EKSKLUZIVNO: Akademik Slavo Kukić: Za pomak naprijed potreban je pritisak izvana


slavo kukicPredizborna kampanja u BiH odavno je započela, zvanična kampanja počinje uskoro, a bh. javnost već ima dovoljno materijala da donese prve sudove o onima koji traže njihovu podršku. Tim povodom smo razgovarali s jednim od najcjenjenijih akademskih radnika i političkih analitičara u Bosni i Hercegovini akademikom Slavom Kukićem. U ekskluzivnom predizbornom intervju za From Bosnia To Canada akademik Kukić analizira prve medijske istupe kandidata za Predsjedništvo BiH, kandidate s najviše šansi da postanu članovi Predsjedništva (bošnjačkih i hrvatskih), biračku apatiju te kako se osjeća nakon nedavnog brutalnog napada u Mostaru. 

NIKO NE MOŽE UTJECATI NA KOPERNIKANSKI OBRAT

FBTC: Profesore Kukiću predsjednički kandidati u BiH, ako ih možemo tako nazvati svoje prve medijske istupe su iskoristili da se narodu predstave kao mesije, koliko su ustvari oni ti koji mogu spasiti BiH? 

KUKIĆ: Za mesije su rezervirane svete knjige. Što se, pak, BiH tiče, nitko pojedinačno, ni kao osoba ni kao institucija, ne može utjecati na svojevrsni kopernikanski obrat. Za promjenu kursa je, drugim riječima, nužna promjena političke filozofije u odnosu na onu koja je obilježila prethodnih četvrt stoljeća – a to, barem što se moje procjene tiče, još uvijek nije realnost s kojom se može računati. Jer, za promjenu političke filozofije nužna je katarza u bh. društvu – a od nje, što bi se reklo, ni traga ni glasa. I, objektivno, što se domaćih potencijala tiče, očekivati je ne treba ni u skoroj budućnosti. Ako bi se uopće htjelo govoriti o tome kako proces katarze čim prije pokrenuti, ostaje samo jedan put – pritisak izvana. A, za tu vrstu pritiska – koji bi bio nalik onome u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata – danas, ruku na srce, ne postoji spremnost u svjetskim centrima moći.

wpid-Photo-20140726112532.jpgFBTC: Koliko danas osamnaest godina nakon rata Predsjedništvo kao Predsjedništvo stvarno ima ulogu u političkim procesima u BiH i da li ono može biti taj organ vlasti koji će pokrenuti zemlju naprijed? 

KUKIĆ: Svatko, i pojedinačno i kao institucija, može biti i kamičak u pozitivnim procesima, ali i uteg o vratu, ono što te procese koči. Politički sustav BiH je, međutim, takav da su dometi Predsjedništva, objektivno, relativno skromni. Kad bi, dakle, sve funkcioniralo na najpoželjniji mogući način, Predsjedništvo bi moglo funkcionirati kao dio dobro uštimanog orkestra i davati svoj doprinos procesima ukupnog razvoja države i društva. U slučaju, pak, da se ima ambijent u kojem je dominantno odsustvo bilo kakva konsenzusa – a taj ambijent imamo već 25 godina, mogućnosti Predsjedništva – ovakvog kakovog ga imamo po današnjem ustavu – su krajnje ograničene.

O IZETBEGOVIĆU, HADŽIOMEROVIĆU, SULJAGIĆU, RADONČIĆU I CERIĆU PRED OBRAČUN ZA TITOVU

FBTC: Trenutni član Predsjedništva iz reda Bošnjaka, Bakir Izetbegović, tvrdi kako je njegov mandat bio veoma uspješan te kako je upravo on uradio najviše s te pozicije. Uz svoje uspjehe ubraja nekoliko apelacija Ustavnom sudu te kredite koji su došli u BiH njegovim zalaganjem. Kako ocjenjujete njegov mandat i šanse na ovim izborima? 

