Izbori 2014: Bosna i Hercegovina ostaje gdje je i bila


Bosna i Hercegovina nakon netom održanih opštih izbora ostaje upravo ondje gdje je bila i gdje se nalazi još od izbora 2006. godine. Ostaje na začelju Evrope, crna rupa u kojoj će idalje vladati korupcija, kriminal, nepotizam i političke igre koje nikome neće donijeti ništa dobro. Jedine promjene koje će se desiti jesu dolazak Ivanića i Čovića u Predsjedništvo te najavljeni odlazak Lagumdžije s mjesta lidera SDP-a. Pobjedom za bošnjačkog člana Predsjedništva Bakir Izetbegović je ponovio ono što nije pošlo za rukom nijednom drugom kandidatu, a to je reizbor na ovu poziciju.

Birači u Bosni i Hercegovini su donijeli odluku i ta odluka je da ostaju ondje gdje su bili dosada. Evropska Unija će ostati nedosanjani san, a sve planirane a dosada neimplementirane reforme će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

bakir izetbegovic

Vlast u Bosni i Hercegovini prema trenutnim rezultatima će formirati gotovo iste partije koje su to bile i dosada. Najjača bošnjačka partija na svim nivoima će biti SDA, srpski nacionalni blok će predstavljati SNSD i koalicija okupljena oko njega, dok će se hrvatski nacionalni blok nastaviti predstavljati HDZBiH iako je moguće da se tu nađe u HDZ1990 ukoliko im se ponude prihvatljivi uslovi. Stranka koja bi se na Federalnom i državnom nivou mogla naći u koalicijskim križaljkama je Komšićev DF koji je postigao zavidne rezultate i doslovce gurnuo SDP na četvrtu poziciju. Prema trenutnom stanju ovo će biti mandat još jedne šarene koalicije koja će imati težak posao da se dogovori oko najvažnijih stvari.

Drugu poziciju u Federaciji i vjerovatno na državnoj razini iz FBiH će držati Radončićev SBB. Radončić koji se nadao da će pobijediti Izetbegovića još jednom je odbijen od strane birača. Pošto je ovo bila veoma prljava kampanja između SDA i SBB teško je za očekivati da bi ove dvije partije mogle koalirati, a još manje se može očekivati da će Radončić ući u vlast i ponovo biti na minstarskoj funkciji.

milorad dodikRepublika Srpska je odlučila da im je veoma važno da na čelu ovog entiteta ostane čovjek koji voli provoditi vrijeme u šatorima i na slavama pjevaći i slaveći kao pravi “glavni baja”. RS će zahvaljujući biračima u ovom dijelu BiH nastaviti ići putem navodnog odcjepljenja, samostalnosti i proruskih političkih stavova. Birači u manjem entitetu su imali priliku da po prvi put u istoriji Daytonske BiH izaberu ženu za člana Predsjedništva, ali je Ivanićeva nešto drugačija politika presudila i on odlazi u Sarajevo.

Nacionalizam, retorika mržnje, netrpeljivosti, prepiranja o minornim stvarima te borbe oko fotelja će biti budućnost Bosne i Hercegovine. Nažalost Bosna i Hercegovina će idalje čekati na pritisak sa strane, na strance da pokrenu inicijativu, a nakon toga se neće desiti ništa dobro po građane BiH. Međutim izbori su najvažniji dio demokratskog sistema, građani su dali svoju riječi, u ovom slučaju nešto malo više od polovine stanovništva, i ona mora biti poštovana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s