SDP-ov plan o zastupljenosti, šutnja Radončićevih štićenika u Mostaru, Komšić i posljedice


Komšić konačno napustio SDP

Iako je sada već bivši član predsjedništva i jedan od najeminentnijih članova SDP-a BiH, Željko Komšić, prošle sedmice istupio iz  članstva u partiji rasprave o njegovoj odluci su još uvijek svježe i veoma interesantne. Veoma je zanimljivo čuti i prva razmišljanja o tome kako će se Komšićeva odluka odraziti na izborni rezultat njegove bivše partije na narednim izborima, gdje će Komšić nastaviti svoju karijeru ili pak kako će Komšić surađivati sa članovima bh. Predsjedništva? Dok novinari kopaju po detaljima sjednice, prisjećaju se prošlih “ostavki” Željka Komšića te pokušavaju doznati prave razloge njegove ostavke još jedan element se nameće kao veoma važan, a to su pitanja navodnog sporazuma SDP-HDZ i rješenje slučaja Sejdić-Finci. I upravo o tom segmentu cijele priče ovog vikenda je u jednom TV intervjuu govorila Lidija Korać jedna od članica SDP-ova Predsjedništva, nekada članica Državne Izborne Komsije, široj javnosti poznata kao osoba koja baš i nema toliko čistu prošlost. Komšićeva ostavka koja dolazi nakon one prve koju je povukao, zaslužuje da mu se upute čestitke jer je ostao dosljedan svojim idealima i nakon što je svojoj sad već bivšoj partiji dao još jednu šansu povukao taj meganepopularni potez. Da je na bh. političkoj sceni više ljudi kakav je Željko Komšić današnja situacija bi izgledala potpuno drugačije. 

Koraćeva o “načelima ZAVNOBiH-a”

Govoreći o sporazumu koji je napravljen između SDP-HDZ timova, iako ga SDP ne smatra sporazumom, Koraćeva je rekla da je to dokument koji se zasniva na idealima i načelima ZAVNOBiH-a te da bi na najbolji način predstavljao prava građana BiH bez obzira na nacionalnu, vjersku i etničku pripadnost. Kako je poznato široj javnosti sporazum koji se ovdje spominje predviđa da se delegati u Dom naroda BiH biraju po regionalnom modelu, koji bi praktično značio da glas Bošnjaka u Sarajevu vrijedi nekih desetak puta više nego li glas Hrvata, hrvatski glas u Hercegovini bi bio isto toliko puta vrijedniji od glasa Bošnjaka, Srbina ili onog koji se smatra “ostalim”. I to Koraćeva naziva idealima i načelima ZAVNOBiH-a koji su bili vodilja SDP-u pri pravljenju ove kreacije?!

Koraćeva se igra sa istorijom u korist partijskog šefa

Barem onoliko koliko ja znam i koliko se sjećam šta je bila namjera ZAVNOBiH-a svi građani Bosne i Hercegovine su bili jednaki, ničiji glas nije mogao vrijediti ni više ni manje nego što li vrijedi i nije bilo nikakve šanse da se jednom području da više delegata ili više vlasti nego što je pripadalo po tadašnjima ili kasnijim zakonima. ZAVNOBiH nije dijelio građane Bosne i Hercegovine i tada ih je po prvi put vjerovatno od osmanskih vremena izjednačio i stavio u identičan birački nivo, iako možda nisu bili identični po ekonomskom ili po religijskom osnovu, ali je njihov glas vrijedio jednako. Možda su Lagumdžija, Korać i slični njima čitali neku drugu izvitoperenu istoriju BiH u vrijeme ZAVNOBiH-a ili pak pokušavaju da pišu neku novu istoriju kako bi je prilagodili svojim potrebama dok su na vlasti.

Ukoliko bi princip koji je promovisan ovim sporazumom bio prihvaćen i pretvoren u dokument sa zakonskom snagom SDP bi sa svojim političkim partnerima, bolje bi bilo reći poltronima, zvanično otvorio vrata Čoviću da ostvari ideju trećeg entiteta, a Dodiku da još više pojača priče o samostalnosti RS-a. Davanjem desetak puta jačeg glasa hrvatskim glasačima ili predstavnicima u Hercegovini naprimjer jednom zauvijek bi cementiralo status hrvatskog stolnog grada u Mostaru, zapečatilo bi sudbinu Hercegovine ne kao dijela Bosne i Hercegovine nego kao sjedišta neke nove Herceg-Bosne. I pored toga bi obezvrijedilo desetine hiljada onih koji su dali svoju žrtvu u proteklom ratu kroz logore ili pak kroz davanje vlastitih života u odbrani upravo onih istinskih ideala ZAVNOBiH-a i onoga što je Bosna i Hercegovina bila do 1992 godine.

