Zlatko Lagumdžija: Amater na mjestu ministra vanjskih poslova


lagumdzijaZlatko Lagumdžija, šef SDP-a i bh. diplomatije, iskoristio je zasjedanje Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija u New Yorku da još jednom pokaže i dokaže o kakvom se političkom amateru radi. Prvo je dao izjavu FENI u kojoj je na sva svoja usta hvalio svoj rad, poteze i ulogu u New Yorku, a u vezi medijskih izvještaja da je bio jedini diplomata koji je hodao svečanom dvoranom u trenutku dok se svijetu obraćao ni manje ni više nego Barack Obama. Lagumdžija koji je u svijetu politke duže nego što godina života imaju brojni današnji stanovnici Bosne i Hercegovine ovih se dana ponaša kao da je tek ušao u taj svijet. Ovakvo ponašanje nije dostojno nekog ko po drugi put predstavlja Bosnu i Hercegovinu kao prvi diplomata, a još manje nekog ko želi da se nametne kao lider cijele zemlje ili barem jednog dijela iste. Njegovo ponašanje je pogrešno sa stajališta politike, komunikacija i odnosa s javnošću, ali ako nije naučio dosad ne mislim da će naučiti odsad.

U izjavi FENI koju sam ranije spomenuo Lagumdžija kaže:

“Očigledno je da iza današnje zlonamjerne dezinformacije o mom učešću u radu Generalne skupštine UN-a stoje spletkaroši koji se sa diplomatskim procedurama i međunarodnom politikom nisu sreli ni u prolazu. Oni evidentno ove događaje, poput Generalne skupštine UN-a, vide samo kao još jednu priliku za luksuzno putovanje, a ne za časno i pošteno obavljanje poslova koje su im povjereni o državnom trošku.”

Davanje jedne ovakve izjave medijima pokazuje da Lagumdžija više brine o svom imidžu nego li o imidžu zemlje koju predstavlja. Uključuje se u rasprave o tome šta o njemu pišu mediji. Bilo gdje drugo u svijetu na bilo kakve napise medije, osim onih najvažnijih, umjesto ministra bi odgovorila osoba zadužena za odnose s medijma. I to ne glavna nego pomoćna osoba zadužena za odnose s medijima. U to vrijeme ministar bi se bavio upravo tim “časnim i poštenim” poslovima za koje je i poslan u New York. Ako ministar vanjskih poslova, treća najjača osoba u državi po funkciji, ima vremena da se bavi medijskim napisima onda ne znam koliko je ta osoba stvarno i posvećena svom poslu i obavezama. Još je pogubnije da je Lagumdžija sebi dozvolio da iz Ujedinjenih nacija drži predavanja o tome koliko neko zna ili ne zna o diplomatiji, možda je pomislio da je na svom Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i da je samo profesor a ne šef diplomatije. Još jedan od primjera bh. političkog amaterizma, ponašanja nedostojnog jednog državnog ministra i lidera jedne od najjačih političkih stranaka.

unga

Baš me interesuje o kakvim se to procedurama i međunarodnoj politici radi gospodine ministre? Svakom iole informisanom građaninu Bosne i Hercegovine i svijeta je apsolutno jasno šta se i kako se dešava u New York-u. Na jednoj strani se dešavaju sastanci političara sa svih strana na bilateralnoj ili multilateralnoj osnovi koji obično ne rezultiraju velikim dogovorima osim ako nije u pitanju Iran ili neko drugo vruće pitanje. U isto vrijeme se u skupštinskoj sali obraćaju svjetski lideri. Iz te sale se izlazi ili ulazi prije ili nakon održanih govora svjetskih lidera. Uglavnom se izlazi, iz protesta, kad se obraćaju ili su se obraćali lideri poput Gadafija, Čaveza, Ahamdinejada ili recimo Castra dok se još nalazio na čelu Kube. A vi baš našli da hodate dok se obraća Obama?! Da niste možda pomislili da bi ste se iz tog razloga mogli naći na CNN-u ili na BBC-u kad se već nikako drugačije ne možete naći.

Mislim da bi građani Bosne i Hercegovine bili veoma zainteresirani da čuju s kim se i zbog čega u New Yorku sastao prvi čovjek diplomatije, pogotovo s kojim ministrima ili premijerima se sastao tokom zasjedanja i boravka u USA. Znamo sigurno s kim se nije sastao. Nije se sastao sa američkim kolegom Kerryem kojeg baš ovih dana i nije nešto puno briga o Bosni i Hercegovini, nisam vidio da se sastao ni sa kanadskim kolegom, većina znajčajnijih ministara iz zemalja EU (osim Hague-a i Bildta) ga je izgleda zaobišla u širokom luku. Isto tako je “časno i pošteno o državnom trošku” održao i predavanje u New Yorku za koje vjerujem da je inkasirao solidnu sumu novca od koje bi prosječna familija u BiH mogla žvijeti jedan duži period.

Mislim da je vrijeme da se konačno počne ulagati u bh. diplomatiju i da se na mjesto ministra vanjskih poslova imenuju ljudi koji će znati kako na najbolji način predstavljati državu, a ne baviti se pisanjima novinara i držanjem lekcija istim. Vrijeme je da se okonča amaterska faza u vođenju vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s