Ivanićeva prijetnja formirala vlast, koalicija bez Glavnog Baje


ivanicPrijetnja koju je putem medija u petak izrekao Mladen Ivanić, a po kojoj bi isključivanje njegova Saveza za promjene dovelo do problema onima u vlasti, je shvaćena ozbiljno i koalicija je formirana. Koaliciju na državnom nivou trenutno čine dvije partije i jedna koalicija. Vladajuća koalcija na nivou države će po prvi put u zadnja tri mandata biti formirana bez Dodika i njegova SNSD-a. Formiranjem koalicije između Komšićeva DF-a, Izetbegovićeve SDA i Saveza za promjene (SDS-PDP-NDP) uz potencijalnog dodatnog člana HDZ BiH ne gubi samo Dodik nego i Radončić koji se nadao da će biti Komšićev partner.

Gotovo je sigurno da ukoliko ova koalicija formira vlast na državnom nivou era Milorada Dodika je završila i pored podrške birača koju je njegov SNSD dobio na proteklim izborima. Federalne partije koje su napustile nekadašnjeg partnera Dodika i otišle prema pojedinačnom najjačem političaru u zemlji, Ivaniću, i njegovoj koaliciji pokazuju da žele pokušati nešto drugo nakon sušnih godina.

Pozitivno za ovu koaliciju će onog momenta kada formiraju vlast, očekujući i učešće HDZ-a BiH, biti da će se lideri najjačih partija iz Federacije i lider SzP nalaziti na vrhu zemlje. Pozitivno u svemu je da su se politički partneri, pa i Komšić, dogovorili da se u formiranje vlasti mora ići sa predstavnicima hrvatskog naroda i da to neće uslovljavati bilo čime. Također je indikativno i ono što je kazao Izetbegović kako su članovi koalicije spremni dopuniti sporazum elementima koji su specifični za bosanske Hrvate. Ovime bi se osigurala stabilnost vlasti i mogućnost da se na međunarodnom nivou, pogotovo u oblasti EU i NATO integracija postigne ono što nije postignuto u zadnja tri ili četiri mandata. Figurativno govoreći manji koalicijski partneri bi onda vjerovatno podijelili vodeće pozicije u Parlamentu i zbog mira u kući bi dobili neke od jačih pozicija u Vijeću ministara.

Kada je u pitanju RS Ivanić će vjerovatno, kao pojedinačni pobjednik u zemlji i osvajač najveće nagrade, NSRS i Vladu prepustiti SDS-u i NDP-u. Čelnik NDP-a Dragan Čavić koji je poznat po svom uspješnom provociranju Dodika i efektivnom vladanju će vjerovatno zasjesti na poziciju premijera RS-a dok će SDS dobiti čelništvo NSRS. Ono što SzP treba u ovom trenutku je šest ruku koje će im pomoći da se domognu neophodnih 42 glasa koliko je većina u NSRS-u. Tu će na scenu stupiti koalicija Domovina koja ima 5 glasova, a čine je partije koje su partneri na državnom nivou, dok bi nedostajućih jedan ili dva glasa došlo kroz prelaske poslanika od Dodika ili iz manjih partija koje čine Dodikovu koaliciju.

Ako pretpostavimo da će stranke koje formiraju državnu vlast biti i partneri na federalnoj razini to će pomoći boljoj koordinaciji vlasti i ispunjavanju dogovorenih ciljeva. Tu dolazimo do ključnog momenta kada je u pitanju federalna opozicija i političke partije. SBB i njegov lider Fahrudin Radončić, poznatiji kao moderni Gazi Husrev-beg, su prvo od naroda dobili korpu za njihov cunami ovog i cunami onog plana, a sada im je Željko Komšić dostavio konačnu presudu. Radončić će ponovo ostati bez vlasti i šanse da se nađe među onima koji će donositi odluke. Onoliko ko će SzP nanijeti štete Dodiku toliko će štete DF nanijeti Radončiću u Federaciji, jer nakon osam godina u političkom životu SBB se nije uspio nametnuti kao ozbiljna politička snaga koja bi dovela do promjene u vlasti većeg bh. entiteta.

Ako namjera ove koalicije bude uspješna ovo će zasigurno biti najbrže formiranje vlasti od 1996.-te godine, tačno mjesec dana nakon održanih izbora u BiH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s