Izbori 2014: Izetbegović(i) i Reis(i)


Prve dane predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini su po običaju obilježili predsjednički kandidati koji su uspjeli dokazati da su svjetski prvaci u privlačenju pažnje na sebe. Bakir Prvi ili Izetbegović posjetu Bugojnu je iskoristio za obraćanje o lažnim obećanjima, dok se bivši Reis potrudio da javnosti pokaže kakvu vlast možemo očekivati od njega. Da ne bude dosadno bivšem Reisu pobrinuo se i sadašnji Reis, koji je opet vezan uz Bakira Prvog. Iz arhiva je odjednom izronio i Izetbegović stariji…

Bakir Prvi priča bajke

bakir

Izetbegović: Dosta je bilo avantura i lažnih obećanja

Bakir Izetbegović je tokom svoje posjete Bugojnu gdje je predstavio kandidate svoje partije bez mnogo razloga i bez puno dokaza poručio da je “dosta bilo avantura i laži”. Da trenutni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne dolazi iz partije ne dolazi iz partije koja se na vlasti nalazi od 1990.-te možda bi ove riječi mogle biti uzete u obzir. Međutim činjenično stanje koje SDA ostavlja iza sebe pokazuje da se ovoj partiji ne može vjerovati da će ispuniti svoja obećanja. Do danas skoro pa nijedno od obećanja koja su dali nisu ispunili, a tu možemo samo navesti neka od njih koja uključuju zapošljavanje, izgradnju modernih cesta, otvaranje novih industrijskih pogona te privlačenja investicija u BiH.

U isto vrijeme kada je građanima BiH građanima poručio da je dosta laži i avantura Izetbegović je obećao da će zaposliti 100,000 novih radnika ako SDA dobije 300,000 glasova na izborima 12. oktobra. Ovo obećanje je istinito onoliko koliko je istinito i ono koje je dao kada je od svog prijatelja Erdogana uzeo kredit koji je navodno trebao zaposliti hiljade ljudi, a onda se ispostavilo da ih je zaposlio manje od 1000.

„Borba za dostojanstven život se nastavlja. Danas je to borba protiv nezaposlenosti, nepravde, kriminala i korupcije, borba za sigurnu budućnost naše djece, za uređenu državu u kojoj vladaju pravo i red, za ekonomski rast i zapošljavanje. Ta borba traži zrelost, iskustvo i odgovornost. Ujedinimo se ponovo! Dosta je bilo rasipanja bošnjačkih glasova! Dosta je bilo avantura, lutanja i lažnih obećanja! U jedinstvu je snaga!”, rekao je Izetbegović u Banovićima.

U posljednih dan ili dva u javnosti se ponovo počeo pojavljivati jedan kratki klip Izetbegovićeva rahmetli oca Alije u to vrijeme još aktivnog političara koji je na Kongresu SDA poručio da birači ne daju glasove onima koji puno pričaju. Ukoliko će oni koji su članovi i simpatizeri SDA pratiti ono što im kaže osnivač partije i prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH onda sigurno neće dati ni Bakiru Izetbegoviću ni njegovim stranačkim pulenima. Razlog je jednostavan: puno priče malo rezultata.

Nesretni Cerić

Nesretni bivši Reis Mustafa Cerić će izgleda biti jedan od nabrže nestalih političara s političke scene u BiH. Mustafa Cerić koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao čovjek koji daje megalomanske izjave i koji često daje nepromišljene izjave okupio je i tim ljudi koji rade gotovo identične stvari. Na njegovu žalost danas živimo u 21. vijeku i veoma je lako provjeriti sve ono sto se kaže u javnosti ili što se nalazi na promotivnim materijalima kandidata. Često se to završi PR, ali i političkom katastrofom, sad za sad za Cerića je samo PR 12. oktobra bi mogla biti politička.

