Izbori 2014: Hadžiomerović ne zna da li mu je Izetbegović konkurencija ili ne


(Photo: www.izbori.ba)
(Photo: http://www.izbori.ba)

Bakir Hadžiomerović kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH dao je još jedan intervju kojim je dokazao ne samo da je samouvjeren nego i da ne vlada materijom koja je važna za mjesto na koje se kandidovao. Uspio je također u više navrata demantirati samog sebe, pa bi bilo dobro da se konačno dogovori sam sa sobom šta i kako namjerava govoriti u medijima.

bakir hadziomerovicGovoreći na TV1 gdje ga je Sanjin Bećiragić pustio da priča šta i koliko hoće Hadžiomerović je prvo izjavio kako mu Bakir Izetbegović nije konkurencija i da o tome čovjeku govori kao o nekome ko je u strahu za svoju poziciju. Samo nekoliko minuta kasnije na pitanje ko mu je najveća i najozbiljnija konkurencija za Predsjedništvo Hadžiomerović je kazao da je to upravo Izetbegović. Dobro bi bilo da odluči šta je Izetbegović prijetnja ili bezvezni kandidat kojeg će lako pobijediti. Ovakvo skakanje naprijed i nazad jednostavno umanjuju njegov kredibilitet kao kandidata i kao nekoga ko bi trebao da vodi zemlju u narednim godinama.

Dok je još uvijek govorio o Izetbegoviću SDP-ov pulen je kazao kako njegov najveći protukandidat odnosno onaj koji mu nije prijetnja “ima 60 godina i nema šta da kaže i stalno se poziva na rahmetli oca”. O sebi je pak rekao da ima biografiju i da nije došao iz labaratorija… Interesantno Hadžiomerovićeva biografija posljednjih 18 godina je jednostavna radio je u novinarstvu, zadnjih 10 je proveo vodeći emisiju u kojoj je branio SDP i sadašnjeg partijskog šefa Lagumdžiju i gonjao najdražu metu Milorada Dodika.

gdpKao veliki ekonomski stručnjak i poznavalac GDP-a, a sve u cilju odbrane po njemu jedne od najuspješnijih Vlada u BiH, Hadžiomerović je uporedio rast GDP-a cijele Hrvatske s rastom GDP-a FBiH. Medutim tu krije zamka. Naime rast GDP-a koji je Hadžiomerović pripisao Nikšićevoj Vladi od 1.3 odsto je zapravo iznos nacionalnog rasta GDP-a, sto znači u tom rastu učestvuje i RS. S druge strane ukupan GDP Hrvatske na kraju prošle godine iznosi gotovo 58 milijardi USD, dok GDP Bosne i Hercegovine iznosi jedva 18 milijardi USD. tako da se ove dvije zemlje ni na koji način ne mogu podrediti. Možda da usporedimo BiH sa nešto bližim zemljama poput Albanije koja ima 12.9 milijardi GDP i Crnom Gorom koja ima 4.4 milijarde USD.

US CongressHadžiomerović se natječe za mjesto u Predsjedništvu BiH koje vodi i vanjsku politiku i pita se zašto lokalni političari uključujući i njegova šefa Lagumdžiju nisu uradili više da BiH danas ima američkog ambasadora u Sarajevu?! Čini se da će Hadžiomerović ukoliko pobijedi morati ići na ubrzani kurs osnova diplomatije jer očito ne razumije ko i kako imenuje ambasadore i po kojem se sistemu imenuju ambasadori. Također će morati naučiti vše o američkoj politici i dešavanjima na američkoj sceni da bi znao gdje i kako će se nalaziti BiH na listi važnih pitanja. Naime danas Obama i Kongres više pažnje polažu na dešavanja u Iraku, Siriji, Iranu, Ukrajini te se spremaju za odlučujuće izbore za Kongres i Senat u novembru i imenovanje ambasadora je stavljeno na zadnje mjesto po važnosti. Ako Hadžiomerović misli da su on ili Lagumdžija Obami važniji od epidemije Ebole ili ISIS-a grdno se vara, ako ambasador u Sarajevu ne bude imenovan ni za šest mjeseci niko se u Vašingtonu neće ni preznojiti, a kamoli da će ta situacija proizvesti neke veće probleme. A po tom pitanju lokalni političari ne mogu uraditi ama baš ništa niti mogu na bilo koji način utjecati na konačnu odluku. Vrijeme je da konačno shvatimo gdje se nalazimo i gdje nam je mjesto na globalnoj sceni.

Ovo je još jedan od primjera da ljudi u politiku u BiH ulaze nepripremljeni, previše samouvjereni i previše nesvjesni pozicije zemlje koju žele da vode. BiH zaslužuje mnogo bolje nego što joj nudi bilo koji političar ili bilo koja politička stranka koja se takmiči za glasove birača 12. oktobra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s