April: Sudbinski mjesec za Bosnu i Hercegovinu


wpid-Photo-2012-12-06-932-AM.jpgZa većinu ljudi u svijetu april predstavlja mjesec šale, mjesec koji donosi promjenu iz zime u proljeće, pripreme za godišnje odmore i nešto lijepo. Za Bosnu i Hercegovinu predstavlja mjesec u kojem se cjelokupna država i njeno stanovništvo prisjećaju svako na svoj način dešavanja s početka rata. Ove godine uz sjećanja o tim nesretnim događajima imamo još jednu otežavajuću situaciju o kojoj moramo razmišljati i govoriti. Za dva dana ističe rok koji je postavljen pred domaće lidere u kojem moraju riješiti pitanje presude Sejdić-Finci. Kao što sam već predskazao u trenutcima kada su američki ambasador Patrick Moon i šefica Ureda Vijeća Evrope Mary Ann Hennessey kritizirali bh. lidere, odluka neće biti donijeta do tog momenta i cjelokupna situacija će se dodatno zakomplicirati. Jer kako smo i očekivali nisu se uspjeli ni pošteno sastati, a kamoli promijeniti sve zakone i potrebne akte da bi se odluka provela. Evo i kako.

BiH će uz Srbiju za koju se danas očekuje da odbije plan EU za Kosovo postat jedina zemlja čiji je put prema integracijama potpuno zaustavljen, članstvo u Vijeću Evrope za BiH će vjerovatno biti suspendirano, a finansijska pomoć koja trenutno dolazi i održava državu u životu će biti totalno zaustavljena. Bajni naši matematičari kako običavam zvat ove brojčane lidere u koalicijama još jednom nam kazuju da ih baš i nije briga za napredak zemlje, da im je draže ostati u kaljuži Balkana. Tamo ostaju s Nikolićem, Vučićem i Dačićem, sve više počinju ličit na Miloševića, Izetbegovića starijeg i Tuđmana koji su isto tako samo dvije decenije ranije raspravljali i raspravljali i na kraju ništa nisu raspravili kako je trebalo. Kako svako malo Nikolić i Dačić idu Rusima odnosno Putinu na noge, sad očekujem i svebosansku delegaciju u sastavu Mile Dodik-Zlaja Lagumdžija-HDZ dvojac-Radončić-Bosić da ode na poklonjenje caru Vladimiru i da krene istim putem izolacije kao i Srbija.

Dervo-Sejdic-Jakob-FinciNije ovo više pitanje Sejdić-Finci, ovo je sada postalo sudbinsko pitanje u kojem odlučuju da li će BiH pomaknuti naprijed ili neće. Naravno neće. Ekonomska, finansijska, politička i opšte-društvena situacija će svakim danom postajat sve gora i gora. Prepucavanja na liniji Sarajevo-Mostar-Banja Luka će doć do svog zenita, za očekivati je da će u narednih nekoliko sedmica i trenutna koalicija puć, pa da će se ponovo počet pravit nove blokove. Gospoda će tek sad dobit otvoren prostor da ponovo počnu varat “bračne partnere”. Udavača se pojavila, ali se još nije totalno formirala, a to je Komšićev DF (Demokratska Fronta) sa nekolicinom parlamentaraca na više nivoa koji su mu pristupili.

Ovih dana po Facebook-u čitam pozive na prosteste, prosvjede, okupljanja pred Parlamentima, bune i dešavanje naroda. Eh, jest treba da se desi nešto što će pokrenut narod, dat mu snagu da progovori i da jednostavno raskrsti s današnjim liderima. Ipak to se neće desit za još dugo. Prvo oni koji zovu na prosteste neće biti među onima koji protestuju, jer je to već bilo tako u ne tako dalekoj prošlosti. Njihove namjere jesu iskrene, ali uvijek im se jave neki novi strahovi zbog kojih ne smiju da se pojave u javnosti. Zato moguće rješenje vidim tek tamo negdje krajem iduće godine kad budu izbori, ako i tada naši birači ne budu ustali na lijevu nogu pa glasali u skladu sa “vitalnim nacionalnim interesima”.

wpid-Photo-2012-12-06-934-AM.jpgMeđunarodna zajednica će ostati totalno neorganizovana, razjedinjena i neefikasna u svojim pokušajima da na neki način pomogne bh. liderima da spasu zemlju od problema. Po meni najveća je greška bila što je na poziciju Visokog Predstavnika doveden austrijski diplomata Inzko koji je po prirodi jedna mirna i staložena osoba, koja vjeruje u ljudske manire, a koje naši lideri ne posjeduju. Našima treba neko ko može lupnut šakom po stolu, iskoristiti Bonnske ovlasti te im pokazati zube.

Sudbinski april, ostaje Damaklov mač nad glavama bh. građana. Pitanje je samo hoće li past na njihove vratove ili na vratove političara?

Advertisements

2 thoughts on “April: Sudbinski mjesec za Bosnu i Hercegovinu

  1. SR says:

    Kako ljudima i dalje nije jasno da je Inzko samo ljudsko lice PIC-a a ne autonomni igrac. On plese kako oni sviraju a posto je muzika iz PIC-a davno utihnula tako je i funckija visokog predstavnika postala protokolarna kao i funkcija gradonacelnika sarajeva. Tu je da ide na kulturne manifestacije i daje prigodne govore.

  2. Djelomično tačno. Iako Bonnske ovlasti koje Inzko ima na raspolaganju jesu isključivo u njegovoj nadležnosti i može ih koristiti bez da pita PIC. On ih nažalost nije i ne namjerava koristiti zato sto zeli “da se domaći lideri dogovore”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s