Neslavni pad Željka Komšića – Spasilac “Vojnika Radončića”


Zeljko KomsicNekada sam Željka Komšića smatrao jednim od najpametnijih i najiskrenijih političara kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, ali nakon posljednjeg intervjua koji je dao Senadu Hadžifejzoviću u Centralnom dnevniku to mišljenje je u potpunosti promjenjeno. Naime Komšić je u tom intervjuu pored svoje standardne otvorenosti uradio nešto što se od njega nije očekivalo. Bez puno objašnjavanja i podastiranja dokaza, a suprotno onome što zna cijela bh. i balkanska javnost odlučio je braniti jednog od najkontraverznijih političara od 1990-te do danas. Jednom rečenicom Komšić je iz kaljuže bh. politike izvadio Fahrudina Radončića, biznismena povezanog s brojnim likovima iz kriminalnog miljea, beskrupuloznog medijskog magnata ili balkanskog Berlusconia, a danas ministra (ne)sigurnosti BiH, tvrdeći kako on nema nikakve veze s korupcijom ili pak željom da ovlada državnim preduzećima. Radončić je jedan od onih beskrupuloznih likova na bh. sceni koji su, ako su neki zaboravili, svoja poslovna carstva izgradili tokom rata uz pomoć tadašnje SDA (Alije Izetbegovića op.a.) i Islamske Zajednice.

Danas je odlučio da se prihvati politike, ne zbog toga što želi da doprinese nekom razvoju ili napretku Bosne i Hercegovine, nego da na još jedan način uhljebi sebe i svoje političke podanike, dok političke protivnike selektivno uništava preko svojih medija. O dotičnom Komšiću je prije nekih dva mjeseca u istom studiju Radončić rekao kako je lik s dobrom biografijom, ali da nema iza sebe rezultate, te da je u Predsjedništvu sjedi i ništa ne radi. Ali da se vratim na Komšićev intervju od jučer.

Željko Komšić kaže:

“Razgrnite prašinu. Znate li do čega ćete doći? Doći ćete do tendera, do resursa, javnih preduzeća…. Sav je rat oko toga.. Nazvat ću ovo sada nemudrom političkom izjavom, ali jedini koji u tome trenutno ne učestvuje na političkoj sceni jeste Radončić. Jedini on se ne bori za takve stvari, za resurse, raspisivanje tendera…. Ovo ostalo, svi se bore za to! I odatle su svađe, haos u Federaciji.”

Pa da razgrnemo prašinu o kojoj Komšić govori. Prvo gdje prašinu treba razgrnuti jeste da trebamo kazati da je Radončić jedan od rijetkih, uz Milorada Dodika, koji je usko povezan s brojnim likovima kriminalne scene. Ako se prisjetite nedavnog intervjua FaceTV-a sa Billom Stuebnerom onda će te se sjetiti da je ugledni američki diplomata kazao kako je Radončić još od 2008-e na “plavoj listi” Interpol-a zbog veza s Zijadom Turkovićem i ekipom.

Znači Interpol tvrdi kako je ministar (ne)sigurnosti povezan s kriminalom, a Komšić tvrdi kako je on jedini “nevin” na bh. političkoj sceni?! Radončić se sa svojim političkim partnerima Lagumdžijom i dvojcem HDZ na svaki način bori da se konačno ugura u vlast na svim nivoima zbog želje da “popravi” bh. ekonomiju kako to on voli samodopadno kazati. Znate kako se ta ekonomija može popraviti? Može se popraviti ako Radončić u iste te državne firme uvede svoje podobne likove koji će ispuniti ono što je on planirao. A šta je planirao?

Planirao je gradnju još tornjeva po Sarajevu, jer kako je to rekao u zadnjoj predizbornoj kampanji za Predsjedništvo, nedostaje ih još par da bi Šeher postao metropola. Planirao je Radončić da preko svojih satelita, a pogotovo medijskog carstva kojim još uvijek upravljaju članovi njegove porodice, s javne scene pomete sve one koji se ne slažu s njegovom idejom bošnjačke elitistike podržane likovima poput bivšeg reisa Cerića i muftije sandžakog Zukorlića. Od 1990-te i prvih demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini ni jedna politička partija, pa ni Komšićeva, ne ulazi u borbu za najviše pozicije samo zbog naroda i potrebe da se popravi stanje u kojem su građani Bosne i Hercegovine.