Svakako nam je drago da je plakat već primjećen, a što se umjetničko-grafičkih rješenja tiče, logo je nastao timskim radom i označava inicijal imena našeg kandidata – „M“ za Mustafa, dok broj „1“ znači jedan Bog, jedna Bosna, jedna država i jedan cilj – sloboda.

Uspravna linija na lijevoj strani simbolizira dobrog Bošnjanina, koji stoji uspravno i ni pred kim ne kleči, kao što je Krleža svojevremeno govorio: „…Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj“, “pojasnili” su iz Cerićeva tima. 

Ovog puta se pokazalo da su Cerić i njegov tim u pokušaju da ovog kandidata na što bolji način prezentuju javnosti znakovlje za kampanju posudili ni manje ni više nego od američkog kasina i metodističke crkve. Ne samo da je ovdje počinjen plagijarizam nego je vjerovatno počinjena i krađa intelektualnog vlasništva. Uz to Cerićev PR tim je u pokušaju spašavanja Cerićevog političkog kredibiliteta, ako ga je i imao nakon godina u Rijasetu Islamske Zajednice i politikanstva, napravio pravu medvjeđu uslugu Ceriću i zabavio javnost.

Umjesto da priznaju grešku i da se izvinu bh. javnost te onima koji su imali namjeru podržati Cerića, tzv. PR stručnjaci iz Makedonije, su samo napravili još veću štetu samima sebi i natjerali nas da pomislimo da li je uopšte više vrijedno pratiti kampanju Mustafe Cerića?

Reis, ali ne Cerić, protiv SDA

Reis poručuje: Ne skrnavite džamije

Reis poručuje: Ne skrnavite džamije

Gore pomenuta SDA, koja glasi za najgoru vlast ikada uspostavljenu u Hercegovini, pokušala je da organizuje predstavljanje svojih kandidata ni manje ni više nego u avliji jedne od mostarskih džamija. Ramizu Jelovcu i ekipi koja predvodi i hercegovačku SDA nije dovoljno što su uspjeli progurati svog kandidata za muftiju hercegovačkog pa su mislili prisvojiti i džamije. Na njihovu žalost dogodio im se Reis-ul-ulema Husein Kavazović. Iako Kavazović u javnosti važi za jednog od visokih vjerskih službenika koji ima sipmatije prema SDA ovog puta im je opalio verbalnu šamarčinu na početku kampanje.

“Svima treba biti jasno da IZ neće promovirati nijednu političku partiju, a prostori IZ i javni vjerski skupovi ne mogu se koristiti za promociju bilo koje političke stranke. Oni koji krše ove principe nanose štetu IZ i muslimanima.Islamska zajednica traži od svih muslimana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, da svoj politički angažman obavljaju u zato predviđenim mjestima, a da džamije odgovorno čuvaju kao zajednički izvanstranački i izvanpolitički prostor koji jednako pripada svim muslimanima koji u njih dolaze u dobroj vjeri i namjeri i radi vršenja u njima propisanih obreda”, kaže se u saopštenju Kavazovićeva kabineta. 

Naime Reis-ul-ulema, kojeg sam i sam na početku njegova mandata pogrešeno protumačio kao čovjeka bliskog ili sličnog Mustafi Ceriću, pokazao je da je sušta suprotnost što je veoma dobro. Reis-ul-ulema Kavazović je poslao jasnu poruku SDA i svim drugim političkim partijama u BiH da ostave džamije na miru i da ih ne skrnave svojim političkim aktivnostima. Ovo je prvi put od odlaska s pozicije Reis-ul-uleme rahmetli hadži Jakub ef. Selimoskog (1993.) i dolaska Mustafe Cerića iste godine da je Reis-ul-ulema otvoreno rekao jednog političkog partiji da drži prste dalje od džamija.

Reis-ul-ulemi Husein ef. Kavazoviću uistinu treba čestitati na ovom potezu i izraziti nadu da će i u narednim godinama svog mandata nastaviti istu politiku te da će se njegove kolege u drugim vjerskim zajednicama ugledati na njegov primjer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s