Mostar u PS BiH: Čović se pravi lud, ostali mu pomažu


dragan covicPrvi čovjek HDZ-a Dragan Čović se poput većine ostalih političara u Bosni i Hercegovini ponovo pravi lud. To je dokazao i početkom ove sedmice kada je u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine dao još jednu izjavu uz pomoć koje je sam sebi stavio nogu u usta. Naravno Čović je to učinio u trenutku rasprave o statusu Mostara i njegovom konačnom uređenju. HDZ-ov lider, a i oni koji su pored njega učestvovali u raspravi o hercegovačkom sjedištu pokazali su još jednom koliko su odvojeni od realnosti, ali i koliko građane BiH smatraju glupim. 

Naime Čović koji je prije samo nekoliko sedmica prvo sa Tihićem, a onda i sa Izetbegovićem razogovarao o podjeli Mostara na opštine i po modelu nacionalnih torova, danas tvrdi kako niko neće dijeliti Mostar. Prema njegovom mišljenju ni Neretva ne dijeli Mostar niti ga je ikad dijelila. Tu se sa HDZ-ovim čelnikom može složiti dosta ljudi, međutim njegovi politički prethodnici a prvenstveno Boban i Tuđman imali su namjeru da Mostar podijele Neretvom. Ono što su Čović i Tihić donedavno dogovarali ne bi Mostar baš dijelilo dužinom Neretve, ali bi ga podijelilo dužinom Bulevara kako je to bilo do 2004.-te kad se ukazao onaj famozni Paddy Ashdown sa svojim Statutom.

Čović se ovom izjavom doslovce pravi lud. Pravi se lud jer misli da građani Bosne i Hercegovine imaju tako kratko pamćenje da neće zapamtiti ono što su on i SDA-ovci pripremali na pregovorima u Mostaru i Sarajevu. Još luđi od njega i SDA su se pravili kolege iz SDS-a i SNSD-a koji ne samo da nisu pričali o Mostaru nego su pričali o nekakvim zakonima i trajanjima mandata, što baš nema nikakve veze sa stanjem u Mostaru.

izetbegovic i tihic

Zašto se Čović pravi lud? Razlog je višestran: s jedne strane je izgubio HDZ 1990 čiji mu glasovi trebaju, a Martin Raguž mu je u Parlamentu kazao da Mostar nije političko nego pravno pitanje. Na drugoj strani njegovi politički partneri iz Sarajeva, prvenstveno Bakir Izetbegović, su dobili pljusku iz Mostara gdje su im građani poručili da dijele babovinu, umjesto što dijele Mostar. Zato će sada i jedni i drugi, Čović nesuvislim izjavama, a SDA po ko zna koji put “zaštitom vitalnih nacionalnih interesa” zamagljivati sliku ne bi li narod zaboravio na njihove stvarne namjere.

Zato na narednim izborima, opštim izborima, jer opštinski u Mostaru se neće održati prije oktobra 2014.-te i jednim i drugima treba pokazati izlazna vrata iz vlasti. Ipak Mostarci moraju biti oprezni, jer se prema nekim medijskim špekulacijama pojavila jedna nova lista koja želi da osvoji vlast u Mostaru a sastavljena je od nekadašnjih političkih prvaka i njihovih satrapa. To može biti mač sa dvije oštrice pa da dobiju isto ono ili možda čak i gore nego što imaju sad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s