Barbarićkin “patriotski pozdrav” je pozdrav zločinu


Barbarić: "Patriotski pozdrav"

Barbarić: “Patriotski pozdrav”

Prije ravno 70 godina stotine hiljada građana Balkana su uzeli oružje u ruke da se bore protiv najgoreg oblika zločinačkog udruživanja kakvo dotada nije viđeno na Zemlji. Udružili su se bez obzira na vjerska, nacionalna ili etnička opredjeljenja da se suprostave nacističkom i fašističkom stremljenju da pokore sve ono što se nije slagalo s njihovim načinom razmišljanja. Krajem tog rata, a i onog koji je Balkanom harao prije 20, mislilo se da su nacizam, fašizam i sve druge kvinslinške snage poražene. Međutim danas vidimo da su te i takve snage i više nego žive. Žive su zahvaljujući ljudima poput Josipa Šimunića, Mije Martine Barbarić te njihovih pobornika. 

Šimunićevo “Za Dom spremni” na maksimirskom stadionu nas je dovelo do cijele jedne afere koja danas pokazuje na kojim su to osnovama odgojene nove generacije koje treba da preuzmu liderstvo na Balkanu. Tako je Barbarićka, suspendovana glasnogovornica federalnog ministarstva turizma, izjavila kako je svojom podrškom Šimuniću i izgovorom poznatog ustaškog pokliča podržavala tradiciju, historiju i izgovarala nešto što ona naziva “patriotskim pozdravom”.

jasenovac32

U Jasenovcu se u smrt slalo pod “patriotskim pozdravom”

Čudan je taj patriotizam koji ona propagira. Čudan je iz razloga jer slavi kvinslinški režim koji je u zemlji u kojoj ona živi pobio više stotina hiljada ljudi samo zato što nisu pristali da se poklone Paveliću, Kvaterniku, Budaku, Hitleru, Musoliniju i ekipi. Patriotizam koji se ovime slavi je isti onaj koji je pola Bosne i Hercegovine, čitav Mostar, i cijelu Hrvatsku očistio od Jevreja, dobrog dijela romske populacije, značajnog dijela porodica koje su se okrenule prema partizanskom pokretu. To je isti onaj pokret koji je osnivao logore po uzoru na Auschwitz, Dachau ili Treblinku tokom 1940-tih. Također je imao identične zakone o rasnim problemima koji su doneseni i u Trećem Rajhu, pa su onda potvrđivani istim tim pozdravom koji ona danas smatra “patriotskim”.

Sramotno je da neko njene i moje generacije sebi dozvoljava da slavi taj i takav režim koji je učestvovao u najgorem pogromu koji je ikada počinjen na prostorima Balkana. Mislim da bi i ona i svi oni koji razmišljaju slično njoj trebali otići do Jasenovca i Stare Gradiške, a možda i do Auschwitza, Treblinke ili Dachaua da nauče fakte i činjenice o režimima koje slave. Da se upoznaju šta je počinjeno pod tim istim pokličem koji se danas naziva “patriotskim pozdravom”.

Advertisements

One thought on “Barbarićkin “patriotski pozdrav” je pozdrav zločinu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s