ANALIZA: ‘Govor tijela’ Ministra Lagumdžije na FTV-u (II. dio)


Osvrt na verbalni indikator

Kako sam fokusirana na određeni, uski krug gesti, nedostaje još jedan broj gesti, no kako bi to zahtijevalo višesatnu analizu, pažnju sam posvetila samo određenim segmentima videa, koje u tekstu naglašavam  kroz navođenje minutaže. Ipak moram ovdje jasno istaknuti da u onom trenutku kada je ministar Lagumdžija odlučio napustiti studio nisam zabilježila neku posebnu neverbalnu gestu koja bi nam ukazala da je odlazak iz studija “lažirao”. Međutim, smatram vrlo vrijednim spomenuti i verbalnu komunikaciju, dakle temu o kojoj su Lagumdžija i novinarka Avram razgovarali u tom trenutku, jer upravo tema može biti dobar indikator za stvarni uzrok njegova odlaska. 

Naime, u tom trenutku su razgovarali o temi vraćanja demokratskih, otvorenih izbornih lista, na nedemokratske zatvorene liste, te smatram da je to mogla biti presudna kap koja je “prelila čašu”. Osim toga, povijesni trenutak, vrijeme intervjua, oštra reakcija javnosti, težina i kompleksnost pitanja te općenito raspoloženje novinarke, sigurno nisu išli u korist Lagumdžiji, što je vjerojatno doprinijelo njegovom fizičkom i mentalnom iscrpljivanju te napuštanju studija.

 

Koja riječ o novinarki Avram:

Ponašanje novinarke Avram je, zbog određenog stava koji je imala prema sugovorniku, tijekom cijelog intervjua također bilo temom opširnih i pomalo kontroverznih razgovora u javnosti. Isto tako vjerujem da je novinarka u studio došla s vlastitim ili nametnutim stajalištem o upravo potpisanoj koaliciji, koji su bili dodatno pojačani reakcijom javnosti na spomenuti događaj. To su vjerojatno neki od razloga zašto je ovaj intervju imao povišenu dozu predrasuda.

Sa stajališta PR nauke, način na koji je javnost okarakterizirala ovaj sporazum je vjerojatno prouzročio jednu vrstu šoka za novinarku Avram. Drugi, jako važan segment je bila vidljiva nepripremljenost novinarke Avram na jedan ovakav intervju s iskusnim političkim i govorničkim znalcem kakav je Zlatko Lagumdžija. Mislim da je prije intervjua trebala doći u posjed teksta sporazuma, koji bi je bolje i objektivnije pripremio na sučeljavanje i razgovor o toj, društveno vrlo važnoj temi. Novinarka je očigledno bila dobro upućena u neke teme, dok neke druge nije dobro poznavala, no kao što rekoh, najveća pogreška je bila ta što je ušla u razgovor s iskusnim političarom o sporazumu koji prethodno nije dobro upoznala.

Jedna od očiglednih gesti koju je novinarka Avram koristila u više navrata, tijekom ovog intervjua je i “stisnutu šaku”, što predstavlja gestu agresivnosti, a koju većinom koristimo u trenutcima kada želimo nekoga nokautirati. Ovdje smo, također, imali priliku vidjeti korištenje jedne izuzetno rijetke, ali jasne geste, tj. križajuanja ruka na prsima. Križanje ruka na prsima se tumači kao gesta obrane (antropološki: štiti vitalne organe u gornjem dijelu tijela).,  a novinarka Avram je skoro bila prisiljena na takvo ponašanje jer ju je Lagumdžija, u više navrata, prepao svojim oštrim reakcijom na pitanja, načinom odgovaranja i sl.

_________________________________________________________________________________________________

Alisa Vrabac jedna je od prvih formalno educiranih komunikologa u regiji s diplomom Univerziteta Savezne Države Pennsylvanie 1999. Trener je i predavač iz oblasti komunikacija s masama, odnosa s javnošću (PR), interne komunikacije, političke komunikacije, neverbalne komunikacije, korporativnih komunikacija, javnih nastupa te drugih srodnih komunikacijskih i poslovnih vještina.

Posljednjih 13 godina, Alisa radi analize i konsulting iz neverbalne i verbalne komunikacije, retorike, organizacije političkih i dr. kampanja te političku komunikaciju u BiH i inozemstvu, posebice u USA i Bliskom istoku. Posebno je ponosna na činjenicu da je prva počela javno raditi analize (ne)verbalne komunikacije domaćih političara te da je svojim radom i zalaganjem promoviranja komunikologije, uspjela motivirati druge ljude iz struke kako bi počeli sa sličnim aktivnostima. Trenutno boravi u USA i radi u okviru kampanje za re-izbor Baracka Obame u saveznoj državi Michigan.

Posebno je ponosna na činjenicu da je prva počela javno raditi analize (ne)verbalne komunikacije domaćih političara te da je svojim radom i zalaganjem promoviranja komunikologije, uspjela motivirati druge ljude iz struke da se počnu baviti sličnim aktivnostima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s