Ulaze zbog interesa koje imaju upravo u državnim (entitetskim) preduzećima i onome što mogu iz njih izvući za svoju ili korist onih koji ih podržavaju. Vjerujte da će Radončić čim se nađe u novoj Vladi Federacije, koja još nije fomirana jer je Budimir uhapšen, brže bolje predložiti svoje kandidate za čelna mjesta upravo u onim firmama koje danas spominje da su pod kontrolom SDA. Tu prvenstveno mislim na BH Telecom, Eletroprivredu, Bosnalijek i nekolicinu drugih koje imaju najveću količinu novca u svom posjedu.

Čelnik DF-a se gore citiranom izjavom apsolutno diskreditirao kod biračkog tjela koje ga je mislilo podržati na narednim izborima. Ukoliko želite da napravite nešto novo, da promijenite stanje u zemlji, onda nipošto sebe ne smijete dovoditi u situaciju da branite one koji su svojim prethodnim radom uništili zemlju. Bivša desna ruka Zlatka Lagumdžije nam ovom izjavom govori da će on u budućnosti biti spreman voditi identičnu politiku i sarađivati sa istim ljudima s kojima sarađuje njegova bivša partija.

Ja bi čak kazao da je ovo poruka Radončiću i potencijalnim biračima DF-a s kim će Komšić zasigurno raditi na sklapanju koalicije ukoliko dobije podršku birača. Ovime Komšić pokusava da spriječi loše natpise i blaćenje DF-a u Dnevnom Avazu u kojem se u posljednje vrijeme najviše može pročitati sve samo ne kvalitetna i informativna novinarska vijest. Aboliranjem Radončića i isticanjem njegovih “pozitivnih” strana Komšić je nažalost kod mnogih pa da ne pretjeram uništio dobar dio svog kredibiliteta. Nekada sam očekivao da će donijeti promjenu na bh. političkoj sceni, sada vidim da će se pridružiti klubu “Status quo”.

Advertisements

23 thoughts on “Neslavni pad Željka Komšića – Spasilac “Vojnika Radončića”

 1. al si se nalupet’o….ne znam samo jesil to ti imao neki išaret pa si došao do ovih zaklučaka u svom tekstu ili imaš neku uigranu metodiku kako vaditi nespretne zaklučke…

  • Zaključci su samo moji. Ja nažalost ne radim ništa po išaretima, a zaključke donosim na osnovu vlastitog iskustva i znanja. Mogu biti u krivu, mogu biti u pravu, čitaocima uvijek prepustim da sami donesu sud. Svakako hvala na komentaru.

   • Ma radi se o tome Esmire sto Komsic uopste nije rekao da je Fahro posten, kao sto ti to navodis u svom tekstu (a Komšić tvrdi kako je on jedini “nevin” na bh. političkoj sceni?). Sve sto je Komsic rekao jeste da Fahre odnosno njegove stranke nema u borbi za tendere, upravne odbore itd…I sad ja ne mogu da ne pitam sta je to tebe navelo da zakljucis kako je neko posten ako stranka kojoj pripada ne leti u guzvu za direktorska mjesta, tendere itd.. ? Naravno da se izjava moze intepretirati na razne nacine, al tada treba navesti da je to samo tvoja interpretacija a ne kao u tvom tekstu “komsic reko ovo komsic reko ono”, ako hoces naravno da neko ozbiljno shvati tebe i tvoje tekstove. I usput, nit sam za Fahru nit za Komsica.

   • Aleme,

    Vidite Komšić jeste rekao da SBB-a i Radončića nema u borbi, ali pričekajte dok Tihić popusti i dok Radončić uđe u Vladu FBiH pa ćemo onda vidjeti da li će ostat podalje od svih tih elemenata koje ste spomenuli. U proteklih desetak godina koliko se bavim novinarstvom, i preko 1000 ispisanih članaka, to sam vidio nebrojeno puta. Na Balkanu, a posebice u BiH, sve dešava prema ustaljenom modelu. I samo jedna mala korekcija, ja sam za Komšića tačno stavio pod navodnike šta je izjavio, nakon tog pasusa se nigdje u tekstu ne pojavlje “Komšić kaže”.

