Nekad braća po interesu danas protivnici: Radončić vs. Cerić


Izborna kampanja koja upravo počinje svoju završnicu imat će nekoliko zanimljivih obračuna, pogotovo kada je u pitanju bitka za Predsjedništvo BiH, a jedna od njih će biti ona koja će se voditi između Fahrudina Radončića i Mustafe Cerića. Tokom posljednje dvije decenije vlasnik Avaza i prvi čovjek Islamske Zajednice BiH bili su neodvojivi blizanci medijsko-vjerske klike koja je imala značajan uticaj na društvena kretanja. Sve do onog trenutka dok se Mustafa Cerić nalazio na čelu Islamske Zajednice Fahrudin Radončić je bio njegov miljenik i štićenik koji je radio sve što je mogao da pomogne Cerićevoj promociji i medijskoj slici koja je bila veoma važan dio njegove pojave. Nekada je Radončić pratio svaki pokret Cerića i cjelokupnog liderstva Islamske Zajednice, vodio je obračune s nepodobnim imamima (poznat je slučaj obračuna sa hfz. Halilom ef. Mehtićem i mr. Salih ef. Čolakovićem iz 1995.-te), danas pokušava da ga ocrni na svakom mjestu. Znajući Mustafu Cerića i njegove medijske istupe sigurno je da neće ostati dužan Radončiću i pitanje je kako će se sve to odraziti na tok kampanje i ko će imati najviše koristi od toga? 

Narodskim riječnikom rečeno “tikva je pukla i špica će biti to Stambola”. Špice će figurativno govoreći letjeti sa obje strane i stradat će samo oni koji se odluče da će podržati jednog ili drugog kandidata u ovom obračunu. Kako se predviđa da će ova kampanja biti jedna od najprljavijih ikada, ili barem od 1996.-te, za očekivati je da će ova dva kandidata biti lideri te borbe. Iako Radončić neće lično napadati, ali će zato imati Avaz i avazova izdanja kako se to popularno kaže bez obzira što tvrdi da on više nema nikakvog utjecaja na kreiranje sadržaja.

Prvi ozbiljniji udar na Cerića se desio prije desetak dana kada je Avaz objavio članak iz pera Fadila Mandala pod naslovom “Ko su kandidati za prvog u Bošnjaka”. U ovom osvrtu na kandidate za mjesto u Predsjedništvu BiH našli su se Bakir Hadžiomerović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Mustafa Cerić, Emir Suljagić i Mirsad Kebo. Kao što je bilo za očekivati osim Radoničića i politički beznačajnog potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe svi ostali kandidati su propisno ispljuvani i obezvrijeđeni jer naravno oni nemaju ni karizmu ni znanje jednog Radončića da bi se našli u Predsjedništvu. O nekadašnjem ljubimcu i redovnom gostu na stranicama Avaza Mandal je tog dana napisao:

avaz o kandidatima“Umalo doživotni reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dugo godina je važio za glavnog ideologa i protagonistu tvrdolinijaške nacionalne struje unutar bošnjačkog naroda. Na čelu Islamske zajednice bio od 1993. do 2012. godine. Osnivač je SDA, stranke za koju je agitirao na svim poslijeratnim izborima. Dok je bio aktivni reis, imao je jaku opoziciju unutar IZ, a njegovi najžešći kritičari Mustafa Spahić i profesor Rešid Hafizović optuživali su ga za samovolju, neprihvatljivu privatizaciju Islamske zajednice, naklonost vehabističkom pokretu, neprimjereno miješanje u politiku i nemar prema službenicima Islamske zajednice u BiH… Svojom kandidaturom izazvao je nezadovoljstvo i svog nasljednika na mjestu reisa Husein ef. Kavazovića. Mustafa Cerić računa na podršku sandžačkog muftije Muamera ef. Zukorlića, koji se kao politički avanturista i sam kandidirao i glatko izgubio izbore u Sandžaku. Mnogi vjeruju da je njihov savez pogrešna rabota i procjenjuju da će Cerić na izborima u BiH doživjeti Zukorlićevu sudbinu u Srbiji. Također, Cerić je, prema brojnim analitičarima, svojim postupkom nepotrebno pojeftinio poziciju i instituciju reisu-l-uleme i politički dezavuirao jednoglasje Islamske zajednice. Ceriću se prigovara da će desekularizirati politički život u BiH, a čvrste veze s Fatmirom i Bakirom Alispahićem, koji se zbog iranskih veza nalaze na crnoj listi SAD, dodatno pojačavaju podozrivost prema istinskim ciljevima njegove kandidature. Prognoze su da će Cerić uzeti znatan dio sada već skromnog glasačkog tijela Bakira Izetbegovića.”

