PIC prebacuje odgovornost, Amerikanci poručuju nema podjele Mostara


pic sarajevoNakon posljednje sjednice PIC-a u Sarajevu ono što smo doznali jeste da su s jedne strane svu krivnju za probleme u Bosni i Hercegovini odlučili prebaciti na lokalne političare. Prema Visokom predstavniku, Valentinu Inzku, odogvornost za probleme danas snose političari iz Republike Srpske, prvenstveno se tu misli na Predsjednika manjeg entiteta Milorada Dodika. Međutim to Inzkovo “izdvajanje” političara iz manjeg bh. entiteta je jednostavno prebacivanje odgovornosti na nekog drugog sa njega samog te njegovih kolega iz PIC-a. Na udaru Inzkova zamjenika inače američkog diplomate našla se ideja o podjeli Mostara, čime je izgleda barem kad su u pitanju međunarodne snage stavljena tačka na ideju podjela.

INZKO O SVIMA OSIM O SAMOM SEBI

Naravno ovo sve dolazi nakon godina Inzkova nerada i nezainteresiranosti da obavlja vlastiti posao. Gotovo je nemoguće prisjetiti se kada je zadnji put iskoristio snagu funkcije na kojoj se nalazi da utiče na promjene stanje ili da političare natjera da naprave pomak. U posljednjim pregovorima u Pragu i Budimpešti međunarodnu zajednice su predstavljali State Department i predstavnik EU u BiH, Amb. Sorensen, dok Inzka nije bilo nigdje. Pored toga Inzko je i nakon ove sjednice imao šta da kaže o onima kojima neprestano govori da imaju još šanse da nešto urade ili da nešto sami postignu.

The international community's top peace envoy to Bosnia, Austrian diplomat Valentin Inzko, speaks during a news conference in the capital Sarajevo“Kao zaključak, dozvolite mi da kažem da su lideri u oba entiteta pokazali nespremnost ili nesposobnost da politički sistem učine funkcionalnim. Političari u Republici Srpskoj i dalje osporavaju autoritet državnih institucija i dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH u svojim izjavama. S druge strane, također smo čuli huškačku retoriku. Osim toga, u Federaciji nedostaju hitne aktivnosti po pitanju dogovaranja oko reformi. Zbog sporosti, građani u oba entiteta snose posljedice ovakve situacije. Upravo prije nekoliko mjeseci, građani su izašli na ulice širom zemlje da bi iskazali svoje nezadovoljstvo uobičajenom politikom. Poruka koju je poslao PIC jeste da će međunarodna zajednica učiniti sve što je moguće da bi pomogla da građani BiH ostvare svoje težnje ka boljoj budućnosti. Ali, kao što vam je svima poznato, nije zadaća međunarodne zajednice da rješava probleme u ovoj zemlji – to je zadaća izabranih lidera. Uloga javnosti je također da izvrši pritisak na političke lidere da počnu odgovarati na njihove zahtjeve. Izabrani zvaničnici rade za građane ove zemlje što je koncept koji, čini se, ovi zvaničnici često gube iz vida”, kazao je Inzko nakon sjednice.

Ovo jasno i glasno znači da je Inzko, zajedno sa svojim kolegama, širom otvorio vrata lokalnim moćnicima da nastave raditi onako kako su radili i dosada te da bez obzira na sve što se dešava ispune svoje snove i zacementiraju sadašnje stanje. Poziv građanima da se pobune protiv stanja koje vlada, a kad dolazi od Inzka, je u najbolju ruku više nego cinično. Sjetite se samo da je isti taj Valentin Inzko umjesto da pomogne građanima Bosne i Hercegovine da dođu do rješenja problema vezanog uz JMBG na Trg Bosne i Hercegovine došao sda iz “zatočeništva” izvuče međunarodne predstavnike. Isti je u posljednje vrijeme zauzet prebacivanjem krivice za stanje djece u Konjević Polju na OSCE iako je on formalno-pravno najjači i najpozvaniji međuanrodni predstavnik u BiH da se pozabavi ovim pitanjem. Javnost i na njega vrši pritisak već mjesecima, a on ni prstom da makne jer je zauzet putovanjima na utakmice nogometne reprezentacije BiH.

WASER: MOSTAR OSTAJE JEDINSTVENA, KOHERENTNA, MULTIETNIČKA OPŠTINA

Inzkov zamjenik, inače američki diplomata, Tamir Waser je slobodno možemo reći bio mnogo direktniji, iskreniji i pošteniji od svog šefa barem kada je u pitanju Mostar. Podjestimo se da je nedavno politička reprezentacija SDA u susretu sa partnerima iz HDZ-a BiH ponovo došla na ideju da podijeli Mostar onako kako je to bilo napravljeno s kraja 1990-tih. Waser od političkih partija u Mostaru, čitaj BiH, očekuje da pronađu rješenje sa implementaciju odluke Ustavnog Suda Federacije ali i da održe izbore do datuma održavanja generalnih izbora u oktobru iduće godine. Možda malo preambiciozno, ali ukoliko on nastavi vršiti pritisak na lokalne političare, možda i bude nekog uspjeha.

pdhrwaser01-a“(Također smo) Još jednom potvrdili, u skladu s onim što su se i same stranke usaglasile prošle godine, da je ključni princip da Mostar ostaje jedinstvena, koherentna, multietnička općina s izvjesnim nivoom lokalne uprave/administracije ispod nivoa Grada. Prezentiran je okvirni dokument oko kojeg su se početkom godine dogovorile mnoge stranke, ali dvije glavne stranke u Mostaru i dalje odbijaju pregovarati o osnovama principa usvojenim prošle godine. Umjesto toga, imamo neke nerealne ideje kao što su podjela drugih gradova ili imenovanje supervizora za Mostar. Ovo nisu ozbiljni prijedlozi i samo skreću pažnju s istinskih aktivnosti koje je potrebno poduzeti. I dalje smo spremni pomoći svim strankama u Mostaru kada budu spremne da se konstruktivno uključe u rješavanje problema”, kazao je Waser na press konferenciji.

Waserove riječi su poruka prvenstveno Bakiru Izetbegoviću i Sulejmanu Tihiću koji su smislili ideju o podjeli Travnika i Mostara, a onda i njihovom lokalnom mostarskom asistentu Muratu Ćoriću koji je tražio uvođenje nove supervizije za Mostar. Znajući mostarsku političku scenu, te znajući kojom brzinom se tamo postižu bilo kakvi dogovori, mislim da će bez snažnog pritiska međunarodne zajednica išta biti postignuto do narednih izbora 2014-te. Ovakva poruka koja dolazi od Waser može biti makar malo ohrabrenje građanima Mostara da će im grad ostati koliko toliko jedinstven i da neće biti novi evropski Berlin u pravom smislu te riječi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s