 2. Senail says:

  Komentar mi se u potpunosti dopada i uveliko imam slicno misljenje.Samo bih jos dodao da sam nekad u ” dnevnom avazu” mogao pronaci svasta s cime bih se slozio i za sta bi se moglo reci da je realno i da odgovara istini,a od kako je gospodin Radoncic usao u politiku(zvanicno), “Avaz” se sve vise udaljava od nekad svojih najvjernijih citalaca.Svi drugi su postali(naravno u “Avaz”-u) olos i smece samo bi Radoncic i njegove pristalice trebali biti ikone.Skoro pa sam potpuno prestao citati “Avaz”,nema se tu sta vise pametnog pronaci.

 3. Prvo, Komšić uopšte nije kazao da Radončića ‘nema u korupciji’. Kazao je da ga ‘ne vidi’ u ovim igrama/borbama za pozicije u preduzećima i to je sve što je potencirao.

  Drugo, njegovu izjavu, osim ako hoćeš baš da budeš neka vrsta hinje, možeš protumačiti kao najavu neke koalicije, što još jednom dokazuje da su tipičnom balkancu, posebno izgleda bosancu, najbitnije riječi, a ne djela.

  Treće, kroz naš politički prostor je prodefilovalo svakakvog kalibra ljudi – pošten, a siromašan, bogat a priglup, lijep a ne zna pričat, školovan ali bezobrazan .. ma sve moguće kombinacije i svi su, kao, pali.

  Zašto niko ne valja? Gdje je kvaka? Kvaka je, dragi moj dijasporašu, u tome što je ovo zemlja idiota i zemlja poganog i prokletog svijeta, ili, da budem blaži, zemlja u kojoj ti trenutno dobro dođe takav mindset, jer je ovdje svaka baraba i fukara naučila da prima mito, uzima što nije njegovo, uzima za pravo da pametuje o svemu i svačemu. Oni koji bi da rade nešto otišli su daleko, ali ne (samo) zbog političara, nego i zbog poganog svijeta koji ne zna ni sam šta hoće. Obiđi bolnicu, šalter, sitne institucijice i uvjerićeš se … Sve ‘jadni narod’ … a sve gleda kako da te jebe.

  Narod veli ‘dogovorite se’ a drvlje i kamenje na svaki mogući dogovor odmah nakon bilo kakvog potpisanog dokumenta. Odma izdaja, prodaja, treći entitet, raspad, amerika, izrael … Tvrdi ‘vi se borite za samo pozicije’, a ne zna da su te pozicije ono jedino i što je bitno, gdje su novci koji mogu koristiti/pomagati ili nekoristiti odmagati zajednici. Jedni, hoće da se u te izvore zavale zbog ovog, jedni zbog onog. Ali, to je realnost. Tako je ova zemlja koncipirana.

  Teorija zavjere je naša jedina, ali već dugogodišnja, slamka spasa ili opravdanje za to što smo postali odron od ljudi, odron od dijela svijeta. Nemamo vrijednost nikakvu, nemamo ništa za ponuditi svijetu osim lafine. Prisvajamo uspješne mlade bosance iz svijeta samo kad uspiju i pričamo kako oni, eto, tamo uspijevaju zato što im ovdje neda politika, a za one koji trebaju našu pomoć nas libo racku.

  A nije politika ta koja im to neda. Neda narod, neda fukara i baraba, nedaju licemjeri kojih je puna ova zemlja. Licemjeri koji bi nešto, a pojma nemaju šta je to. Koji generalizuju, jer pojma nemaju ko je kriv i kako.

  I tako to …

  • Eh sad ga i ti vala generaliziraš….Nije baš sve tako crno. Istina je da vlada neka atmosfrea “snalazi se kako znaš i umiješ” u kojoj cilj opravdava sredstva, a ista je već odavno prihvaćena od mase kao jedino pravilo igre. Sve ostalo, moralne društvene vrijednosti ili neke univerzalne ljudske ostavljene su samo za one koji nemaju potrebu ili ne žele da igraju po pravilima mase. Radujem se 2014. godini i izborima, nešto mi govori da će doći do pozitivnog preokreta.

 4. + Ministar sigurnost ima pristup bazi podataka, odnosno dijelu baze podataka, i samog Interpola. Postati ministar siguronsti mnogo je teže postati nego ministar bilo čega drugog, jer to ministarstvo ima intel sa raznih izvora.

