Srbija otvorila vrata EU, BiH ostaje sama


Dacic-AshtonSrbija je u petak nakon potpisivanja sporazuma s Kosovom sebi konačno otvorila vrata za početak pregovora sa EU, time je napravljen korak koji će im pomoći da ubrzaju svoje integracije i da poboljšaju svoje ukupno stanje. Kosovo je time dobilo veliku prednost kada je u pitanju njihovo nastojanje da se jednog dana i samo nađe u EU, te da konačno počne misliti na poboljšanje stanja svojih građana.

U isto vrijeme EU je objavila da je Crna Gora zatvorila 26-to poglavlje pregovora o pristupanju EU, čime pokazuje da je jedna stabilna regionalna zemlja, koja će vjerovatno biti 28-a članica odmah nakon Hrvatske. Jedino se Bosna i Hercegovina odlučila da ne krene naprijed i da ostane u kaljuži Balkana. Kako sam već pisao ovde zbog nemogućnosti da riješi pitanje slučaja Sejdić-Finci Bosna i Hercegovina je zaustavljena na putu prema EU i tamo će ostati po svemu sudeći do 2015-te.

Ako se Hashim Thaci i Ivica Dačić odnosno Aleksandar Vučić, koji su poznati kao najveći pa možda i smrtni neprijatelji, koji su se kao i bh. lideri gledali preko nišana. Ipak ovaj trio je odlučio da je vrijeme da sjednu za sto i da pregovaraju o onome što je važno za njihove građane dolazeći do kakvog takvog dogovora koji naravno nije savršen. Neki su ovaj dokument opisali kao novi Daytonski sporazum koji bi trebao riješiti brojna regionalna pitanja i vjerovatno riješiti konačni status Kosova.

wpid-Photo-2012-12-06-932-AM.jpgUkoliko se ovakvi teški neprijatelji i politički takmaci mogu dogovoriti onda zašto se ne mogu dogovoriti oni u Bosni i Hercegovini? Ne mogu se dogovoriti jer im na umu nisu interesi onih koji žive pod njihovom vlašću nego privatni tzv. “nacionalni interesi”. Važno je za BiH da ima megalomanske koalicije koje trebaju da imaju što raznolikiji sastav i bolju matematičku kombinaciju, jer na taj način će lideri moć još bolje napuniti svoje džepove. Dodik je zabavljen odbranom Karadžića i njegovog ratnog puta, Lagumdžija lupa kako će potpisat ostavku i natjerat matematičare na isto.

Čović  je zauzet svojim staljinističkim nastojanjima da uguši sve druge političke organizacije kroz stegu u HNS-u, pa ga baš briga ako će BiH ići ili neće ić u EU. Tihić i Izetbegović su opet zauzeti svojim unutarstranačkim previranjima i igrama, dok Radončić ne zna šta bi od sebe bi li podržavao ili ne bi podržavao Lagumdžiju. Još veće probleme mu je nedavno stvorio Bill Stuebner koji ga je još jednom povezao s kriminalom, a na njega se nadovezala supruga Zijada Turkovića nekad njegova najjača novinarska snaga.

Bosna i Hercegovina će nakon ovog sporazuma Beograda i Prištine ostati gdje je i bila, s vremenom će još više potonuti i družit će se s Albanijom. Kako je počelo ne bi me čudilo ni da ostane sama, da Albanija na neki način preskoči BiH i ode dalje prema EU. Građani će biti još siromašniji, gladniji, bolesniji i despresivniji dok lideri budu vozili skupa auta, nosali skupa odjela, i pričali o navodnim ugroženim nacionalnim interesima. Jadno i žalosno da im Dačić, Tači i Vučić daju lekcije iz političkog liderstva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s