Grigorije i Dodik, Bokser i Ronhil u napadu na novinara


grigorije i dodikUbojiti Republički dvojac Milorad Dodik – Grigorije Zahumski još jednom je pokazao da ne prezaju ni pred kim ni pred čim kad je u pitanju odbrana “nacionalnih interesa” i njihovih privatnih interesa na prostoru Trebinja i RS-a. Na Dodikove besramne napade na novinare, političare i obične građane smo odavno navikli. Kolegici Arijani Saračević-Helać je onomad poručio ” …. mi se”, kolegi Miši Vidoviću je zaželio snažan srčani udar koji bi ga ubio, a vlasniku BN-a se dotakao majke. Sad se velikomučeniku za srpsku (Dodikovu) stvar priključio i stari mu partner iz Trebinja Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Da vas podsjetim to je isti onaj koji je Blažu Stevovića isključio iz crkvene zajednice jer se odlučio kritički osvrnuti na djelovanje Dodikova omiljenog vjerskog službenika.

U posljednjem naletu trebinjsko-laktaškog dvojca na meti se našao kolega novinar Nebojša Vukanović, još jedno oštro istraživačko pero trebinjskog i hercegovačkog novinarstva. Tad mu i u kameru svemoćni trebinjski vjerskih šef poruči da mu je bolje da mu sudi Sveti Vasilije (Ostroški), nego da mu presudi sam Grigorije. Inače ovaj visokopozicionirani vjerski službenik je veliki pobornik borilačke vještine koju je pomenuo. U trenutcima kada prijeti novinarima, onako kako je to naučio od prijatelja mu Milorada, Grigorije kao predstavnik SPC-a predsjedava Međureligijskim Vijećem Bosne i Hercegovine. Ovo vijeće koje čine članovi svih vjerskih zajednica na svojoj stranici kaže kako je radilo na više projekata koji su “pridonosili izgradnji tolerancije i građanskog društva u našoj državi”. MRV-evci kažu kako grade toleranciju i građansko društvo?! Hmmm… Ako je ovo tolerancija koju zagovaraju Grigorije i kolege mu iz vjerskih zajednica, a da ne zaboravimo spomenuti donedavnog reisa Cerića (velikog prijatelja slobodne riječi i novinara op.a.), onda to rade veoma uspješno. Grigorije gradi bolje društvo i širi toleranciju tako što predstavniku sedme sile prijeti nokautom i odnosi se prema njemu kao manje vrijednom biću, koje se eto za Boga usudilo da njemu postavi pitanje. Nije ovo prvi put da je Vukanović napadnut u Trebinju, nedavno je gradonačelnik Vučurević pokušao na njega izvršiti atetntat diktafonom.

Grigorijev politički zaštitnik, Milorad Dodik, je odlučio pripomoć pa je i on progovorio koju u Vukanovićev mikrofon, bez potrebe da ga citiram. Njega ionako citiraju samo mediji iz manjeg bh. entiteta samo zato što nemaju dozvolu da citiraju bilo koga drugog, a pogotovo ne ljude poput Vukanovića ili recimo Stevovića. Doduše i u tom žitu ima kukolja, pa se pojedini mediji ipak odluče da prenesu i nečije drugo riječi.

Sramotno, jadno i žalosno je ponašanje spomenutog dvojca i onih koji ih podržavaju. Još je sramotnije da se niko u državi, pa čak ni ona međunarodna ekipa koja tu stalno boravi, nije usudila da im se suprostavi značajnije i da ako ne Grigorije, onda barem Dodik bude kažnjen zbog svog ponašanja. Grigorije i Dodik su počinili još jedan zločin protiv slobode izražavanja, slobode medija, i ugrozili su ljudski život osobe koja samo obavlja svoj posao. Mislim da je vrijeme da BiH donese zakon prema kojem će svaki napad, verbalni ili fizički, na novinara biti smatran krivičnim djelom te procesuiran pred nadležnim sudom. Dvije decenije iživljavanja nad građanima Bosne i Hercegovine, a posebice nad novinarima, je bilo dovoljno. Vrijeme da se zaustave Dodici, Grigorijeve i Cerićeve kopije, i svi ostali nasilnici, da im se konačno kaže gdje im je mjesto i kako se moraju odnositi prema građanima zemlje i novinarima kao predstavnicima jedne časne profesije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s