  Upravo je to prvi poraz za one koji na sva usta laprdaju o njegovom kriminalu, jer da bi postao ministar sigurnosti moraš dobiti amin od mnogo većih riba sa ovog dunjaluka iako se radi o ovako pišljivoj državi.

  Sa druge strane, ako jeste kriminalac toliki, zašto tolika priča sada. Što ga nisu hapsili kada su mogli, ako su sve to znali, počev od SDAovaca, pa i preko SDPovaca i ZaBiHovaca? Imali su u rukama sve što im za to treba, samo su im dokazi trebali. Ako je toliko očito i jasno da se radi o kriminalcu, ko ga to štiti? Amerika, MZ … ? Ako je Interpol znao za njegove veze u kriminalu, što ga nije hapsilo tužilaštvo do sada? Ili je posto kriminalac kada je ušao u politiku?

  Nego, po klasičnom bosanskom glupom rezonovanju – ‘on je posto ministar sigurnosti da bi se sačuvo od kriminala koji je počinio!’ Halo ba!? De dajte dokaze, koji su to kriminalci, gdje, šta, kako, s kim? Pa frajer zadnjih 10 godina samo od marketinga ubire 20tak miliona čistog profita godišnje i to je neka onako ofrlje računica. Djeca su mu tu u BiH, nisu se razbježala po svjetskim školama, kao djeca ostalih ‘patriota’ među političarima.

  I tako to …

  • Odgovor na Vaše pitanje: “Kako je postao ministar sigurnosti, ako ima veze s kriminalom?” je jednostavan: “Postao je zato što je Bosna i Hercegovina potpuno neuređen politički sistem lišen svih vrijednosti”. Tako ste recimo u prošlosti imali Dragana Čovića u Predsjedništvu, a danas u Parlamentu, a protiv njega su se vodili procesi za privredni kriminal u mostarskom Sokolu, Lagumdžija je postao ministrom vanjskih poslova a sam je bio predmetom istražnih radnji u slučaju “Reket”. U bilo kojoj drugoj zemlji, a izvan balkanskog prostora i Italije, takvi političari bi zauvijek bili odstranjeni s političke scene uz vječnu mrlju na njihovim biografijama.

   • Tvoj odgovor je u najmanju ruku smiješan. Prvo, BiH nije ‘potpuno neuređen politički sistem lišen svih vrijednosti’ i to je paradigma koju svi vješto ponavljaju misleći da izjavljuju nešto pametno. BiH ima ustav, zakone, političku strukturu koju je, istina, teško shvatiti, ali je utemeljena u ustavu i zakonu. Naravno, kao i svugdje, postoje rupe u zakonu ali nas najmanje koštaju rupe u zakonu po tom pitanju. Bude tu i tamo zakonski i ustavno utemeljenih blokada (kao ovo što, po ustavu i zakonu, radi SDA) koje nas koštaju života, ali su legitimne, jebi ga.

    Naš problem je korupcija u svim porama društva: političkim, socijalnim, obrazovnim, zdravstvenim itd. Naš problem je to i samo to. Neko ne želi da se bavimo time i to na najoštriji mogući način pa sprječava implementaciju presude Sejdic-Finci. Jer nakon nje to je ono što slijedi i to je ono bez čega nema priče.

    Dalje, moraš biti upućen u pravosudni sistem ove zemlje da bih pričao o tome. Svako može podići optužnicu, kao što je bila podignuta protiv Čovića i Lagumdžije, ali sasvim druga stvar je to dokazati. Nije dokazano niti protiv jednog niti protiv drugog. Da li je to tako ‘uštimano’ ostaje da se vidi. Moje mišljenje je sasvim drugačije kada su u pitanju ova dvojica, ali to je nebitno.

    Podsjetit ću te, iskusni novinaru, da je i rahmetli Alija Izetbegović osuđenik koji je postao predsjednik, da je to isto bio i Mendela. Dakle, kao i tada, i danas se vješto manipuliše sudstvom i tužilaštvom i optužnice se dižu ko ćune ujutro. To je uhodana praksa kod nas. Da je i Sanader oslobođen na sudu nastavio bi se baviti politikom i na to bi imao puno pravo.

