Izbori 2014: Lagumdžija izgubio kompas, Halilović hoće na nepostojeću poziciju, Cerić o nevažnoj deklaraciji


Političari u Bosni i Hercegovini su odavno poznati kao “veliki na riječima” i pompozni u predstavljanju samih sebe. Tako su u ovih nekoliko dana od kada je počela kampanja dokazali da se mogu ukopati mnogo više nego što to možda i žele. Pogledajmo slučajeve Zlatka Lagumdžije, Sefera Halilovića i Mustafe Cerića.

Bog, Tito i “Prešjednik”

Prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija je po ko zna koji put dokazao da u svojim govorima može izgovoriti mnogo toga što se od njega ne očekuje. Ovog puta se svojski potrudio pa je u jednu malo dužu rečenicu uspio ugurati Boga i Josipa Broza Tita odnosno “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”. U nastavku iste rečenice Zlatko Lagumdžija samouvjereni vladar SDP-a je pokušao biti sarkastičan pa je partiju svog nekadašnjeg miljenika nazvao partijom koja čak ne zna ni kako se zove. Naravno mislio je na Željka Komšića i njegovu Demokratsku Frontu, a u nastavku je spomenuo riječ “prešjednika”.

lagumdzija“Bila je jednom jedna partija, jedne velike zemlje. Imala je najvećeg sina koji je hodao ovim prostorima u zadnjih, Bog te pita koliko stotina godina. Taj se čovjek zvao Josip Broz Tito. Imao je sinove, imao je veliku partiju, nikada mu nije palo na pamet da sinu ostavi partiju, a mogao mu je prepisati jedan kroz jedan. Nikada mu nije palo na pamet da kaže da se njegova partija zove po njegovom imenu, a ovdje nam se nude partije koje vode sinovi koji misle da su od babe to naslijedili i partije koje ne znaš ni kako se zovu, nego se zovu po imenu njihovog ‘prešjednika’. Mi nismo takva partija. Mi smo Titova partija. Naka nam je Bog na pomoći, a i Bog će nam pomoći kad uradimo sve što možemo. Bog pomaže onima koji vjeruju i onima koji urade sve, Je li tako nano, je li tako, reci”, izjavio je Lagumdžija na skupu svoje partije.

Ovime je Lagumdžija dokazao da je u potpunosti izgubio kompas i da je njegova jedina namjera u ovoj kampanji da se osveti svojim političkim protivnicima. Također je jasno da će se kampanja SDP-a zasnivati na istim principima kao i kod ostalih, a to je “bacaj drvlje i kamenje na ostale i natjeraj narod da zaboravi naše greške”. SDP i njegov lider znaju da se nalaze na dnu liste stranaka koje će dobiti podršku i sada na neki način moraju privući ljude da im daju još jednu šansu, ali sa rezultatima koje imaju tome se ne mogu nadati. Ipak nadajmo se da će zbog zanimljivosti kampanje Lagumdžija nastaviti sa ovakvim ili barem sličnim izjavama.

Halilović bi da bude “predsjednik”

Na jednoj od slika koje posljednjih nekoliko dana viđamo u bh. medijima kao ilustraciju za vijesti koje dolaze iz kampa Sefera Halilovića i njegove kampanje za bošnjačkog člana Predsjedništva stoji “Za Predsjednika BiH”.

sefer slikaUz to što nepotrebno galami, prijeti, najavljuje nove ratove i sukobe na prostoru Bosne i Hercegovine nekadašnji general Armije BiH svojim potencijalnim biračima prodaje i nepostojeću funkciju. U Bosni i Hercegovini kao što je poznato ne postoji predsjednik niti postoji predsjednički sistem. Postoji nešto što ne postoji nigdje drugo u svijetu a to je da ima tri čovjeka, jednaka po snažnosti funkcije i jednako beznačajna u odnosu na sve ostale političke funkcije u zemlji i izvan nje. Možda bi ratobornom Haliloviću bilo korisnije da razmisli o vlastitim riječima, da pogledaj svoje plakate te da konačno počne djelovati kao političar, a ne kao general poslije bitke.

Beznačajna rezolucija političara u pokušaju

Bivši Reis-ul-ulema, političar u pokušaju, Mustafa Cerić nakon što se našao u središtu prave PR katastrofe vezane uz njegove reklamne materijale i u pokušaju samopromocije posljednjih dana spominje rezoluciju američkog Kongresa koja je navodno donesena na njegovu inicijativu. Prema informacijama koje su došle iz njegova štaba tu deklaraciju u američkom Kongresu predstavio je kongresmen iz New Jersey-a, Chris Smith, a od toga se pravi prava fama iako uopšte nema potrebe za tim.

Naime rezolucija koju je donio američki Kongres, odnosno Zastupnički dom Kongresa, je dokument koji nema apsolutno nikakvu važnost niti predstavlja išta važno za Bosnu i Hercegovinu. Ovakvih rezolucija ima toliko, i bude ih doneseno toliko, da ni službeni arhivari Kongresa ne znaju koliko ih je doneseno bez da pogledaju u neku knjigu ili registrar. Rezolucije poput ove se svakodnevno nalaze na sjednicama Kongresa i tu su samo da bi privukle dio biračkog tijela da podrže na narednim izborima jednog ili dva zastupnika koji ih predlože.

mustafa cericJoš je manja vrijednost ove rezolucije ukoliko znamo da se posljednjih najmanje četiri godine nije desio nijedan značajniji susret američkih političkih lidera s predstavnicima Bosne i Hercegovine. Naravno ukoliko isključimo kurtoazne posjete i susrete na kojima se pričalo o gotovo svemu osim o problemima Bosne i Hercegovine. Isto tako važno je napomenuti kako pomopozni Cerić sebe već dugo vremena predstavlja kao veoma važnog čovjeka u Washingtonu, pa je vrijedno spomenuti kako je isti tvrdio da ga je Barack Obama pozvao na svoju prvu inauguraciju, a onda je završio u Saudijskoj Arabiji na nekoj teološkoj konferenciji.

U vremenima kada SAD imaju preča posla, a to su Irak, Sirija, izraelsko-palestinski sukob, unutrašnji problemi, Iran, Ukrajina, Rusija, sankcije Putinu i tako dalje spominjanje bilo kakve rezolucije o BiH je potpuno beznačajno.

Cerić bi konačno trebao prestati prodavati maglu građanima Bosne i Hercegovine i početi govoriti jasno i glasno šta im to nudi osim ukradenih elemenata na plakatima, rezolucija koje nemaju nikakva značaja i napada na neke od najuglednijih akademskih radnika u BiH a pogotovo na uvaženog akademika Esada Durakovića.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s