Izbori 2014: Da li smrću Tihića završava i SDA kakvom je znamo?


izetbegovic i tihicNakon višegodišnje borbe s bolešću i brojnim drugim problemima, a sve to vjerovatno uzrokovano ratom i balkanskom politikom, preminuo je drugi predsjednik SDA i jedan od najdugovječnijih političara u BiH, Sulejman Tihić. Odlazak čovjeka kojeg je za mjesto predsjednika SDA preporučio prvi predsjednik partije i prvi predsjesdavajući Predsjedništva Alija Izetbegović će imati veliki efekt na ovu političku partiju. Efekt koji će Tihićeva smrt imati na SDA može biti dvostruk, ali će najvjerovatnije biti poguban po najjaču političku organizaciju u bošnjačkom političkom korpusu. Pitanje je da li će SDA preživjeti Tihićevu smrt i na koji način nastaviti funkcionisati?

Sulejman Tihić koji je bh. ali i balkanskoj javnosti bio poznat kao neumoran čovjek čiji se politički rad najbolje mogao opisati njegovom poznatom frazom: “A šta je alternativa?”, bio je kohezioni faktor SDA i svojim je radom doprinijeo da se SDA sačuva i da danas bude ondje gdje jeste. Kroz godine rada u Predsjedništvu BiH i parlamentarnim tijelima BiH Tihić je pokazao da onda kada se hoće, bez obzira da li je to savršen ili nesavršen ugovor i dogovor, može biti postignuto mnogo. Ostat će upamćen i po svojim aktivnostima kada su u pitanju Prudski i Aprilski procesi, ali i po veoma poraznim sporazumima koje je s Čovićem pravio u Mostaru.

U istoriji novije političke Bosne i Hercegovine Tihić će ostati također zapisan i kao prvi bošnjački političar koji je pozvao svoj narod da konačno iza sebe stavi poziciju žrtve, ali da ne zaboravi ono što mu se desilo u proteklom ratu. Tihić je bio onaj koji nije prijetio niti je koristio zapaljivu retoriku nego je kao iskusni pravnik pokušao faktima i činjenicama da obori argumente svojih političkih protivnika. Ovo se pokazalo kao element po kojem su ga svi zapamtili i po čemu su ga opisali u trenutncima nakon smrti.

sulejman tihicKada je SDA u pitanju Tihić će ostati poznat kao pravi nasljednik Alije Izetbegovića i nastavljač njegove politike, međutim ovdje je veoma važno kazati da nije uspio sačuvati partijsko jedinstvo. Naime naspram Tihića i opcije koja je bila više okrenuta prema Zapadu i koja je pokušavala da profilira SDA kao pro-evropsku partiju, spremnu na konseznus i dogovor stajao je Bakir Izetbegović i njegova frakcija kojoj je draže biti u dobrim odnosima s Erdoganom i Turskom nego sa Zapadom. Njegovim odlaskom i upražnjavanjem mjesta predsjednika SDA zasigurno se otvara prostor Izetbegoviću da konačno preuzme liderstvo u SDA i postane neprikosnoveni vladar. Ono što se već desilo u SDA je da je Izetbegović za vrijeme Tihićeve bolesti počeo čišćenje njegovih kadrova. U nastavku političkog života SDA čistke će se vjerovatno nastaviti, SDA će nastaviti svoje odmicanje od Zapada i primicanje Turskoj te koaliranje s onim s kojima su i dosada stvarali političke brakove.

Ne bi bilo iznenađujuće da će se na političkoj sceni Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko mjeseci ili do kraja naredne godine dogodi formiranje jedne nove političke partije ili neke nove SDA sa brojkama ili slovkama. Pregrupisanje na bošnjačkom političkom nebu bi moglo imati nesagledive posljedice u budućnosti, a prvi rezultati će se vidjeti ako ne na ovim onda na idući izborima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s