Dopunjeno: Demokratska Fronta: Više pitanja nego odgovora


Komšić je najveća politička enigma u BiH

Komšić je najveća politička enigma u BiH

Za otprilike dvije sedmice Željko Komšić će javnosti predstaviti svoje najbliže saradnike, one koji su zajedno s njim učestvovali u kreiranju nove političke snage u Bosni i Hercegovini. Ono što dosad znamo jeste da će se njegova partija zvati Demokratska Fronta i da će predstavljati stranku socijaldemokratske orijentacije. Komšićeva partija je nešto što se očekuje već duže vremena, političari te obični narod su veoma zainteresirani da saznaju više o njegovim političkim planovima i idejama. Ipak od toga je mnogo zanimljivije da saznamo kako će se Komšić odnositi prema svojim nekadašnjim političkim saborcima u SDP-u i s kim će na nivou Federacije odnosno države kreirati koalicije. Prema nekim informacijama Komšić će pod svoje krilo zaštitnički uzeti sve manje partije lijeve ili centar-lijeve orijentacije te da će postat centralna snaga građanskog bloka u zemlji. Iste informacije govore kako su se gotovo svi odbori jedne takve partije u RS-u već odlučili da će nakon 7. Aprila napustiti članstvo i preći kod Komšića. Jučer smo vidjeli i prvi pozitivan potez Komšićevih saradnika, a vezan je uz društvene mreže, ali o tome nešto kasnije.

Trenutni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda je već ranije u svojim medijskim istupima kazao kako nema namjeru se ponovo kandidirati za ovu ili sličnu poziciju na kojoj neće imati utjecaja na dešavanja i konkretno donošenje odluka. To znači da će baciti rukavicu u lice svom nekadašnjem šefu, ali i svim ostalim liderima koji danas zemlju vode u pogrešnom pravcu. Njegova prednost je u tome što je za vrijeme svog načelnikovanja u jednoj od sarajevskih opština imao veliki uspjeh stavljajući tu opštinu među najuspješnije, najuređenije i možda i najbogatije u zemlji. Druga mu je prednost dugogodišnje diplomatsko iskustvo i to u jednoj od najnepogodnijih lokacija, što mu je dalo dobar start za naredne diplomatsko-političke borbe. Trenutno nada je kod većine da će Komšić okupiti jednu mladu snagu koja će se s vremenom nametnuti kao liderska snaga u BiH prekidajući začarani krug nacionalizma i radikalizma na koji smo navikli od 1990-te.

df komso

Upravo u tom pravcu se kretala i jučerašnja akcija Komšićevog tima, a koja je vezana u društvene mreže u ovom slučaju uz Facebook. Naime u javnost je puštena i predstavljena zvanična Facebook stranica koja će do osnivanja partije vjerovatno služiti i kao jedino službeno glasilo. U prvih nekoliko sati od kada je postala dostupna počelo ju je slijediti nešto preko 2300 korisnika ove najpopularnije društvene mreže. Mladi ljudi, a i oni iz srednje generacije su vrlo aktivni na ovoj mreži, često sudjelujući u političkim i društvenim raspravama te kreirajući dio javnog mijenja kroz kontakte s medijima. Nadati se da će on i njegov tim uskoro pokrenuti profile i na drugim mrežama te da će na taj način biti mnogo dostupniji javnosti, biračima i svojim potencijalnim članovima. To je i također i u liniji sa onime što danas rade sve veće političke partije, ali i kandidati, pa da ne zaboravim spomenuti da je Barack Obama dobio veliki procenat glasova u obe trke zahvaljujući upravo društvenim mrežama.

Negativni po Komišića i DF mogu biti tzv. “prebjezi” koji će svojim prethodnim političkim balastom prevagnuti, javnost više okupirati pričom o njihovom prethodnom djelovanju nego li o onome što DF planira uraditi u budućnosti. Ja očekujem da će takvih u DF-u biti jedan ne baš zavidan broj, ali sigurno vidljiv. Koaliranje s pogrešnim političkim partnerima poput recimo stranaka sadašnje matematičke koalcije bi mogla opet negativno uticat na Komšićeve šanse da nešto promijene na političkoj sceni. Nekako mi se čini da bi im najbolji partneri bili ljudi iz sadašnje opozicije odnosno Čavić i Ivanić koji su kada su upravljali RS-om i bh. diplomacijom imali pa mogao bi reći mnogo pozitivnije učinke nego li sadašnji lideri. Kad je u pitanju Federacija mislim da bi DF-u najbolje došlo da premoćno pobijede na svim nivoima i u svim kantonima pa da ne moraju praviti s bilo kim koaliciju, ali nažalost morat će ići u koaliciju sa nekom od hrvatskih partija.

Uglavnom do 7. Aprila i konačnih detalja o njegovoj partiji možemo samo špekulisat, ali sa sigurnošću možemo ustvrditi da će bh. političko ljeto, a i zima na ulasku u izbornu godinu biti veoma vreli, turbulentni te zanimljiviji nego inače.

Dopuna:

U nešto malo više od 48 sati koliko je Facebook stranica DF-a dostupna javnost nastavlja se jak trend podrške Komšićevu projektu. Do ovog trenutka stranica je sakupila 17,975 lajkova, što znači da ukoliko se nastavi ovim tempom broja od 30,000 će biti premašena negdje početkom vikenda. Ovo dovoljno pokazuje kolika je moć društvenih mreža i koliko može biti kvalitetan način komunikacije između birača i političkih organizacija. Pored toga DF-ovi ogranci u većini gradova BiH te u dijaspori su već otvorili svoje Facebook profile ili stranice pridodajući na taj način dodatan broj simpatizera koji su zainteresirani da saznaju više o novom političkom projektu na bh. sceni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s