Moonova pljuska Radončiću: Riješite slučaj Sejdić – Finci


Screen Shot 2012-05-13 at 2.27.07 PM (2)Nakon što je u subotu uvečer Fahrudin Radončić tokom gostovanja u Centralnom Dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem kazao kako je dogovor koji su bh. lideri postigli u Briselu rješenje slučaja Sejdić – Finci, klasičnu diplomatsku pljusku mu je opalio niko drugi nego američki ambasador Patrick Moon. U posljednjem blog postu pod naslovom “Nema više vremena za gubljenje – Riješite slučaj Sejdić – Finci” ambasador Moon koji je javnosti poznat kao veoma otvorena i iskrena osoba kaže:

Već su prošle tri godine otkako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine po kojoj je izborni sistem Bosne i Hercegovine prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije omogućio građanima koji nisu Bošnjaci, Hrvati ili Srbi da budu birani na izborima za Predsjedništvo BiH ili Dom naroda BiH. Provedba ove odluke je ključni korak za napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu priključenja Evropskoj Uniji, ali je važna i za budućnost BiH kao demokratske države koja podržava vladavinu zakona i osnovni princip ljudskih prava koji se odnosi na nediskriminaciju. Vjerujem da građani Bosne i Hercegovine shvataju koliko je važno brzo ostvariti napredak u rješavanju ovog slučaja. Bez rješenja slučaja Sejdić-Finci, kretanje BiH ka EU bit će efektivno zamrznuto dok ostale zemlje regiona značajno napreduju. Vrijeme ističe, i to ne samo zbog izbornog ciklusa u Bosni i Hercegovini. Ukoliko političari ozbiljno žele da zemlja napreduje, sada je vrijeme da to pokažu. Ukoliko se političari ne usaglase oko rješenja do početka aprila, Bosna i Hercegovina neće moći iskoristiti ekonomske i socijalne prednosti napredovanja na putu ka EU.

Radoncic-LagumdzijaOvime se jasno kaže da nikakav dogovor nije postignut u Briselu tokom posljednjeg vikenda te da se mora uraditi mnogo više i konkretnije na rješavanju ovog slučaja. Pogotovo ako znamo da je rok koji je postavljen pred bh. lidere toliko kratak da se naši sjedničari ne mogu u tom periodu dogovoriti ni gdje da održe sastanak, a kamoli da promijene sve neophodne zakone. Da podsjetim taj rok je 11.4. i do tada bi se trebale desiti značajne promjene izbornog zakona, samim tim i svih drugih zakona koji su vezani uz Predsjedništvo, Parlamente i Vlade a koji regulišu učešće tzv. “ostalih” u organima vlasti.

Sjedinjene Države snažno podržavaju nastojanja Delegacije EU da pomogne postizanje političkog dogovora o napretku. Vjerujemo da je žalosno što su neke političke stranke fokusirane na rješavanje ovog pitanja ljudskih prava tako što više misle o načinu koji bi njihovom kandidatu garantovao da bude izabran, a ne tako da zaštite  prava svih građana da se kandiduju i pobijede na izborima. 

 
Iako shvatamo da se Bosna i Hercegovina suočava sa problemom balansiranja pojedinačnih i kolektivnih prava tako da budu zaštićena prava svih građana, ona nije prva zemlja koja ima ovaj problem. Kao što je Sud utvrdio u slučaju Sejdić-Finci: “postoje mehanizmi raspodjele vlasti koji ne vode automatskom isključenju predstavnika drugih zajednica”. Važno je da se ovaj ozbiljan problem ne miješa sa manje impresivnim pokušajima zaštite interesa političkih stranaka koje se jednostavno boje demokracije.   
 
Pozicije u demokratskoj vlasti pripadaju građanima, a ne niti jednoj pojedinačnoj osobi, političkoj stranci ili etničkoj skupini. Političke stranke moraju krenuti od toga da implementiranje odluke u slučaju Sejdić i Finci znači da u Ustavu više neće biti posebno navedeni bošnjački, hrvatski niti srpski članovi Predsjedništva, nego će postojati tri člana Predsjedništva koje biraju građani. 

jakob i dervoUkoliko američki ambasador izađe u javnost s jednim ovakvim blogom i direktno se suprostavi političkim liderima u Bosni i Hercegovini to znači ili da su Radončić i ekipa svjesno obmanuli javnost te da se konkretan posao mora odmah počet obavljat. Moon je ovime dao oružje u ruke svima onima koji na kritički način pristupaju komentarisanju cijelog problema. Domaći kritičari neće bit sami, oni evropski će se vjerovatno priključiti i dobro raspaliti po bh. pričalicama koje se sele iz restorana u restoran kako bi navodno “rješavali” probleme. Čini se da ambasador Moon vrlo dobro “čita” bh. političare koji su postali svjetski poznati po svojim namještaljkama kandidata onako kako to samo njima paše. Da nije žalosno bilo bi smiješno na kakav način ih ambasador razotkriva i kako im jasno govori da svi znaju čime se bave.

Ne mislim da građani Bosne I Hercegovine vjeruju da bi bilo koji njihov sugrađanin bio nepodoban za najvišu izbornu poziciju u zemlji zbog svog etničkog porijekla ili nacionalnosti. To sigurno nije u skladu sa normama demokracije. Ja vjerujem da građani BiH, također, razumiju važnost napredovanja ka budućnosti BiH kao demokratske I prosperitetne zemlje u kojoj vlada zakon i koja je usidrena u evroatlantskim institucijama.  Slažu li se s ovim vaši političari, pita na kraju svog bloga ambasador Moon.

Evo i odgovora na njegovo pitanje. Gospodine ambasadore ne slažu se. Njima i njihovim kopijama ne odgovara ništa što je u skladu s modernim standardima ili što je normalno u svim koliko toliko normalnim demokratskim zemljama u svijetu. Etnicitet i nacionalnost su njihova duševna hrana koja im pomaže da opstanu i ostanu na vlasti. Oni ne gledaju ljude kao ljude nego ih gledaju kao vreće pune ovih ili onih krvnih zrnaca, ovih ili onih vjerskih/etničkih opredjeljenja. Današnjim liderima u Bosni i Hercegovini uopšte nisu važne ljudske kvalitete ili profesionalna dostignuća, jedini element vrijednosti je podobnost po političkoj ili po vjerskoj osnovi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s