Izbori 2014: Dodik sanja veće ovlasti dok putuje kod Putina


Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik, ili kako sam sebe zove Glavni Baja, ima namjeru da nakon izbora ukoliko dobije podršku sistem vlasti u RS-u promijeni na način sličan onom ruskom. Naime neprikosnoveni vladar Republike Srpske želi da uvede predsjednički sistem koji bi mu dao veće ovlasti i mogućnost da utiče na sastav Vlade. Naravno nekada američki đak, danas poklonik Vladimira Vladimiroviča Putina, Dodik želi da ojača svoje ovlasti i da stavi Republiku Srpsku u skoro diktatorski režim sličan onom Putinovom. Planira se pobrinuti i za Bošnjake u RS-u.

Reforma Ustava, uklanjanje prepreka

Dodik želi da bude balkanski Putin

Dodik želi da bude balkanski Putin

Prema Dodikovim riječima, a kako je prenijela njemu veoma odana RTRS, promjene koje najavljuje dolaze iz “razvijenog svijeta” i baziraju se na mandatu koji dobije pobjednik izbora. Republika Srpska, pogotovo ova sadašnja koju vodi spomenuti zaljubljenik u lik i djelo V. V. Putina, ne samo da ne pripada razvijenom svijetu nego ne pripada ni demokratskom svijetu. Ukoliko Dodik provede svoje namjere u djelo onda će ličiti još manje na razvijeni svijet, a još više na despotiju sličnu Rusiji i ruskim satrapima po Evropi. Dodik bi tako mijenjao ministre, premijere, vjerovatno i predsjedavajućeg Skupštine bez ikakve volje naroda i upravljao bi onako kako to danas radi i Vladimir Putin. Sva vlast bi bila u njegovim rukama i volja birača bi bila svedena na volju jednog čovjeka.

“Po ugledu na sav razvijeni svijet, onaj ko dobije izbore, treba da ima i nadležnosti. To bi dovelo do smanjenja administracije, ali bi i pojačalo legitimitet, način odlučivanja i funkcionalnost sistema”, izjavio je Dodik.

Iako nije detaljno objasnio Dodik ima namjeru da se pobrine za prepreke koje mu prave Bošnjaci sa svojim pravima koje imaju. Tako Dodik najavljuje da će te prepreke biti ukinute, te da će zadržati Vijeće naroda, koje će vjerovatno postati mjesto bez ikakvog uticaja na odluke koje se donose u manjem bh. entitetu.

Dodik također najavljuje i reforme Vlade RS, pogotovo one koje se bave ekonomijom i razvojem, međutim ukoliko će taj razvoj i ta ekonomija ići onim tempom kojim idu danas onda se stanovnici ovog dijela BiH i ne trebaju nadati mnogo čemu.

Dodik: Hoću da budem Vladimir Vladimirovich

Dodik: Hoću da budem Vladimir Vladimirovich

Prvi čovjek manjeg entiteta je čini se bacio oko na ministarstva privrede, ekonomije, finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja. To su upravo ona ministarstva iz kojih se može izvući mnogo novca i može se stranim mentorima dostaviti mnogo imovine i vrijednosti iz RS-a za male novce. Dodik je propustio spomenuti ministarstva koja bi se bavila povratnicima ili recimo ministarstvo unutrašnjih poslova koje se skoro uopšte ne bavi svojim poslom. Ovo što planira Dodik uraditi ukoliko mu birači dozvole moglo bi se nazvati legaliziranom pljačkom i kriminalnom aktivnošću pod plaštom reformi.

Birači u RS-u imaju priliku da odluče o svojoj sudbini i trebali bi dva puta razmisliti prije nego li donesu konačnu odluku. Isto se odnosi i na sve ostale birače u Bosni i Hercegovini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s