Vučić o nedjeljivosti BiH, mora početi od RS-a


vucic bevandaSrbijanski premijer Aleksandar Vučić ispunio je svoje obećanje da će njegova prva posjeta biti Sarajevu u koje će doći da pošalje pozitivne poruke. Poruke koje je ostavio nakon što je održao sastanke sa predstavnicima bh. vlasti uistinu jesu pozitivne, no same poruke i riječi ništa ne znače ukoliko u narednim mjesecima i godinama na vlasti Vučić ne nastavi raditi po svojim porukama. Pogotovo će to biti važno kada je u pitanju onaj dio Bosne i Hercegovine u kojem ima uticaj i u kojem može usmjeriti političke procese u pozitivnom smjeru. Vučić će morati uraditi mnogo više u Banja Luci nego li u Sarajevu. 

aleksandar vucic“U Bosnu i Hercegovinu došao sam kao prijatelj BiH koji poštuje Dejtonski mirovni sporazum, BiH i Republiku Srpsku i kao čovjek koji želi graditi prijateljske odnose između ove dvije susjedne zemlje. Ovdje vam govorim isto kao što govorim u Beogradu, Washingtonu, Moskvi ili Bruxellesu i to bez licemjernog dodvoravanja. Poštujem integritet BiH i ponavljam da niko ne može uništiti BiH ili Republiku Srpsku”, rekao je Vučić u Sarajevu. 

Poštivanje integriteta Bosne i Hercegovine i borba protiv njenog uništenja neće početi sve do onog trenutka dok sve tri strane u zemlji ne shvate da im je to jedina domovina. Onda kada shvate da je to tako onda će Vučićeve riječi dobiti na snazi i biće nova vodilja u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Vučić ukoliko stvarno želi da očuva BiH, a samim tim da zaštiti i RS s kojim njegova zemlja ima posebne odnose, onda će morati krenuti od Banja Luke. Milorad Dodik ili kako se sam naziva Glavni baja neprestano prijeti cijepanjem zemlje i orgnizacijom tzv. referenduma o odcjepljenju po uzoru na one u Ukrajini, Španiji ili nekolicinu propalih u kanadskom Quebecu.

Vučić ima samo dvije opcije. Prva je da iskreno i bez skrivenih igara prihvati BiH kao neospornu činjenicu te da izvrši pritisak na političke partnere u Banja Luci da se počnu ponašati na isti način, dok je druga da povuče svu pomoć i politički uticaj koji Srbija ima na RS sve do onog trenutka dok BiH ne shvate kao svoju domovinu. Pitanje je samo da li će to pokušati učiniti preko Milorada Dodika ili će se odlučiti da pokuša raditi s opozicionim snagama koje žele da se oslobode Dodikove vlasti.

Ne bi bilo na odmet da i bošnjački i hrvatski političari počnu davati ovakve izjave i da počnu raditi na jačnju Bosne i Hercegovine umjesto što rade na formiranju novih entiteta, prepucavanjima ko je s kim u koaliciji i ko je koga prevario. Iako se čini da će građani BiH na ovakva dešavanja morati pričekati do početka iduće godine kada će biti formirane nove vlasti kao rezultat oktobarskih izbora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s