Od borca protiv do saradnika: Hadžiomerović za Predsjedništvo ispred SDP-a


“E onda, ne volem 
sizove i nervne bolesnike 
pre ih pustali za vikend
sad ih puste pravo pred kamere
Ne volem 
izbore, televizor, plakate 
dosta, ako Boga znate 
Ludnica je, kanda, otkljucana sirom ostala
(provert’e, molim vas)”
Đorđe Balašević, Namćor
Bakir Hadžiomerović

Bakir Hadžiomerović

Nekada davno Bakir Hadžiomerović je predstavljao jedno od najboljih novinarskih imena u Bosni i Hercegovini. To je bio čovjek koji je kroz svoj rad otkrivao i radio priče na kojima niko drugi nije želio da radi i bio je gledan kao čovjek koji se borio za građane Bosne i Hercegovine. Taj status je izgubio onog trenutka kada je odlučio da će se pridružit Zlatku Lagumdžiji i njegovom SDP-u na putu prema vlasti odnosno Predsjedništvu BiH. 

Ulaskom u borbu za Predsjedništvo BiH Bakir Hadžiomerović je otvorio vrata političkog, ali i medijskog pakla za sebe i one oko sebe. Znajući kako se politika i mediji ponašaju na Balkanu narednih nekoliko mjeseci neće biti jednostavni za ovog iskusnog novinara ma kako se činilo da je on spreman na tu borbu. Ovo je godina u kojoj će SDP platiti za sve ono što je učinio građanima Bosne i Hercegovine, a većinom je to negativno. Platit će za ono što su uradili za vrijeme dva mandata u vlasti te za dvostruko podmetanje Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. Tokom dva mandata u kojima je SDP činio vlast u Bosni i Hercegovini zemlja je potonula još dublje u mulj, probleme i nazadovala maksimalno na putu prema evro-atlanskim integracijama. Pored toga međunacionalni odnosi u BiH te međunarodni ugled Bosne i Hercegovine dodatno je devalviran odnosom koji je uspostavio Zlatko Lagumdžija kao lider SDP-a i minstar vanjskih poslova BiH.

Cerić protiv Bakir&Bakir

Cerić protiv Bakir&Bakir

Poturanje Željka Komšića u Predsjedništvo BiH je doprinijelo da se ništa ne uradi, da se pogoršaju odnosi sa pojedinim zemljama u regiji i da se otvori prostor da taj danas samostalni politički djelatnik sa svojom DF-ŽK na sva usta hvali Fahrudina Radončića. Komšić je više od pola mandata proveo u političkim igrarijama i prepucavanjima sa protivnicima u zemlji i inostranstvu umjesto da je radio na dobrobit onih koji su ga izabrali u Predsjedništvo BiH na drugi mandat od 4 godine.

Izetbegović nakon Izetbegovića?

Izetbegović nakon Izetbegovića?

Bakir Hadžiomerović u ovu bitku ulazi sa još uvijek snažnom mašinerijom SDP-a iza sebe i može se nadati da će dobiti do 100,000 glasova (iako je i to previše za očekivati op.a.), ali će se suočiti sa veoma snažnom mašinerijom koju na drugoj strani ima njegov imenjak iz SDA. Jedna, a možda i jedina, prednost mu je to što nikada nije krio da je bio i ostao simpatizer Lagumdžije i SDP-a. Ma koliko novinarsko, govorničko i ljudsko iskustvo imali bez određenog političkog iskutva, koje Hadžiomerović nema, vrlo malo ili ništa možete napraviti s čelne pozicije u zemlji. Pored toga Hadžiomerović će se morati izboriti sa takmacima poput Mustafe Cerića, koji će imati značajne primjedbe na Hadžiomerovićev prethodni rad, te sa Radončićem koji će svoje medije koristiti za direktne napade na nekadašnjeg medijskog oponenta. Također dio glasova Hadžiomeroviću će uzeti vjerovatno i Sefer Halilović te Emir Suljagić koji će ispred BPS-a odnosno (vjerovatno op.a.) ispred DF-ŽK biti kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva. S tim što će Suljagić također izgubiti kredibilitet i naštetit će svom projektu 1. Mart kroz saradnju i kandidturu pod zastavom Željka Komšića i DF-a.

Ulaskom Bakira Hadžiomerovića u utrku za Predsjedništvo BiH skoro su širom otvorena vrata sadašanjem članu Predsjeništva Bakiru Izetbegoviću da sa minimalnom razlikom pobjedi i osvoji još jedan mandat u zgradi u Titovoj gdje mu je nekada sjedio otac. Bošnjaci će i nakon ovih izbora morati prihvatiti činjenicu da u Predsjedništvu, ali čini se i na bilo kojoj drugoj poziciji u vlasti, neće imati pravog lidera i vođu.

Advertisements

One thought on “Od borca protiv do saradnika: Hadžiomerović za Predsjedništvo ispred SDP-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s