Izbori 2014: SDA HNK ponovo poziva na dijeljenje Mostara


Stranka Demokratske Akcije HNK predvođena istrošenim političkim radnicima i nekim novim licima koja dolaze iz redova ove partije ponovo poziva na dijeljenje Mostara na opštine. Ista poziva i na rotaciju na mjestu gradonačelnika Mostara, kako je to bilo odmah iza rata, a što bi odgovaralo ljudima koji bi se uhljebili kao i oni koji su bili na tim pozicijama nakon rata.

Kako je na predstavljanju kandidata ove partije za izbore rekla Elvira Ćemalović-Dilberović, nositeljica liste za Skupštinu HNK, ova partija će se zalagati za Mostar kao jedinstveno gradsko područje sa više jedinica lokalne samouprave. Ćemalović-Dilberović, koja je inače profesorica mostarskog Univerziteta “Džemal Bijedić”, se zalaže da se na mostarskom Bulevaru vrati nevidljivi Berlinski zid koji je grad razdvajao duže od jedne decenije. Traži da se vrati podjela na većinsko hrvatsko i većinsko muslimanskog/bošnjačko područje Mostara. Ovo je poziv na stavljanje pod kontrolu svih onih koji ne razmišljaju kao SDA i kao njihovi puleni u gradu, te da još jednom dobiju šansu da uništavaju grad onako kako su ga uništavali od 1996.-te do danas.

“Mostar ima poseban status po Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu. Obavezujućim principima lokalne samouprave mi želimo isključiti diskriminaciju u Mostaru. SDA će se zalagati i za rotaciju na poziciji gradonačelnika”, rekla je Ćemalović-Dilberović.

Postavimo fakte na sto i pogledajmo šta je to uradila SDA u godinama nakon rata kada su imali opštine. Lijeva obala Mostara i danas izgleda kao Hirošima, pogledajte samo zgrade ŠUP-a, NAMA, stare Opštine na Titovoj, Komiteta, velikog broja zgrada u Šantićevoj, pogledajte fasade u brojnim mostarskim ulicama i vidjet ćete rezultate rata koje je tu do danas ostavila SDA. Pogledajte hotel Ruža, hotel Neretvu, pogledajte privredne objekte, pogledajte jad i čemer od onoga što se nekada zvalo asfaltom i što je služilo kao put za prevoz roba i sredstava.

SDA sanja podijeljeni Mostar

SDA sanja podijeljeni Mostar

Pogledajte i sjetite se šta su uradili bivši gradonačelnici Mostara od 1994.-te do danas i recite gdje su ti ljudi danas. Jedan od njih Safet Oručević se bavi svojim Centrom za mir i multietničku saradnju i drugim poslovnim poduhvatima, Hamdija Maca Jahić se gotovo nedavno vratio iz diplomatske službe, a ni jedan ni drugi već dugo nemaju nikakvu ozbiljnu političku ulogu u mostarskim dešavanjima. Iako ne bih se iznenadio ako bi se jedan od njih i vratio jer političari u BiH su dosadniji od komacara ili osa i nikako ih se kutarisati.

Povratak modela rotacije na poziciji gradonačelnika bi bila veoma pogubna za Mostar. Bez obzira ko da postane, ako se ikada u Mostaru i održe izbori za gradsku vlast, rotacija na čelu grada bi oba “gradonačelnika” onemogućila da provedu svoj program i plan rada. Čak i oni koji nisu eksperti za političko djelovanje i načine rada institucija znaju da se prve dvije godine mandata potroše na upoznavanje sa stanjem i planiranje, dok treća i četvrta su rezervisane za implementaciju planova. Ako bi se gradonačelnik mijenjao nakon dvije godine to bi značilo da ima manje od 6 mjeseci da provede svoj vlastiti plan. Čak i ako bi se napravio model da se mijenja svakih četiri godine sa disfunkcionalnim Vijećem koje bi radilo sve da onemogući gradonačelnika iz drugog naroda Mostaru se ne bi dogodilo ništa dobro.

SDA i njeni kandidati ukoliko su uistinu ozbiljno zainteresirani za dobrobit građana Mostara bi se trebali prestati sakrivati iza općina, rotacija, podjela i nacionalnih interesa. Možda da pokušaju konačno nešto raditi i staviti na svoj konto neke rezultate i stanje realno promijeniti, pokušati raditi za sve građane grada. I konačno postati politička partija koja ispunjava data obećanja, jer dosada nisu ispunili ni jedno i ponovo traže glasove birača na osnovnu propalih ideja i planova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s