Izbori 2014: Ruski ambasador u Hrvatskoj raspršio Dodikove snove o nezavisnosti


milorad dodikMiloradu Dodiku, trenutno neprikosnovenom vladaru RS-a i samoproglašenom glavnom ruskom baji, se rijetko desi da mu neko opali diplomatski šamar. Još rjeđe se desi da mu šamar dođe od ruskog ambasadora. Za rušenje Dodikova sna o odcjepljenju, podršci zvanične Moskve te o gledanjima na odnose između Moskve i Banja Luke kroz “separatističku prizmu”.

Robert Markarjan koji u Zagrebu zastupa interese zvanične Moskve u intervjuu koji je objavljen u zagrebačkom Večernjem listu pored tema važnih za odnose Moskve i Zagreba govorio je i o dešavanjima u BiH. Ono što je ambasador Markarjan izjavio o Bosni i Hercegovini u potpunosti ne ide na ruku lideru RS-a Miloradu Dodiku i dolazi u jeku predizborne kampanje. Dolazi u najgorem mogućem trenutku jer analitičari predviđaju da će se Dodik i njegov SNSD naći u veoma teškoj situaciji na izborni dan za dvije sedmice.

Robert MARKARYAN“Rusija je polazila i polazi po pitanju BiH od podrške Daytonskog sporazuma. I ne zato jer je ovaj sporazum idealan. Jednostavno, zasad nema druge formule. Glavni je princip Daytona tijekom donošenja bilo kakve odluke prava i interesa uzimanje u obzir sva tri konstitutivna naroda, uključujući svakako i Hrvate, koji se zbog različitih razloga nalaze tamo u najtežem stanju. I ovdje mi razumijemo zabrinutost Zagreba zbog sudbine svojih sunarodnjaka u BiH. Sve ostalo su fantazije. Informacije o ruskoj podršci nekim Dodikovim planovima o izlasku iz sastava BiH nisu utemeljene. Ne treba razvoj gospodarskih veza između Rusije i Republike Srpske gledati kroz „separatističku prizmu“, kako to mnogi žele predstaviti”, kazao je ambasador Markarjan.

Čini se da ono što su nedavno za Dodika izjavili ruski predsjednik Putin i šef diplomatije Lavrov ipak nije istina ili su bile samo kurtoazne poruke koje je ovom izjavom u Večernjem trebao poništiti ambasador Markarjev. Sada nakon što mu je Markarjev rekao kako stoji Dodik bi možda trebao početi gledati nove opcije i smisliti nove ideje kako da pobijedi na predstojećim izborima.

Dodikov san o nezavisnosti i odvajanju od BiH nakon propasti referenduma u Škotskoj, katalonskog i južnotirolskog referenduma koji neće imati nikakvog uticaja na dešavanja čini se sve nedostižnijim. A kako je krenulo čini se da će i vlast u RS-u postati apsolutno nedostižna za Dodika i njegov SNSD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s