Islamska zajednica u BiH odlučila: Kavazović novi Reis


Novoizabrani Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odlučila da će i nakon odlaska Reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića na čelu zajednice ostati njegov duh koji će kroz novoizabranog reis-ul-ulemu obavljati dužnost vrhovnog poglavara. Dolaskom muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića na mjesto Reis-ul-uleme neće se dogoditi ona promjena kojoj su se nadali neki uključujući i veliki broj članova Islamske zajednice. Evo nekoliko razloga zbog kojih ne vjerujem da će se na čelu Islamske zajednice dogoditi bilo kakva promjena odlaskom Cerića i dolaskom Kavazovića na čelnu poziciju.

Prvi razlog je da je Kavazović došao na čelo muftiluka tuzlanskog odlukom Sabora u isto vrijeme kada je došao i Cerić, proveo je cijeli mandat usko sarađujući sa Cerićem i bivajući često njegov glasnogovornik, izaslanik i specijalni izaslanik. Možemo se samo podsjetiti da je Kavazović bio odabran da se pobrine za slučaj “Barčić” u kojem je tzv. Šejh Barčić okupirao džamije po Sarajevu, i podrinjskim selima, okupirao cijelo jedno selo i čitavu javnost vezao za problem vehabizma u Bosni i Hercegovini. Kavazović je bio onaj koji je s njim pregovarao, tražio od države policije i ko zna više koga da zaštiti muslimane od Barčića i njegova nasilja i onda je na kraju otišao Barčiću na dženazu nakon one spektakularne pogibije.

Reis Cerić jedan od najuticajnih vjerskih lidera u političkom životu

Drugi razlog zbog kojeg se to neće desiti jeste da je na ovim izborima na svaki način, pa čak i onaj najgrublji spriječeno da se među kandidatima za Reisa nađe jedan predstavnik opozicije u zajednci. Ovog puta taj predstavnik je bio dr. hfz. Halil ef. Mehtić, čovjek koji je 1995. godine, doslovce otjeran s pozicije muftije zeničkog i preko Radončićeva Avaza označen kao “Vehabija”. Nije isto tako poštovan ni Ustav Islamske zajednice koji jasno daje prednost onome ko ima višu akademsku titulu i barem po mom mišljenju Mehtić je imao prednost zbog svog hifza ako ćemo se držati onog pravila da: “Džemat vodi onaj koji zna više Kur’ana”, a ko može znati više od hafiza?

Treći i najvažniji razlog je:  Po drugi put politika je odlučila ko će se naći na čelu najveće vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i ko će biti odgovoran za vjerska prava velikog procenta muslimana na Balkanu. Prvi put je SDA donijela odluku 1993. kada je instalirala Mustafu ef. Cerića na mjesto poglavara, danas je SDA čini se odnijela prevagu na stranu Huseina Kavazovića, iako će mnogi reći da je veliki uticaj imao i Fahrudin Radončić preko svog SBBBiH i Dnevnog avaza. Time je još jednom članstvu poslana poruka da uopšte nije važno šta oni misle ili koga bi oni željeli da vide nego je važno da se zadovolje viši cijevi.

Situacija koja isto tako može imati velikog odjeka na djelovanje Islamke zajednice u narednim godinama će biti da li će Mustafa Cerić odlučili ostati pod ahmedijom i preuzeti novouspostavljeni ured “bivšeg Reis-ul-uleme” ili će se prebaciti u političke vode onako kako je to najavljivala većina lokalnih komentatora. Ukoliko Cerić odluči ostati pod ahmedijom mislim da će javnost i građani u mnogo većem procentu čuti ono što ono ima reći nego li će slušati stvarnog poglavara zajednice. U drugom slučaju ukoliko ode u politiku to može biti jedan novi problem za zajednicu jer će vjerovatno još jednom javnost biti fokusirana na Cerića umjesto na Kavazovića.

Iskreno se nadam da će Kavazović pokazati svima da smo pogriješili u našim analizama i komentarima, ali znajući Islamsku zajednicu iznutra i izvana mislim da se to neće desiti.

Advertisements

2 thoughts on “Islamska zajednica u BiH odlučila: Kavazović novi Reis

  1. semina says:

    Ti se prijatelju drzi Kanade a ne mjesaj se gdje ti posao nije,cuj njemu zamjeri sto je otisao na dzeazu.Da znas za muslimanski obicaj znao bi i to da islam zahtjeva da nakon smrti ostavimo sve iz proslosti u proslosti,pa na samoj dzenazi se tri puta ponavlja da se rahmetliji halali sve

    • Ummm meni se cini da sam ja Reisu zamjerio sto je otisao na dzenazu, ja sam samo naveo cinjenicu da je otisao kao Reisov izaslanik. A o pravilima dzenaze, halalu na dzenazi I oprostu umrlom znas odvec I previse da bi ga kritikovao. Ja sam samo ukazivao Na cinjenice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s