    To je jedno, a još kad na to dodaš da ministar sigurnosti ima pristup dijelu baze interpola, NATOa, sve što se tvrdi o Radončiću kao kriminalcu je labavo jer, da je toliko očito da ima veze sa nekim podzemljem, i to konkretne, bio bi odstranjen vrlo brzo, vjeruj. Jer, kako bi Amerika dozvolila da pristup tim podacima, pa makar to bio samo dio, pa čak možda i nebitan (što ne vjerujem da je), ima čovjek koji ima kriminalne veze sa ‘istaknutim’ kriminalcima.

    Naravno, ti ćeš nastaviti vjerovati svom ‘osjećaju za pravdu’ jer osnova na kojoj većina bosanaca zasniva teoriju da je Fahro kriminalac je ta što je on vrlo bogat čovjek, a navodno je došao u Sarajevo sa kesom. (što nije istina jer je došao u Sarajevo kao relativno bogat čovjek, ali to je druga tema.) U toj teoriji mnogi uživaju, to je jedna patetika tipična posebno za ovo područje. Znam barem 5 ljudi koji imaju mnogo imovine, poštenih, čestitih, koje se ne tiče politika i dobri su kao takvi. Mi njih, kao priželjkujemo, da stvari poprave u zemlji, ali čim bi došli na vlast jebali bismo im mater na prvu! Jer, mi smo takva govna, moj dragi dijasporašu.

    Haj živio …

   • Potpuno ste u pravu kad navodite da BiH ima sve te institucije, zakone i sudski sistem, no većina njih ili ne funkcioniše u potpunosti ili se zakonski elementi ne primjenjuju.

    Slučaj “Sejdić-Finci” bi u svakoj zemlji koja poštuje zakone, instuticije i presude Sudova kakav je Sud za ljudska prava do danas bio gotova stvar. U BiH zbog političke bezvoljnosti, nebrige i brige za “vitalne nacionalne interese” se već godinama ništa nije poduzelo po tom pitanju.

    U BiH niko ne može podignuti optužnicu dok ne postoje dokazi da se ona podigne, pitanje je da li će tužioci uspjet to dokazat ili da li će sudije prihvatiti te dokaze. Često smo imali slučajeve da se čak ne zna ni pod čiju nadležnost slučaj podpada onako kako je to bilo u slučaju Čovića. Ako Vas smijem podjestiti na to koliko je puta njegov slučaj vraćan naprijed nazad između Kantonalnog Suda u Mostaru i Suda BiH, upravo zato jer BiH ima velikih problema sa pravnim sistemom.

    Predsjednik SDA i Predsjedništva Izetbegović nije bio optužen za djela iz oblasti privrednog kriminala ili zloupotrebe ovlasti kako je to bio slučaj s nekima iz sadašnje vlasti. Izetbegović je bio osuđen za verbalni delikt i u to vrijeme se nije nalazio ni na jednoj odgovornoj poziciji. Njegov “zločin” je bio ideološke, a ne kriminalne odgovornosti, nemojte miješati kruške i jabuke.

    Kada govorite o Americi i o tome kako je dozvolila, samo da vas podsjetim da je Amerika odavno smanjila svoj interes za BiH. Samo pogledajte s kim se u američkim institucijama poput State Departmenta sastaju ministri iz BiH, a s kim se sastaju ljudi poput srbijanskog premijera Dačića. Bosna i Hercegovina danas je prepuštena EU-u da pokuša riješiti nagomilane probleme i primaknuti BiH euroatlanskim integracijama. Ministar sigurnosti BiH nema nikakve veze sa NATO podatcima, jer to nije u nadležnosti njegova ministarstva, nego je u nadležnosti Ministarstva Odbrane. Ministar sigurnosti je ustvari ekvivalent Ministru unutrašnjih poslova Federacije ili neke druge zemlje, a NATO je vojna organizacija.

    Poznajem dosta bogatih ljudi koji niti se hvale svojim bogatstvom niti se guraju da budu u vlasti u BiH. Oni se bave svojim biznisom i na taj način doprinose poboljšanju stanja. Da li smo mi ljubomoran narod, to je druga stvar. Pored toga ima veliki broj političara u BiH koji zaslužuju poštovanje zbog svog rada, ali nažalost ne mogu da dođu u fokus javnosti zbog onih koji vode zemlju i vode je na pogrešan način nažalost.

    I jedan mali savjet, ako želite da neko Vaše komentare shvati ozbiljno možda bi ste trebali malo razmisliti o odabiru riječi.