KUKIĆ: Slažem se – uradio je mnogo na destrukciji ove zemlje. I jedan je od najzaslužnijih za to da se danas, u analitičkim krugovima dakako, ne isključuju baš nikakvi scenariji kad je u pitanju njezina budućnost. Na građanima je, dakako, hoće li tom gospodinu dati glas za još jedan mandat ili ne. Ali, u slučaju da se na to odluče moraju znati i još nešto – da time o vrat svojoj državi vješaju uteg za kojeg je upitno hoće li ga, i koliko dugo će ga uspjeti nositi.

bakir hadziomerovicFBTC: SDP na ove izbore izlazi s kandidatom koji je veoma poznat široj javnosti u ulozi novinara koji ima bogato znanje o domaćim političarima, ali bez ikakvog političkog iskustva. Može li Bakir Hadžiomerović pobijediti svog imenjaka Izetbegovića? Da li će ovo biti borba dvije jake partijske mašinerije ili samo borba kandidata?

KUKIĆ: Bakira Hadžiomerovića cijenim kao hrabra mlada čovjeka. Devet godina sam bio predsjednik Upravnog vijeća RTV FBiH – i na licu mjesta sam bio u prilici uvjeriti se kako mu hrabrosti ne nedostaje. Nažalost, moram reći da je u ovu kandidaturu, u koju se nije dao gurnuti nitko iz vrha SDP-a, gurnut kako bi – iako on toga nije svjestan – omogućio neke druge talove. Ali, bože moj, i to je dio životne škole – a da sam u pravu Bakir će se brzo i sam uvjeriti. Što se, pak, njegovih šansi tiče, bez ikakvih je realnih izgleda. Uostalom, da je suprotno, najbolje da bi mu tu poziciju prepustio i lider ove stranke.

emir suljagicFBTC: Ovogodišnja izborna kampanja obiluje bivšim novinarima. Uz Bakira Hadžiomerovića tu je i Emir Suljagić koji će preko Komšićeva DF-a pokušati doći do stolice u Titovoj. Suljagić tvrdi kako su njegove prednosti to što ima više škole od svih ostalih kandidata i uspjeh s Prvim Martom, da li je Suljagić ona snaga koja treba BiH? 

KUKIĆ: Što se škole tiče, u ovoj priči ona je poprilično irelevantna. Ali stoji teza da su ovoj zemlji potrebni ljudi poput njega – i da u prilog tome govori i Prvi Mart i Domovina. S druge strane, iza Suljagića stoji i u ovom momentu – barem prema istraživanjima javnog mnijenja – najjača politička partija. Na koncu, iza Suljagića nema ni afera – ni koruptivnih, ni kriminalnih. Kad se sve to spoji u cjelinu, moja je procjena da je Emir Suljagić najbliži poziciji člana Predsjedništva BiH u slijedeće četiri godine.

fahrudin radoncicFBTC: Na megdan Izetbegoviću po drugi put izlazi bivši vlasnik najmoćnijeg medija u BiH Fahrudin Radončić. Prošli put Izetbegović ga je potukao sa 70,000 glasova razlike kako će ovaj meč završiti ovaj put? Da li će Radončićeva prednost ovog puta biti kratka ministarska epizoda i podrška koju ima preko Avaza? 

KUKIĆ: Radončićeve mogućnosti ne treba ignorirati. Dapače. I februarska priča s prosvjedima mu je, po mojoj procjeni – iako sam u tom momentu mislio nešta drugačije – išla u prilog. Stoga je izvjesno da će SBB igrati važnu ulogu u životu BiH i u slijedeće četiri godine. Ne mislim, međutim, da su velike i njegove šanse za fotelju člana državnoga predsjedništva. No, isključiti ne treba ni tu mogućnost. Kad bi se, recimo, trebao odlučivati između njega i Izetbegovića, zbog dobra ove zemlje uvijek bi glasao za Radončića. Pitanje je, međutim, misle li tako i oni o čijim glasovima se radi?

mustafa cericFBTC: Reis-Emeritus, neoficijelni političar par excellance u protekle dvije decenije odlučio je ući u borbu za Predsjedništvo. Mustafa Cerić u svom prepoznatljivom stilu najavljuje Maršalov plan za BiH i ima velike ambicije, međutim glavno pitanje je da li je on uopće trebao ulaziti u politiku ili ostati u reisovskoj mirovni?