Deklaratori se izgubili u prevodu

Pitam se gdje su danas oni koji su prije nekoliko mjeseci toliko glasno vikali i izdavali Deklaracije, Rezolucije i Proklamacije o stanju građana, naroda i grada Mostara i koji su se navodno borili za njihova prava? Od kako je njihov najveći politički sponzor Fahrudin Radončić došao na vlast jednostavno su nestali sa političkog i javnog rada i prepustili su se čini se upravo SBBBiH-u da vodi njihovu borbu, a Radončić je kao najavio da će napraviti neki tzv. kontra koncept. Zašto danas ne ustanu i ne dignu svoj glas protiv podjela, protiv potvrđivanja etničkog čišćenja i cementiranja onoga što je htjela da uradi paratvorevina koju su vodili Šušak-Tuđman-Boban-Prlić-Praljak i ekipa u 1990-tim?

Gdje su nestali pisci deklaracija? Zašto danas ne brane Mostar?

Možda ne žele da se oglase jer su ionako tražili da se Mostar pocijepa na opštine i da se vrati na nacionalne podjele koje su vladale odmah nakon rata pa im onda vjerovatno odgovara da se sve prepusti Hrvatima i da im se da vlast u ruke, a da se oni zabave sa svojim nahijama i sitnim ličnim interesima. Ličnim interesima upakovanim u najobičnije floskule o zaštiti prava građana, navodnoj borbi za jednakost i za pravednu zastupljenost u tijelima vlasti.

Tako sada vidimo šta je stvarna namjera obaju glavnih bošnjačkih stranaka u Federaciji, a to je klasična podjela teritorija na dva dijela i parčanje onako kako to koristi samo njhovim interesima a ne interesima građana na terenu. Još jedna tužna epizoda u bh. političkoj sapunici.

Komšićeva budućnost 

Istina Komšićeva politička budućnost je nejasna, a pogotovo je nejasna ukoliko znamo da za dvije godine dolaze novi parlamentarni izbori na kojima se vjerovatno trebao natjecati za novi mandat u Predsjedništvu.

Da li će osnovati neku novu partiju, priključiti se nekoj već postojećoj opozicionoj partiji mislim da je previše rano govoriti u ovom trenutku jer se tinta na njegovoj ostavci u SDP-u još nije pošteno ni osušila, ali se može govoriti o efektima njegova poteza.

Odlazak Željka Komšića će sigurno, a totalno protivno onome što je ovih dana izjavljivala Koraćeva, ostaviti velikog efekta na ukupni izborni rezultat SDP-a kako na lokalnim tako i na parlamentarnim izborima. Komšić je jedan od najpopularnijih političara koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina. SDP mu duguje mnogo, možda čak i posljednji izborni rezultat jer je na osnovu njegova djelovanja i na osnovu njegovih prethodnih rezultata stvoren dobar dio te pozitivine slike o socijal-demokratskom pokretu u Bosni i Hercegovini. Sa preko 300,000 glasova koje je dobio na nivou države Komšić jednostavno predstavlja teško preskočivu prepreku za bilo kojeg drugog kandidata, i upravo sada kada se suprostavio modelu “reprezentativnosti” biće mu još lakše da se nađe na putu prema nekom novom mandatu. Isto tako ne smijemo zaboraviti da bi Komšić vrlo lako mogao oko sebe okupiti veliki broj bivših članova SDP-a i onih koji su odlučili da se privremeno “penzionišu” te da bi upravo ti kadrovi mogli biti okosnica jedne nove socijal-demokratske baze u zemlji koja bi zasigurno pomutila račune kvartetu Dodik-Lagumdžija-Radončić-Čović.

Kako god Komšić ima sigurnu, dosta čistu i perspektivnu budućnost u političkom svijetu Bosne i Hercegovine. Njegovim odlaskom iz SDP-a BiH Lagumdžija je dobio jasnog, snažnog i veoma opasnog protivnika na političkoj sceni koji bi mogao biti presudni faktor u narednim mjesecima i godinama. Sad se samo možemo nadati da će birači, a i sam Komšić odabrati najbolji put da konačno stanu na put onima koji konstantno rade na cijepanju BiH po nekim “nacionalnim” interesima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s