   • Ako je toliko nesređen sistem, zašto je onda čović smijenjen i zamjenjen Jovićem? Pade ti teza cccc Slabo analiziraš, fali ti puno informacija i vidi se velik utjecaj SDA, koja je đavolska, šejtanska itd. Kada napišeš i o drugim zvjerkama ovakav tekst, možda te ljudi shvate ozbiljno, inače je ovvo čist hinjski potez koji je svojstven diskreditiranju koje stalno vrši SDA. Ti čovječe našao o Komšiću loše, cccc to ti je kao kad kamenom gađaš hrčka ili dvogodišnje dijete, a oni koji su tom djetetu UKRALI sladoled ili lizalo (koje ujedno redovno kradu narodu jer smo mi to dijete) tapšeš po ramenu! Žalosno je to, očekivao sam bolju upućenost od dijaspore, samo sebi štetite ovakvim tekstovima!

   • Ukoliko se sjećam dobro Čovića nije smijenio sistem BiH, Čovića je smijenio međunarodni faktor odnosno Visoki predstavnik. Dotičnog Komšića sam u prethodnih nekoliko članaka opisao vrlo pozitivno i nadao sam se da će nešto promijeniti, ali sam bio vrlo neugodno iznenađen izjavama koje je dao ovim povodom. To što Vi vidite neki “uticaj” SDA onda bi Vam toplo preporučio da pogledate video jedne od mojih kolumni na FaceTV gdje sam kritizirao mostarsku SDA i to vrlo zeštoko zbog onoga što dole rade u mom rodnom Mostaru. Ali mi je drago da vidim ovakva kritička razmišljanja o onome što sam napisao, svaka rasprava me raduje.

 5. Malo sam prelisto blog, vidim imaš pik na Radončića. Što je sasvim OK, imaš pravo, nema frke. Međutim, tačno se zna ko su kočničari svih procesa u BiH, tačno i jasno, a njega tu, na tvoju žalost, nema. Sviđalo se to nekome ili ne. E sad, šta bi on da je u vlasti, šta će učiniti kada i ako bude je neki drugi domen.

  Međutim, sada, sam i na poziciji na kojoj je čini izgleda mnogo toga … Vidjećemo rezultate. Vidjećemo kako će raditi organi za koje je nadležan, odnosno za koje stvara ambijent da mogu da rade bez političog pritiska, kako i sam tvrdi.

  Ti kad budeš imo dokaz za svoje tvrdnje, te u vezi njegovog kriminala, onda ih iznesi. Koje su to njegove veze s podzemljem, ko su ti ljudi, kako, zašto, morao se do sada pojaviti neko konkretan ko bi ga mogao kompromitovati.

  • Fazon i jeste što je cijeli tekst puko nagađanje, špekuliranje…Sve liči na mahlasku priču poslije koje slijedi poznata rečenica:” Zapamtite šta sam vam rekao, vidjet ćete eto, da će se to desit.” No to je prednost kvazi analitičara, oni sebi danas dopuštaju i faletanje u grah, i sa pravom zaslužuju naziv “gatare” i “špekulatori”.

 6. Visoki predstavnik je možda i jeste, ali je smijenjen bio, a i Visoki predstavnik je je Sistem BiH. Nisam pročitao taj članak, i nadam se da će biti još takvih, jer ima i drugih, gorih destruktora ove zemlje o kojim treba pisati, a većina je iz SDA. Ja sam za promjene, bilo kakve i stalne promjene. Ako ne valja jedan, mijenjaj ga sa drugim. Treba pustiti i SBB i DF da vidimo šta će biti, a ne vraćati se starim lopovima jer su novi lopovi isti ko stari!

   • Komšić trenutno ne može ništa jer nije u vlasti. Tako da, osim predizborne kampanje, od njega se ne može ništa ni očekivati. Kada komšić uđe u zakonodavstvo direktno, tada možemo suditi, dakle nakon izbora, a ne prije. Sada se mogu ocjenjivati samo: SDA (na federalnom nivou koji je najvažniji i gdje se nalaze sve pare), SDP (na svim nivoima) i SBB (na nekim nivoima i u nekim kantonima pojedinačno jer nisu baš utjecajni). DF se ne može ocjenjivati, jer nije u vlasti, jeste pojedinčno u KSa, ali više je to naslijedio nego dobio na izborima. Nije realno da na osnovu toga išta priznajemo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s