Izetbegović sanja žute kartone, dok mu narod daje crvene


bakirNadaleko poznati politički pragmatičar i jedan od onih koji drže do svoje riječi i ispunjava svoja obećanja, Bakir Izetbegović zvani Žuti, tokom obilježavanja 22. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine je još jednom pokazao građanima Bosne i Hercegovine kome su dali glas. Stojeći kraj očeva mezara čije je skute čuvao za rata Izetbegović je propisno ispričao s novinarima. Prema riječima ovog uglednog političara u proteklih 22 godine postignuto je mnogo, a prema njemu političari su dobili žuti karton. Ako on vidi žute kartone, čini se da se narodu crveni pred očima i to dobro. 

U vremenima kada se građani Bosne i Hercegovine nalaze na ulicama i učestvuju u radu plenuma tražeći ono najosnovnije što mogu tražiti Izetbegović i njemu slični pričaju o nekim žutim kartonima. Naime nakon zadnjeg sastanaka između bh. “lidera” i Štefana Fulea nešto slično je izgovorio i Zlatko Lagumdžija koji je tvrdio kako su neki bili spreminiji dok su drugi bili manje spremni na dogovor. Tad je Lagumdžija izdvojio samog sebe kao eto tog koji je spreman na dogovor, a Izetbegović vjerovatno vidi dotičnog i ostale kao one koji su dobili žuti. Kad bi smo se lagali možda bi i moglo proći ovako nažalost neće.

politicki lideri

“Ovo je dan kad treba da podvučemo crtu, šta smo uraditi, a šta smo propustili u protekle 22 godine. Sigurno je urađeno mnogo. Odbranjeno pravo na zemlju, slobodu, identitet”, rekao je Izetbegović dodajući da “ima nepravde, nepotizma, zloupotreba, i nijedna stranka i političar nije bez krivice za ovo stanje. Ali krivica nije jednaka.”

Pa da podvučemo tu crtu koju spominje Izetbegović. Šta je propušteno? Propušteno je da se napravi normalna, koliko toliko moderna i uspješna zemlja. Propušteno je da se obnovi ekonomija, da se ponište podjele, da se smanji državna administracija. Propuštene su u brojne šanse da se zemlja primakne EU i NATO-u, mladima nije obezbjeđen normalan život i šansa za napretkom. Državne firme, a i one privatne su gotovo nepostojeće, sloboda medija je na najnižem nivou još od vremena NDH, Draže Mijhajlovića i Hitlera.

Šta je urađeno? Izgrađene su vile političara, djeca su im dobro osigurana, unučad i praunučad također. Zemlja je skršena do krajnjih granica vrlo uspješno, Dodiku je omogućeno da je još više dokida kako mu se prohtije, identitet postoji ali nije onaj koji bi građanima garantovao jednakost nego nejednakost. Sloboda je uspješno dostavljena onima iz prve rečenice tako da mogu ići studirati vani dok ih finansira država. Uspješno su skršeni sudovi i tužilačke institucije koje bi se trebale boriti protiv nepotizma, nepravde i zloupotreba. Policija je uspješno stavljena pod stranačku kontrolu, pa se umjesto da se bave kriminalcima gospoda direktori bave sami sobom i tužakaju jedni druge.

izbori

Krivica nije jednaka reče Izetbegović i dodade da su “političari dobili žuti karton od naroda, i to s pravom”. Možda je Izetbegović daltonista pa ne razaznaje boje, ali ponašanje naroda i odnos prema političarima u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica jasno govori koji karton su dali političarima. Crveni karton je dan svima, ali baš svima, a najcrveniji je dan njemu i Lagumdžiji i njihovim političkim strankama zbog nerada u proteklih kombinovano 22 godine. Radončiću je dan zbog korištenja naroda u vlastite svrhe i medijske manipulacije protestima preko “ženinog” mu Avaza.

Posljednja faza u izdavanju kartona će se desiti u oktobru kada građani Bosne i Hercegovine, barem se nadati, hrabro odluče donijeti odluku o promjeni vlasti i načinu na koji se vodi zemlja. Vrijeme za promjene u Bosni i Hercegovini i kako reče Žuti za podvlačenje crte, ali na računu političara od strane naroda debelom crvenom olovkom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s