Tihić vs. Radončić 2:0, Lagumdžija ponovo gubi


Tihić i SDA, pobjednici lokalnih izbora

Na jučer održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini desilo se nekoliko važnih događaja, koji bi mogli imati velikog odjeka na narednim opštim izborima 2014. godine. SDA i SDS, prevođeni svojim liderima Tihićem i Bosićem, su neočekivano ostvarili značajne rezultate na ovim izborima, na drugoj strani njihovi najveći protivnici SNSD odnosno SBBBiH, sa svojim čelnicima Dodikom i Radončićem dobili su jasnu poruku naroda da ih jednog malo manje a jednog skoro nikako ne vole. Rezultati ostatka političkog cirkusa u Bosni i Hercegovini, Lagumdžija-Čović-Ljubić nisu nimalo iznenađujući znajući kakve su rezultate i kampanju ponudili tokom izbornog procesa. Ipak ja se želim malo više fokusirati na ovaj Bošnjački segment koji je pretrpio najveće promjene u posljednje vrijeme. Iako se uopšte ne slažem sa politkom koju vode Tihić, Lagumdžija, Radončić i ini koji su okupljeni oko njih direktno ili indirektno.

Nakon održanih izbora možemo zaključiti da su SDA i Tihić iz cijele furtutme koja je organizovana od strane Radončića i Lagumdžije u političkom smislu izašli mnogo jači i snažniji i da su ovladali Federacijom, pa su čak uspjeli poraziti HDZ-ove u pojedinim opštinama u kojima su Hrvati deceniju i pol bili najjača politička snaga. Onog trenutka kada je došlo do pucanja prve koalicije i kada su SDA kadrovi izbačeni iz vlasti moj prvi komentar je bio da Tihić mora nastaviti borbu za pozicije, ali i poslati jasnu poruku narodu: “Izbacili su nas iz vlasti, sada nek snose posljedice za ono što su uradili”. To se upravo i desilo i narod se vratio nazad da pomogne SDA da osvoji vlast na lokalnom nivou, što ukoliko SDA bude pametna može vrlo jednostavno značiti da će se vratiti i u Federalnu/državnu vlast kao najjača partija. Izborna pobjeda dolazi kao drugi gol u mreži Radončića/Avaza u manje od dva mjeseca. Naime SDA je odnijela prvu pobjedu na izborima u Islamskoj Zajednici kada je za Reis-ul-ulemu umjesto Radončićeva najjačeg saveznika Mustafe Cerića izabran njihov kandidat Husein Kavazović. Time je SDA ponovo ovladala jednom od najvažnijih instuticija u bošnjačkom nacionalnom sistemu, organizacijom koja ima preko 1000 glasnogovornika koji vrlo aktivno sa mimbera mogu usmjeriti glasački korpus u ovom ili onom pravcu bez obzira direktno ili indirektno.

Cerić i Radončić, tim koji je poražen na dvjema izborima

Radončić je prema dosad objavljenim rezultatima osvojio samo dva načelnička mjesta jedno u Sarajevu i ono u Goraždu. Ako se u posljednjih nekoliko sedmica čitali njegov Dnevni avaz činilo se da ne postoji ni teorijska šansa da će Radončić osvoji samo dva mjesta. Izlistavale su se hiljade, ako ne i desetine hiljada, poklonika koji su došli sa tortama, pjesmama i slikama da ga dočekaju i poklone mu se kao Papi kad dolazi u pastoralne pohode. Uz to njegovi novinari iz Avaza su iščupali toliko prljavog veša da ni Tide fabrika ne bi imala dovoljno deterdženta da ga opere, optužili su sve od početka svijeta do danas za kriminal, krađu, laganje, podmetanje i Bog zna šta više ne. Tome moramo prirododat i Alfa TV, te nekolicinu drugih medija koji rade za Lagumdžiju koji su aktivno stali na njegovu stranu, a koji su trebali pomoći da se SDA izgura iz vlasti. Mislim da lagano se možemo početi spremati za kraj Radončićeva političkog eksperimenta koji nisu uspio pobijediti niti sa ljudima poput Dragana Vikića ili nekih drugih dobro poznatih lica.

Vječiti gubitnik, Lagumdžija

Lagmdžija ovakav porazan rezultat treba zahvaliti u prvom redu svom kockanju sa Radončićem, gubitku Komšića te neispunjenju onoga što je narodu obećao kada je osvojio prošle izbore. Ono što se može očekivati kada je u pitanju SDP BiH jeste da nastave pad ukoliko idalje ostave Lagumdžiju na čelu i ukoliko se odluče da je to njihova politika koju imaju namjeru voditi u narednim godinama. Ako stvarno žele nešto promijeniti onda je to sljedeći model: smijeniti Lagumdžiju i njegove najbliže saradnike, vratiti nazad ljude poput Bešlagića, Bogićevića i Komšića, povest jednu potputno drugačiju politiku i ispuniti obećanja data narodu. Isto tako prestat koketirat sa političkim trgovcima kakav je Dodik, Tihić i najviše Radončić i usmjeriti svoju snagu na građansku opciju u BiH.

I da zaključim, ovo jesu bili jedni iznenađujući izbori, ali oni ništa ne mijenjaju ukoliko se pred naredne izbore građanske opcije i opcije koje stvarno vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju ne ujedine i ne pokažu konačno ljudima da imaju neku šansu protiv nacionalističkih i vjersko-nacionalnih partija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s