Čović tvrdi da je rukovanje važnije od bilo kakvog sporazuma?!


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne odustaje od svog partnerstva s Miloradom Dodikom koji bi ga uveo u vlast. Novoimenovani član Predsjedništva BiH je u izjavi za medije u Mostaru kazao kako nema namjeru prekršiti dogovor s Miloradom Dodikom jer kako je rekao nekada je i rukovanje važnije od sporazuma koji je potpisan. Ipak Čović je isto tako kazao da će formirati vlast s onim ko bude formirao vlast u RS-u i samim tim sebe doveo u situaciju gdje će doći u situaciju da prekrši vlast.

Prema Čovićevim riječima niko njega, a ni Dodika, ne mora pozivati u vlast jer su oni osvojili vlast i vlast im pripada. Nije jasno po kojem sistemu Čović vidi Dodika kao vlast u RS-u jer isti još uvijek nije dostavio 42 imena koja su mu potrebna za skupštinsku većinu. A ako je suditi po odluci koju je donijela koalicija SDA-DF-SzP onda bi se koalicija Domovina mogla naći na drugoj strani skupštinske sale i time će Dodik još teže doći do formiranja vlasti.

dragan covic“Ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD, ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka. Za mene je ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će neko potpisati. S te strane, meni ne treba pisani dokument. Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obaveza kao da sam je ovjerio kod notara”, rekao je Čović.

Postavlja se pitanje zašto se Dragan Čović ovako čvrsto drži dogovora s Miloradom Dodikom i šta se krije iza tog dogovora?

Pretpostavka je da je Dodik u zamjenu za vlast i “očuvanje RS-a” obećao da će mu osigurati formiranje Trećeg entiteta ili da će mu ostvariti dugo sanjanu želju i osnovati Treći kanal. Naravno Čović ukoliko mu je to i obećano želi i uraditi sve u svojoj moći kako bi ispunio svoje snove da ima svoju nahiju u kojoj će samostalno vladati i ljudima puniti mozak preko vlastitog medija onako kako njemu paše. Ili se iza brda krije možda još nešto veće i značajnije?

bakir zeljko mladenUkoliko SzP pak formira vlast u RS-u i osigura formiranje vlasti na svim nivoima onda će Dragan Čović biti prisiljen da pogazi svoju riječ i da ode s većinom. To u konačnici može značiti da je Čović neprincipijelni političar kojem je jedini cilj i jedina želja vlast.

Gdje li ćeš završiti Dragane Čoviću?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s