Ako analiziramo redove iznad možemo vidjeti da se pojavljuju tri imena koja zaslužuju pažnju: Prof. Mustafa Spahić, akademik Hafizović i muftija sandžački Zukorlić. Prva dvojica zbog svog kritičkog govora, rada i osvrtanja na djelovanje Mustafe Cerića u proteklih dvije decenije su bili žigosani nebrojeno puta preko stranica Avaza i srodnih medijskih kuća, dok je treći bio propagiran na svakom koraku. Danas kada se karta na stolu okrenula ne bi bilo iznenađenje kada bi se akademik Hafizović i prof. Spahić počeli pojavljivati češće na stranicama Avaza, ali ni da se odjednom otkriju sve nelagalne i nedozvoljene radnje Cerićeva štićenika u Novom Pazaru. Inače akademik Hafizović i prof. Spahić na udaru Avazovih perjanica su se našli upravo zato što su kritički govorili o Mustafi Ceriću i Muameru Zukorliću, privatizaciji IZ-a te o radnjama koje su se kršile s osnovnim načelima i postulatima Islamske Zajednice u BiH. A jedan od najgorih prestupa koje je počinio Zukorlić, a koji mu je dozvolio Cerić, jeste kandidatura za predsjednika Srbije u imamskoj uniformi i pod sloganom “Muftiju za Predsjednika”.

U godinama iza nas Avaz i Radončić su bili i ostali najveći promotori svih aktivnosti koje je vodio Mustafa Cerić. U svojim člancima u kojima je Cerića trebalo predstaviti kao najvećeg, najbolje i najposebnije išlo se toliko daleko da se na sva zvona oglašavao svaki njegov čak i nepravljeni korak. Sjetimo se samo dana inauguracije Baracka Obame kada je Avaz tvrdio kako će Cerić biti jedan od gostiju na poziv samog Obame, a on je završio u Saudijskoj Arabiji na sastanku jednog od mnogobrojnih vijeća u kojima je bio aktivan. Tada je Avazu i Radončiću u promociji Cerića i samopromociji pomagao akademik Muhamed Tunjo Filipović koji će kako sada stvari stoje biti jedan od onih koji će raditi na tome da prikažu Cerića kao lošeg kandidata za Predsjedništvo BiH. Tako će vjerovatno Cerić biti izguran iz tzv. Svjetskog Bošnjačkog Kongresa koji je zajedno sa Filipovićem i sa Zukorlićem osnovao ne tako davno, a uz to će ga vjerovatno izgurati i iz one Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti kako bi preuzeli primat i tu.

reis-ceric-i-fahrudin-radoncicFahrudin Radončić će tokom svoje kampanje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine javnosti morati objasniti svoje veze s Cerićem. Pogotovo kada je u pitanju investiranje u novu upravnu zgradu Rijaseta IZ koja do danas nije završena, a koja je bila namijenjena tadašnjem Reisu Ceriću i koja je trebala da predstavlja njegovu doživotnu rezidenciju. Uz to će morati objasniti zašto su se tokom osnivanja njegove partije na tribinama širom zemlje nalazili imami iz redova IZ-a, često pod ahmedijama? Kako to da Mustafa Cerić za vrijeme svog reisovanja dugog dvije decenije nikada nije napdao njega i njegove novinare, ali je zato s mimbera širom zemlje slao otrovne strijelice prema ostalim medijima i političkim partijama? Cerić će pak sa svoje strane morati objasniti kako to da se u onim famoznim izvještajima o islamofobiji, reisofobiji, rijasetofobiji i drugim fobijama medija nikada nije našlo ime Avaza i kako to da samo oni baš nikada nisu objavili ništa što je išlo na štetu insitucije u kojoj je bio neprikosnoveni vladar? Mnogi će se sjetiti slučaja Gluhe Bukovice i načina na koji je Avaz u tim danima pokrivao ovu priču, pa će svoj dio uloge u raspravama o tom periodu sigurno odigrati i SDP-ov kandidat Bakir Hadžiomerović koji je u tom periodu bio urednikom emisije “60 minuta”.

Radončić će uz sve to javnosti morati odgovoriti da li će u budućnosti sa biračima i sa ljudima koji mu daju povjerenje biti iskren onako kako je to danas s Cerićem s kojim je radio veoma blisko zadnjih dvije decenije. Biće zanimljivo da li će i Cerića optužiti da mu je ukrao glasove onako kako je na prošlim izborima optužio Bakira Izetbegovića i njegovu partiju SDA?

Tako da ćemo u septembru i oktobru gledati obračune dvojice braće po ineteresu koji su danas odlučili da je vrijeme da zarate i da se bore za naklonost naroda kojem pripadaju. Kampanja će biti prljava, žestoka, ali i historijska po tome što će vjerovatno razjasniti neke odnose i relacije te možda baciti novo svjetlo na neke prethodne događaje. Ovo će biti kampanja u kojoj će vjernici naučiti mnogo više o čovjeku koji ih je vodio protekle dvije decenije, a građani će naučiti o čovjeku koji ih je “informisao” o važnim događajima preko svojih medija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s