Izbori 2014: Lagumdžija o pameti, Radončić traži 10 odsto


(Photo: www.izbori.ba)
(Photo: http://www.izbori.ba)

Lideri dvaju partija koje se bore za naklonost birača iz ponajviše bošnjačkog naroda, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, su se potrudili da prve dane kampanje učine izuzetno zanimljivima. To je fino od njih kako ostatku ekipe koja “napada” bošnjačke glasove ne bi bilo dosadano. Lagumdžija kao dobar učenik svog bivšeg biografa i danas Komšićeva kandidata tvrdi kako je pametniji od Bakira Prvog, a ne od Bakira Drugog odnosno Hadžiomerovića. Na drugoj strani Fahrudin Radončić pokazuje da i nije baš tako bistar učenik, ponovo ponavlja istu teoriju samo upakovanu druagčije.

Lagumdžija kao Suljagić

zlatko-lagumdzija-sdp
Lagumdžija: Pametniji sam od Bakira Prvog

Ne tako davno u danima prije početka zvanične predizborne kampanje nekadašnji pulen Zlatka Lagumdžije i njegov prvi biograf Emir Suljagić je izjavio kako je on najobrazovaniji i najspremniji da bude član Predsjedništva. Sada na početku kampanje njegov nekadašnji mentor Zlatko Dr. Lagumdžija tvrdi kako je tobože dva puta pametniji od Bakira Prvog poznatijeg kao Izetbegović. Ovu veoma inteligentnu izjavu Lagumdžija je dao u Mostaru gdje su on i njegova ekipa predstavili kandidate za sve razine vlasti sa područja HNK.

Lagumdžijin izljev samohvale uzrokovan je obećanjem Bakira Prvog da će u zamjenu za 300,000 glasova SDA nakon što osvoji vlast otvoriti 100,000 radnih mjesta. Naknadno pametni Zlatko Lagumdžija tvrdi kako je on dva puta pametniji od Izetbegovića jer on neće obećavati da će otvoriti toliko i toliko radnih mjesta. Ovo bi bila istina da isti prije četiri godine na posljednjim izborima kada je ostvario historijsku pobjedu nije obećao narodu da će otvoriti stotine hiljada radnih mjesta ako im daju vlast.

“Bakir Izetbegović priča o otvaranju novih 100 hiljada novih radnih mjesta. Čovjek će nastaviti da ‘lupa’ cifre i zaista ovo prestaje da ima sportski karakter. Ja o tome neću obećati ništa, iako sam zvanično pametniji bar dva puta od Izetbegovića, pa bi trebao isto toliko puta više obećati i radnih mjesta”, kazao je Zlatko Lagumdžija.

Niti je on pametniji od Izetbegovića niti je Izetbegović pametniji od njega jer ni jedan ni drugi ne ispunjavaju ono što obećaju biračima na svakim izborima.

Ali evo da uzmemo da je Lagumdžija stvarno pametniji od Izetbegovića postavlja se pitanje zašto se onda nije kandidovao prije četiri godine ili sada da se suoči s Bakirom Izetbegovićem za Predsjedništvo BiH? Zašto nikada nije stavio svoje ime za čelnu poziciju u zemlji i preuzeo vlast kako bi vodio ne samo zemlju nego i Predsjedništvo na putu do oporavka i do neophodnih reformi?

Radončić ponavlja kao papagaj

Prošli put nudio godine, ovaj put nudi 10 odsto -  Radončić
Prošli put nudio godine, ovaj put nudi 10 odsto – Radončić

Predsjednik SBB-a, već jednom neuspješni predsjednički kandidat i pun samohvale ministar sigurnosti, izgleda misli da su birači u Bosni i Hercegovini glupi. Misli da su toliko glupi da neće pročitati između redova da im ponovo nudi ono što im je već jednom ponudio i što su oni glatko odbili.

Prošli put na izborima kada je stavio svoje ime naspram imena Bakira Prvog Fahrudin Radončić je narodu nudio “Ugovor” na dvije godine koji bi trebao da od Bosne i Hercegovine napravi čudo neviđeno. Ovaj put Radončić je malo promijenio leksiku svog prijedloga pa pokušava narod da prevari još jednom da mu daju vlast.

Naime ovog puta Radončić skromno i “iskreno” od naroda traži za isti “Ugovor” eto samo 10 odsto od 20 godina koliko ovi sadašnji koji vladaju imaju vlast.

“SBB ima moćan ekonomski i politički plan, SBB želi da svi građani rade i imaju isti šansu. Ja od građana nakon 12. oktobra tražim samo 10 posto vremena koje su dali SDA – umjesto 20 godina vlasti, mi tražimo samo pola mandata, odnosno dvije godine. Ukoliko za to vrijeme i sa svojevrsnim ugovorom s narodom ne preokrenemo situaciju, sami ćemo otići i nećemo čekati 7. februar i demonstracije građana da bismo otišli s vlasti”, izjavio je Radončić na skupu SBB-a u Travniku.
Nakon prošlih izbora Radončić je, zbog navodne krađe glasova, ostao bez stolice u zgradi u Titovoj, a njegova partija je završila prilično daleko od vlasti. Da se Vlade u BiH ne mijenjaju onako kako se mijenjaju Radončić nikada ne bi ni dobio šansu da postane ministrom sigurnosti niti bi imao šansu da se slavodobitno poziva na svoje “uspjehe” u istom.
Građani su tada odbili da prihvate Radončićev “Ugovor” i da krenu tim navodnim putem oporavka. Pitanje je da li će ovog puta prihvatiti da mu daju vlast i da onih 10 odsto koje traži ili će mu poručiti onako kako je to poručio Nasrudin Hodža kada su mu tražili novac na godinu dana: “Godinu dana možeš dobiti, a novac nažalost nemam.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s