KUKIĆ: A gdje je ono što Cerić još uvijek nije najavio – a važnije je od svih njegovih Potemkinovih sela. O Ceriću sam davno rekao što mislim oslovljavajući ga bh. Mursijem. Njegove su šanse, tvrdim, potpuno beznačajne. Jer, nisu Bošnjaci isto što i Egipćani – u pitanju je, na Cerićevu žalost, evropski narod, s evropskim sustavom vrijednosti. No, u vezi s Cerićem će jedan detalj ipak biti važan. Po mojem sudu, važno je sačekati i vidjeti koliki broj građana će podržati ovog predsjedničkog kandidata. Svakih deset novih tisuća, naime, novi je deprimirajući podatak za BiH kao evropsko društvo i državu – ali i novi teret na putu njezine integracije.

ČOVIĆ SE MOŽE PREDSTAVLJATI I KAO MAJKA TEREZA IDALJE JE KARCINOM

dragan covicFBTC: U intervjuu Senadu Hadžifejzoviću u Centralnom dnevniku o Draganu Čoviću ste rekli da je karcinom ne tijelu hrvatskog naroda i da ga namjeravate zaustaviti. Danas se Dragan Čović javnosti predstavlja kao borac za prava radnika, protiv segregacije u školama te kao borac za prava Hrvata preko leđa Sejdića i Fincija. Da li će hrvatsko biračko tijelo nasjesti njegovim floskulama i da li će mu još jednom ukazati povjerenje? Kako se može zaustaviti Dragana Čovića i HDZ?

KUKIĆ: Može se predstavljati i kao majka Tereza, ali on je, prema onome što je na sonu, doista najveći karcinom na tijelu bh. Hrvata – ali i jedan od najotrovnijih na tijelu bh. društva. Nažalost, sve to nije dovoljno i da ga se raskrinka. S Franjom Tuđmanom se, najiskrenije, nikada i ni u čemu nisam slagao. Ali, što se njegove kvalifikacije naroda tiče, sve više je detalja koji mu idu u prilog. Ako je, uz sav kriminal kojeg počini, narod i dalje spreman podržati Čovića – pa on je doista stoka. A stoka su i svi, koji se danas nude kao predsjednički kandidati, ne nađu li dovoljno spremnosti za dogovor kako se ovom političkom mešetaru zajednički oduprijeti.

martin raguzFBTC: Najozbiljnija prijetnja Draganu Čoviću za mjesto prvog u Hrvata se nazire u liku Martina Raguža. Raguž je u posljednjih godinu dana pokazao u više navrata da se ne boji pokazati zube Čoviću i HDZ-u, ali da li Raguž ima neophodnu biračku masu u BiH koja bi mu dala optimizam pred izbornu utrku? Koliko će mu pro-BiH priča i stavovi drugačiji od Ćovićevih pomoći?

KUKIĆ: Raguž je liberalan političar – i sigurno bi njegov izbor na mjesto člana Predsjedništva značio mnogo za evropsko profiliranje BiH. Ali, u ovakvom stanju stvari – u situaciji kada glasove za sebe traže čak četiri kandidata – šanse su mu, kao i svima ostalima, ravne nuli. On, Budimir i Popović će, hoću reći, morati sjesti i dogovoriti se kako se Čoviću udruženo suprotstaviti. Ako bi do toga došlo, mogućnost da se Čovića pobijedi ne treba isključivati. Je li, međutim, takav dogovor i realan scenarij? Ne znam. Osobno, sumnjam.

zivko budimirFBTC: Aktualni predsjednik Federacije Živko Budmir, u posljednjih godinu dana više gost stranica crne kronike nego vijesti iz politike, je treći hrvatski kandidat za Predsjedništvo. Može li Budmir nakon svih ovih afera i političkih propusta koje je napravio preskočiti Čovića i Raguža i odnijeti pobjedu na izborima ili je ovo kraj njegove političke karijere?

