Izbori 2014: Komšić i DF ne bi trebali ići u objedinjavanje ljevice


preslagivanje ljevicePostizborna dešavanja u Bosni i Hercegovini jasno upućuju da je došlo do promjene odnosa političkih snaga. Dešava se još jedna smjena generacija i u nekom smislu je počela onog dana kada je sa ovog svijeta otišao Sulejman Tihić. Prije toga se desila onog dana kada je preminuo i prvi lider SDA jer su nakon njihovih smrti uslijedile značajne promjene u političkom svijetu BiH. Ono što se danas dešava je totalno pregrupisavanje ljevice i repozicioniranje onih koji će voditi lijevi politički spektar.

Trenutno se dosta vremena troši na priče o tome da li bi DF i manje partije lijeve orijentacije trebale da se ujedine sa SDP-om? Komšić je jučer izrazio sumnju da ponuda koja je došla od sad već odlazećeg lidera SDP-a predstavlja soliranje Zlatka Lagumdžije i da ista ne dolazi uz podršku članstva SDP-a.

“U vezi sa pozivom aktuelnog predsjednika SDP-a na ujedinjenje ljevice u BiH, Predsjedništvo DF je donijelo odluku da neće učestvovati u frakcijskim borbama unutar druge stranke koju smatramo sestrinskom. Pogotovo, obzirom da je nejasno, da li aktuelni predsjednik SDP-a ima ovlaštenje organa SDP-a za ovakvu ponudu. S druge strane, Demokratska fronta pruža ruku svim poštenim i čestitim članovima SDP-a i spremna je krenuti u proces konsolidacije ljevice utemeljen na vrijednostima i principima”, stoji u saopštenju koje je izdano nakon sjednice Predsjedništva DF-a.

Ovo je potpuno ispravan stav DF-a i pokazuje da je u toj stranci prevladao razum barem zasada. SDP je teško bolesna partija i mnogobrojni privatni i uski interesti, a posebice oni regionalni će određivati budućnost ove partije. DF kao i sve druge manje partije lijeve orijentacije bi trebale napraviti sporazum, ne koalicijski, ali sporazum po kojem bi ostvarili saradnju i pomgli jedni drugima na putu prema ispunjenju njihovih programskih ciljeva.

Da je situacija teško bolesna u SDP-u govori i izjava jednog od čelnih ljudi, Denisa Bećirovića koji je kazao kako su ostavke jeftini poeni i da bi ljudi iz čela stranke trebali sjesti i porazgovarati. Naravno oni koji su pričali to su Lagumdžija i njegovi najbliži saradnici od kojih su neki podnijeli ostavke da bi odmah zatim najavili da će se kandidovati na najvišu poziciju.

denis becirovic“Zaista mislim da se prije nego posredstvom medija počnemo međusobno razmjenjivati strijele, mi iz rukovodstva SDP-a BiH trebamo sjesti i otvoreno analizirati šta je sve dovelo do lošeg izbornog rezultata, ali i sagledati šta nam je činiti dalje. Pri tome moramo biti vjerodostojni, iskreni i odgovorni. Formalne ostavke pojedinih članova rukovodstva SDPBiH u većini članstva već se doživljavaju kao jeftin i providan potez koji nakon održanih izbora nemaju nikakav konkretan efekt, osim da stvaraju nervozu i dodatnu destabilizaciju. Članstvo SDP-a je umorno od propagandnih poteza, jer ne može se davati ostavka a istovremeno najavljivati kandidatura za najvišu poziciju u SDP-u BiH za par sedmica. SDP je pred ogromnim iskušenjem”, izjavio je Bećirović.

Upravo na bazi ovog zaključka Denisa Bećirovića bi DF i njegovi istomišljenici na ljevici trebali ostati što je moguće dalje od SDP-a dok se ne završe unutrašnje borbe i izbor novog liderstva. Čak i nakon toga bi trebali dva puta razmisliti da li trebaju da se ujedinjuju i uopšte povezuju s SDP-om. Bilo kakvo povezivanje s SDP-om bi moglo uništiti njihove šanse da se nametnu kao lider ljevice i nova politička snaga koja građanima može nešto ponuditi.

Ako je došlo vrijeme da SDP bude deklasirana politička snaga za određeni period i da preživi novu fazu “dječijih bolesti” i sama odredi svoj put prema budućnosti onda ih treba pustiti da to urade. Ovih dana se svi upinju da dokažu kako će se vratiti jači i sposobniji, pa zašto onda da im Komšić ili bilo ko drugi stoji na putu, neka dokažu da su spremni, a ostatak ljevice neka se sada pobrinu da ispune svoja obećanja i opravdaju povjerenje koje su dobili od građana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s