Slučaj Kukić: Kako su se prevarili Čovićevi udarnici


kukic_slavo_pretucen2Premlaćivanje, pa možda i neke teže posljedice, akademika Slave Kukića trebali su zastrašiti sve one koji su spremni da zbog svojih stavova izađu u javnosti i govore o problemima bh. društva. Slanje “običnog čovjeka”, bojovnika i RVI trebalo je Kukiću i ostalima koji pričaju protiv dočeka ratnim zločincima i protiv nesoposobne vlasti poslati poruku da zaćute. Da zaćute i da ne uzbrukavaju duhove kako se šanse HDZ-ovaca i HNS-ovaca na narednim izborima ne bi svele na gotovo minorne.

Međutim njihova akcija je propala zbog činjenice da sam Kukić nije baš tako slabašne konstrukcije, a i da se našalimo ima tvrdu hercegovačku glavu kojoj šipka baš i ne može mnogo naškoditi. Onog trenutka kada se pročulo za njegovo premlaćivanje većina onih koji znaju Kukića rekla je da je to krucijalna greška Čovića i njegove političko-vjerske klike, evo zašto. 

Prvo Kukić nije neki lijevi ili minorni novinar, javni radnik ili analitičar čije riječi se ne prate. On je jedan od onih koji kada govore svi ih slušaju i sa pažnjom odmjere ono što su čuli, te na osnovu toga grade svoje mišljenje. Nezaboravimo da je Kukić nedavno gostujući na FACE TV-u, u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem, direktno zaprijetio Čoviću da će mu biti protukandidat na izborima. U istom istupu Kukić je Čovića nazvao karcinomom na tijelu hrvatskog naroda koji mora biti zaustavljen po svaku cijenu. Naravno ovo je uplašilo Čovića i njegove horde, jer se u isto vrijeme i HDZ 1990 pod liderstvom Martina Raguža odlučio ne ući u koaliciju s Čovićem, pa je Kukić odabran kao meta preko koje treba zastrašiti birače i očuvati ekskluzivitet vladavine HDZ-a BiH.

e che 1

Drugo Kukića je vrlo teško zastrašiti, još manje ovakvim napadima. Tek sada se može očekivati da će sav svoj intelektualni kapacitet staviti u funkciju kako bi hrvatskom političkom korpusu, ali i svim građanim BiH, još jasnije objasnio šta se dešava. Do izbora ima dovoljno vremena da se ljudima objasni šta će dobiti ukoliko budu ponovo glasali za Čovića i njegove političke partnere iz druga dva naroda. Politička bagra koja je nasrnula na nekog ko prakticira svoja ustavna prava tek sada može očekivati pravi kritički osvrt na njihovo djelovanje, i ne samo od Kukića, nego i od svih ostalih ljudi u javnom prostoru koji se ne slažu s njihovim djelovanjem.

Treće napad na mostarskog profesora je doveo do situacije da su se i njegovi kritičari poput Mile Lasića javili i jasno i glasno rekli da ako već tuku Kukića trebaju pretući i njih. Jedino na taj način bi politička bagra iz BiH mogla biti sigurna da će u narednom mandatu biti ostavljeni na miru.

Čoviću, Dodiku, Izetbegoviću, Lagumdžiji, a najviše medijskom magnatu Radončiću, pametnije bi bilo da se okrenu izradi stvarnih izbornih programa i ispunjavanju obećanja. To bi im donijelo mnogo više koristi nego premlaćivanja, zastrašivanja i pritisci na one koji imaju drugačije mišljenje i ideje. A građani BiH koji će za neka tri mjeseca svoju volju izražavati putem biračkog procesa bi trebali razmisliti da li na vlasti žele ljude koji su spremni da se s kritičarima obračunaju na ovakav način. Jer ako jednog akademskog građanina neko može premlatiti “iz čista mira” zamislite (prije nego glasate op.a.) šta bi se Vama moglo desiti ako u ruke vlasti koja to podržava date još i jake policijske snage.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s