Milion potpisa za BiH u EU ili Milion potpisa za nerad


EU-SignaturePitanje ulaska BiH u EU pojavi se svako malo i neko uvijek ima neku novu ideju kako je uvesti u tu zajednicu evropskih naroda. San o ulasku BiH u EU je stara tema i povlači se okolo posljednjih dvije decenije, međutim ulazak se neće desiti skoro bez obzira na to da li neko ima ili nema ideju kako je uvesti. Jedna takva ideja se javila ovih dana i traži prečicu za dobijanje statusa kandidata za EU nakon što je kandidatski status dan Albaniji. Prema ideji koju je osmislio francuski filozof Bernard Henry-Levy, a podržali Jacques Weber i Florence Hartman, milion potpisa građana BiH bi trebao otvoriti ta vrata. 

“Prijatelji Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtijevaju trenutno i bezuvjetno otpočinjanje pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo, i to tako što bi Evropska unija Bosni i Hercegovini odmah odobrila status kandidata za članstvo, a svi famozni “preduvjeti” čije ispunjenje Evropska unija traži da bi odobrila kandidatski status postali bi predmet pristupnih pregovora”, kaže peticija koju je pripremio Henry-Levy. 

Evropska Unija ma kako god se činila razjedinjenom, podijeljenom i tromom ipak se drži svojih pravila i regulativa. Bosna i Hercegovina, nije niti će biti, ništa znajačanija za zemlje članice od bilo koje druge zemlje koja je prošla kroz kandidatski proces. Ako je jedna Hrvatska koja je imala podršku zvaničnog Berlina, Beča, Pariza i imala mnogo manje problema od BiH morala čekati deceniju na ulazak u EU onda ne mislim da će BiH biti mnogo lakše.

Henry-Levy

Umjesto što pozivaju EU da zbog uslova koji su bili identični za sve ostale i koji su identični za Crnu Goru, Srbiju, Albaniju pa i Makedoniju (koja ne može početi pregovore zbog Grčke op.a.) Henry-Levy i njegovi prijatelji bi se trebali okrenuti domaćim liderima. Trebali bi izvršiti pritisak na domaće političke snage da konačno počnu raditi svoj posao i da se ugledaju na Crnu Goru ili Srbiju. Crna Gora je aktivnom politikom i ispunjavanjem obaveza čak i ubrzala svoj put naprijed i očekuje se da će biti prva naredna članica EU. Srbija je dokazala da se dogovor može postići i  sa najvećim protivnikom, Prištinom, otvoriti pregovore i osigurati da i Kosovo dobije pristupni dokument.

“Evropa se mora odužiti Bosni i Hercegovini, zemlji koja je skupo platila svoju nepokolebljivu vjernost vrijednostima demokratije, kozmopolitizma i multikulturalnosti, tim temeljnim vrijednostima same Evrope”, također stoji u peticiji.

Ovo je još jedno u nizu moljakanja svijeta i EU ne bi li se nešto ušićarilo. BiH i njeni građani ne bi trebali moliti bilo koga, niti bi trebali izigravati žrtvu dvije decenije nakon početka rata, nego bi trebali raditi na tome da postignu nešto više. Umjesto moljakanja, kumljenja i traženja sadake odnosno milostinje oni koji će BiH uvesti u EU bi trebali biti političari koji će za neka tri mjeseca biti izabrani na izborima. Birači bi trebali preuzeti stvari u svoje ruke i poslati jasnu poruku onima koje biraju gdje žele da idu i kako žele da žive svoj život u budućnosti koja vjerovatno uključuje i EU. Pretvorimo milion glasova birača u milion potpisa za BiH, umjesto što ćemo sakupiti Milion glasova koji će biti Milion potpisa za nerad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s