KUKIĆ: Vjerovao sam da su njegove šanse nešto realnije nego Raguževe. Jer, Budimir je na čelu građanske političke opcije – a to znači i da mu je potencijalno biračko tijelo znatno veće. Metaforički, Budimir je u bazenu od tristo, a Raguž u jedva stotinu kvadrata. Prema trenutnim istraživanjima javnog mnijenja, međutim, potpora Ragužu je značajno veća – čak i izvan hrvatskoga biračkog tijela. No, i u njegovom slučaju vrijedi isti sud kao i u Raguževu – samo međusobni dogovor i time se otvara tračak nade, u protivnom poraz je jedini mogući ishod.

PORUKA MLADIMA – ZA SREĆU SE MORAŠ IZBORITI SAM 

izbori mladiFBTC: Dok se većina zemalja u svijetu trudi da poveća izlaznost birača, posebice mladih, u BiH vidimo konstantnu stagnaciju i sve manje onih koji izvršavaju svoju građansku obavezu. Nedavno su Emir Suljagić i Mustafa Cerić, na društvenoj mreži Twitter, započeli pa prestali pratiti veliki broj mladih nakon što su im uputili kritike. Kako možemo angažirati mlađe ljude da glasaju i da svojim glasom utiču na promjene u društvu? 

KUKIĆ: To je faktičko stanje, ali i logički paradoks. Jer, mladi ljudi bi, po logici stvari, morali biti zainteresirani za promjene puno više od ljudi moje životne dobi – i onih starijih još više. Kako ih, pitate, zainteresirati? Nemam recepta. Ali, znam da sreću ne treba očekivati ni od koga – za sreću se moraš izboriti sam. A to, drugim riječima, znači da mladi pred sobom imaju tri moguća životna scenarija – da trpe stanje kakvo jeste, da aktivno sudjeluju u njegovu mijenjanju ili, pak, spakiraju kofere i otputuju bez povratka. Na njima je da biraju.

FBTC: Akademiče Kukić kakva je Vaša prognoza predstojećih izbora i da li će budućnost Bosne i Hercegovine nakon njih izgledati drugačije nego li je izgledalo proteklih osamnaest godina od uspostavljanja mira? 

KUKIĆ: Iskreno, nisam preveliki optimista. Ne vjerujem da bi se moglo nešta spektakularno dogoditi. Istina, ne treba isključiti mogućnost za slijedeći izbori za sobom ostave klicu promjena u budućnosti. Prema istraživanjima javnog mnijenja, naime, Komšićeva Demokratska fronta je prva po snazi politička partija. Snaga joj, istina, nema razmjere koje jamče izvjesnost društvenih promjena već nakon ovih izbora. Ali, bude li njezin utjecaj na razini onog na koji upućuju istraživanja – ili i iznad toga – i bude li joj u prvom planu borba za promjene a ne za fotelje, već naredni parlamentarni izbori bi mogli donijeti radikalniji zaokret. Ja taj scenarij, kako vidite, i sam prizivam, a hoće li do njega i doći ostaje da se vidi.

NASTAVLJAM RAT S FAŠISOIDNIM IDEOLOGIJAMA, OPTIMISTA SAM

kukic_slavo_pretucen2FBTC: I na kraju jedno pitanje nevezano u predstojeće izbore. Kako se osjećate nakon nedavnog brutalnog napada na Vas u Mostaru i kako će taj nemili događaj utjecati na Vaš daljnji društveno-politički angažman u BiH? 

KUKIĆ: Izdržao je, što bi narod rekao, Szljo i gore – izdržat će i ovo. Dobro sam, dobro se osijećam i nisam klonio duhom. Naprotiv, moj rat s fašisoidnim ideologijama nastavljam istim intenzitetom, čak i s nešto pojačanim gasom. I, optimista sam. Svaki je fašizam u povijesti u konačnici bio poražen, i ovaj će – treba samo istrajati. A, u tome treba kalkulirati i s individualnim žrtvama, pa i kad sam ja u pitanju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s