Balkan ove sedmice: Zločinci, atenatatori i ruski carevi 


kosic-kordic-dodik-nikolajZločini, zločinci i atentatori ovih dana popularna tema razgovora na Balkanu. Dok se jedni dive Dariju Kordiću i njegovom ratnom putu po Srednjoj Bosni drugi se preko ruskog cara Nikolaja II Romanova dive Gavrilu Principu. Dvije crkve, masa političara i nekoliko teorija zavjera obilježili su sedmicu na izmaku. Reklo bi se na Balkanu ništa novo. 

Košić predsjedava Iustitia et pax, a širi nemir

Predsjednik nečega što se naziva “Iustitia et pax” Komsija HBK, biskup Vlado Košić, ovih dana je podsjetio hrvatsku i balkansku javnost na jake veze između Katoličke crkve i ratnih zločinaca. Ovaj hrvatski biskup, po uzoru na one iz drugog Svjetskog rata odlučio je javnosti objasniti kako su oni koji su ubijali za vrijeme prošlog rata u Bosni i Hercegovini jadni i nevini. U ovom slučaju to je Dario Kordić, pravnosnažno osuđeni i nedavno iz zatvora pušteni ratni zločinac, kojeg je Košić dočekao i rukoljubio. Košić kao vjerni sljedbenik odranije uspostavljene dobre saradnje katoličke crkve s ratnim zločincima i zločinačkim režimima (pogledaj pod Pavelić i Stepinac), te pomoći crkve zločincima (pogledaj pod Krunoslav Draganović) javnost danas uvjerava kako je Kordić bio nevin. Također biskup sisački tvrdi kako je presuda koja je donesena za zločine u Ahmićima produkt političkih igara i nagodbi.

biskup kosic quote

Košić na žalost Crkve u Hrvata ali i cijelog hrvatskog naroda, pa i drugih naroda koji žive na prostorima bivše nam zemlje, predsjedava komisijom koja u svom imenu sadrži pojmove pravde i mira. Ovakvi stavovi kakve biskup sisački iznosi daleko su od onoga što bi Komisija kojom rukovodi trebala da radi. Njegove izjave u potpunosti negiraju pravdu i ono što je tokom sudskog procesa protiv Kordića utvrđeno, a još manje rade na uspostavi mira u područjima na kojima je Kordić djelovao.

Biskupu iz Siska u dočeku i slavlju zbog dolaska Kordića u Srednju Bosnu su se pridružili lokalni službenici Crkve te politički predstavnici hrvatskog naroda predvođeni Draganom Čovićem i čitavom plejadom njegovih HDZ-ovaca.

I tako od heroja do osuđenika i ponovo do heroja ode Dario Kordić čije su snage i odluke zavile Srednju Bosnu u crno.

Milorad I od Laktaša, historičar na djelu

Kako to mitskom i nebeskom sr(b)pskom narodu i crkvi i priliči oni se nisu bavili posljednjim dešavanjima oni brinu o historiji. Milorad Dodik, nosilac najvećih crkvenih odlikovanja, bez svog glavnog asistenta Nemanje Kusturice otkrio je spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu u Banja Luci. Pored otkrivanja spomenika nekome ko kroz historiju baš i nije imao direktne veze sa dešavanjima na u Banja Luci, Laktašima i BiH Dodik je iskoristio da se dotakne “branioca slobode” Gavrila Principa.

Dodik, uvaženi historičar, tokom otkrivanja biste Romanovu ničim izazvan je izložio mišljenje o tome šta je branjeno u onom trenutku kada je Princip pucao u Franz Ferdinanda u Sarajevu. Nastavio je prvi čovjek manjeg bh. entiteta u istom tonu pa je rusofilima okupljenim u Banja Luci objasnio gdje se to nalazio srpski narod u oba svjetska rata i za šta se borio.

milorad dodik quote

Selektivni historičar kakav Dodik jeste zaboravio je spomenuti kako su tokom Drugog svjetskog rata Dražini četnici bili na “pravoj” strani, pogotovo na prostoru Istočne Bosne i u višegradskoj regiji. Naravno Dodik je zaboravio kazati pomoćniku ruskog predsjednika Putina i ostalima kako su njegovi prethodnici i ljubimci (Plavišićka op.a.) tokom posljednjeg rata bili humani i bili na pravoj strani u sukobu. Pitanje je kome će nakon Andrića, Njegoša, Nikolaja II Romanova i Draže Dodik podignuti spomenik negdje u manjem bh. entitetu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s