Kakva je razlika između Čovićeva “entiteta” i onih koji žele opštine u Mostaru?


MostarPrvi ljudi dvaju federalnih naroda već mjesecima zaokupljaju pažnju javnosti svojim izjavama o potencijalnoj sudbini najvećeg hercegovačkog grada. Uz to skoro svaki dan bilo iz medija, bilo preko političara ili iz usta analitičara čujemo o potencijalnom održavanju Daytona 2 i preuređenju Bosne i Hercegovine. Čović idalje traži famozni “treći entitet” ostvarenje sna koji su utemeljili Tuđman i Šušak, dok bošnjačka politika-vjera traži da se u sred hercegovačkih kamenih gudura vrate etničke opštine. Istim se pridružio i muftija mostarski Seid Smajkić, koji će se prema najavama uskoro naći u penziji nakon višedecenijskog upravljanja IZ-om u Hercegovini. Kakva je razlika između jednih i drugih? 

Razlike između Čovića, Izetbegovića, Smajkića, HDZ-a, SDA i dijela IZ-a BiH nema. Formiranjem “trećeg entiteta” bi se za sva vremena udario pečat na sudbinu Bosne i Hercegovine. Udario bi se također i šamar onima koji su se borili za jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Isto to bi se desilo ukoliko bi smo dozvolili da se podijeli Mostar onako kako to već deceniju zamišljaju SDA i IZ, sada podržani i SBB BiH, u želji da se ostvari apsolutna kontrola nad građanima tog herojskog grada.

Čović može sanjati treći entitet

dragan covic

Dragana Čovića i HDZ potpuno razumijem jer oni su i nastali na ideji podjela, sukoba, razlika i oportunizama. Poslali su desetine hiljada Bošnjaka, Srba, Hrvata, ostalih u logore širom Hercegovine, druge su bez imalo razmišljanja uklonili s lica zemlje, a dobar broj njih su poslali izvan zemlje da se više nikad ne vrate. Proteklih dvadeset godina su proveli sanjajući dan u kojem će se formirati one tri republike ili danas entiteta koji su im nekad bili obećani na pregovorima. To bi im dalo jedinstvenu priliku da upravljaju svojim stadom bez ikakve kontrole. Da u Zapadnu i Južnu Hercegovinu vrate stare dobre 1990.-te u kojima su nacionalizam, fašizam, crne košulje, Vokići i Lorkovići bili sastavni dijelovi svakodnevne ikonografije. Politički bi to savršeno išlo na ruku Crkvi i Karamarkovom HDZ-u koji bi povratili puno povjerenje naroda i čak bi im bilo lakše vratiti povjerenje glasača u Hrvatskoj, a onda bi im za rukom prošlo da budu sprovedeni referendumi koji zabranjuju sve i svašta. Iznad Mostara bi se vjerovatno ukazao još koji krst, a ulice bi vjerovatno dobile imena velikana Tuđmana, Šuška, Bobetka i Pavelića, dok bi kroz ono malo preostalih institucija države tražili neki referendum o odvajanju. Naravno glavni ekspert po pitanju odvajanja bi bio Čovićev najbolji prijatelj Milorad Dodik koji sanja isti za svoju Republiku Srpsku.

Čović i Dodik mogu sanjat, to im niko ne može zabraniti, ali šanse za ostvarenje snova su veoma male. Male su iz razloga jer nikome pa ni nesposobnoj međunarodnoj zajednici ne odgovaraju nova cijepanja u srcu Evrope. Pogotovo ne u vrijeme kada se vode žestoki politički obračuni zbog situacije u Ukrajini i kada se Škotska sprema na referendum o odvajanju od UK. Tako da sve priče o entitetima, odvajanjima ili nekim trećim opcijama treba čitati kao predizbornu retoriku, skupljanje glasova i pripreme za novu prevaru naroda.

Narod Mostara ne protestvuje zbog entiteta

izetbegovic i tihicOni koji u Federaciji BiH stoje nasuprot Čoviću i HDZ-u jesu SDA i IZ BiH (barem ona hercegovačka). O Izetbegovićevoj želji da pocijepa Mostar na dva dijela već je bilo govora na ovim stranicama. Želja čelnog čovjeka IZ u Hercegovini, koja se neobično slaže s Izetbegovićevom, a bila je podržana i od strane Radončića je identična. I on bi želio da vidi povratak općina. Općina koje su omogućavale SDA i u tom periodu favorizovanoj IZ da rade ono što im se sviđa. Muftija mostarski je u petak u jednom intervjuu kazao kako hercegovački muslimani neće prihvatiti treće entitete, crtanje karata po njihovoj koži te kako pokretanje priče o entitetu pokreće “pobunu Mostara i Hercegovine”. Da podjestimo one koji ne znaju muftija Smajkić je u prošlosti u više nravata bio i za i protiv sadašnjeg mostarskog Statuta, također isti je bio potpisnikom sada već zaboravljene “Mostarske deklaracije”, ali i onaj koji je dopustio svojim službenicima da pod ahmedijama idu po skupovima Radončićeva SBB BiH, a i on sam je sjedio u prvim redovima tribina koje je organizovala ista u Mostaru.

seid smajkicMostar i Hercegovina se ovih dana ne bude zbog trećeg entiteta. Još manje se bune zbog Čovićevih želja. Bune se protiv SDA, HDZ, i svih ostalih političkih stranaka koje su im uništile život u proteklih dvadeset godina. Građani Mostara se bune zbog podjela koje im se nameću, bune se zbog nemogućnosti da nađu posao, da prehrane porodicu, da žive normalnim životom. Muftiji Smajkiću i njegovim istomišljenicima bi trebalo biti jasno da se građani Mostara ne bune zbog “nacionalne” ugroženosti niti zbog ugroženosti “vitalnih nacionalnih interesa” nego da se bune zbog zuluma koji im je učinjen. Građani Mostara, barem oni pravi a ne oni uvezeni sa drugih prostora Hercegovine koji se nikad nisu vratili odakle su protjerani, svoj grad ne vide kao grad Bošnjaka, Hrvata ili Srba ili ostalih, nego kao grad njegovih građana. Isti ti danas na Španskom trgu od političara traže da rade svoj posao, a ne da se bave podjelama, općinama i kojekavim “vitalnim nacionalnim interesima”.

Dajte ljudima da rade, da imaju hljeb ili kruh na stolu, da im djeca u školu ne idu gladna, da oni koji završe školu umjesto sjedenja na kafama/kavama/kahvama mogu naći posao i stvoriti porodicu. Potrudite se da opravdate povjerenje koje vam je narod ukazao bez obzira da li ste političari ili vjerski službenici i vjerujte neće imati potrebe da se bavite podjelama, entitetima, nacionalnim ili inim interesima. Malo više rada, malo manje priče.

Advertisements

2 thoughts on “Kakva je razlika između Čovićeva “entiteta” i onih koji žele opštine u Mostaru?

  1. Sead Mulaosmanovic says:

    Slazem se da Mostar treba da bude jedna opstina/ opcina ali pod uslovom da mu se vrati multieticnost ona koju je stotinama godina imao prije ovoga zadnjeg rata.

    • Potpisujem Seade. Jedini problem je sada kako uvjeriti uigranu ekipu SDA-IZ-HDZ(ovi)-Crkva da odustanu od ideje stolnih, torovski podijeljenih mostarskih ulica i da puste ljude da žive zajedno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s