Dačić odbio govoriti o konačnom rješenju za Kosovo


dacicKosovosko konačno pitanje, ma kako to zlokobno zvučalo i podsjećalo na događaje iz II Svjetskog rata, je jedno od neriješenih pitanja koja drže Jugoistočnu Evropu zarobljenu u zadnjim decenijama XX vijeka. U proteklih nekoliko godina Vlada Srbije pod vođstvom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića postigla je značajne rezultate na rješavanju ovog pitanja. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u ekskluzivnom intervjuu za BHRT, Interview 20, koji je vodila Sanela Prašović Gadžo govorio upravo o problemu Kosova te kako doći do rješenja drugih nagomilanih problema sa susjedima. 

Nekadašnja desna ruka Slobodana Miloševića u ovom 40-to minutnom razgovoru je više zvučao kao moderni evropski političar nego li kao neko ko je stajao na braniku Miloševićeva rigidnog režima, koji je pomogao činjenje brojnih ratnih zločina kako u BiH i Hrvatskoj tako i na Kosovu. Danas Dačić Srbima sa sjevera Kosova poručuje da sami moraju odlučiti kako će glasati na predstojećim izborima te da samo njima pripada pravo da donesu odluku. Prije nekih desetak godina Dačić bi vjerovatno zagovarao da se na Kosovo pošalje vojska i da se većinsko albansko stanovništvo jednostavno ukloni s lica zemlje za sva vremena.

Prvi čovjek srpske Vlade odbio je odgovoriti na više puta ponovoljeno pitanje šta znači odnosno kako će biti provedeno to konačno rješenje jer kako kaže neće da se dovodi u neugodnu situaciju. U proteklih nekoliko mjeseci Dačić je u više navrata govorio o tome kako Kosovo lagano, ali sigurno, bježi iz srbijanskog zagrljaja. Ipak nije propustio kazati kako bilo koje konačno rješenje mora biti prihvatljivo za obe strane uz snažnu naznaku da će se to rješenje morati tražiti na globalnoj političkoj sceni (u UN-u op.a.) koja će neminovno uključiti trio USA-Rusija-Kina. Naravno istočni blok će stajati uz Srbiju dok će Amerikanci tradicionalno pomoći svom balkanskom projektu Kosovu. Ono što Dačić nije rekao,a  što se može očekivati u nekoj bližoj budućnosti, jeste da će jednog dana kada se Srbija ekonomski, politički i društveno pomakne iz kaljuže Balkana (što je želja njegove vlade op.a.) i kada građani budu davali manje pažnje Kosovu rješenje jednostavno provući kroz medije i priča će završiti. Iluzorno bi bilo očekivati da Kosovo ikada više postane dijelom Srbije i da pristane da bude dio ustavno-pravnog sistema pod upravom Beograda.

sanela i dacic

“Stvari treba dogovoriti pa onda izlaziti u javnost. U ovom trenutku, osim statusa quo, niko ne vidi drugo rješenje, ali to stanje je za nas neprihvatljivo. Što više treba da normalizujemo odnose s Kosovom u životnim stvarima koje se tiču građana. Treba pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje u narednim godinama”, kazao je Dačić.

Jedan od zanimljivih odgovora koje je Dačić dao u ovom intervjuu je bio onaj vezan uz dvojezične table u Hrvatskoj i borbu protiv ćirilice. Govoreći kako se Balkan mora pomjeriti iz prošlosti te prestati robovati istoj, Dačić je retorički pitao ako je ćirilica problem u Hrvatskoj da li bi onda on trebao spaliti polovinu novina u Srbiji koje izlaze na latinici?

Prema srpskom premijeru dogodio se značajan pomak u odnosima sa Slovenijom, Hrvatskom i BiH te poziva na rušenje berlinskih zidova najavljujući uskoro zjedničke sjednice Vlada sa partnerima u regiji. Kada je u pitanju BiH jest došlo je do blagog otopljavanja odnosa i bolje saradnje, ipak Dačić, Vučić i Nikolić na veoma transparentan način ukazuju koji im je to dio BiH mnogo važniji. U nebrojeno navrata u posljednim mjesecima su isticali kako je Republika Srpska onaj dio Bosne i Hercegovine koji oni preferiraju te koji pokušavaju da pomognu na svaki način. Čak je Dačić jedne prilike kazao kako mu je RS mnogo važnija od Kosova. Čini se da će u ovom segmentu morati promijeniti retoriku ukoliko stvarno želi da ga građani Bosne i Hercegovine vide kao iskrenog i pravog prijatelja.

Na kraju intervjua, a nakon što je primio na poklon dres fudbalskog reprezentativca BiH Edina Džeke, Dačić je obećao kako će na narednom Svjetskom prvenstvu u Brazilu navijati za Bosnu i Hercegovinu ističući da ne zna kome će biti ljepše BiH u Brazilu ili Srbiji u EU. Naravno ovdje je implicirao da će Srbija, a vjerovatno i hoće, postati članom evropske porodice mnogo prije nego li to pođe za rukom BiH, iako postoji šansa će ga na putu do Brisela prestići kolega iz Podgorice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s