Šešelj se vratio – cirkus može nastaviti s radom


Predsjednik Srpske Radikalne Stranke, četnički vojvoda i haški optuženik Vojislav Šešelj se vratio u Srbiju nakon 12 godina i cirkus je ponovo otvoren. Čovjek koji je veći dio svog života proveo po zatvorima i iza rešetaka danas ponovo širi mržnju među ljudima na Balkanu. U prvim izjavama koje je dao po dolasku u Beograd Šešelj je pokazao da se u njegovoj glavi ništa nije promijenilo.

Haški Sud je još jednom pokazao da nema poštovanja prema žrtvama i njihovoj boli, te da je spreman napraviti još veću katastrofu čitave dvije decenije nakon rata. Šešeljevim povratkom u Srbiju se ponovo bude ratni bubnjevi i pokliči Velikoj Srbiji odjekuju Balkanom.

vucic i nikolic

Vojvoda Šešelj je odlučio da će se u ono vremena što mu je ostalo obračunati s bivšim prvim saradnicima vojvodom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Možda bi ovo bilo i moguće da se ne nalazimo u 21. vijeku i da se Srbija nije počela mijenjati, a upravo su dvojica kojima Šešelj prijeti zaslužna manje ili više za ono što je urađeno na tom polju. Narod je rekao svoje i četiri godine od danas će se tek nešto moći promijeniti mirnim putem, tako da nasilne promjene kakave su se desile tokom jednog davnog okotobra nisu moguće niti će ih Vučić dozvoliti.

Mračnjak koji je svojim ispadima i tragično jadnim naslovima knjiga, kojih ima više od bilo kojeg drugog autora u svijetu, nekada zabavljao široku javnost danas samo izaziva mučninu. Ovom čovjeku nije mjesto u javnom prostoru, pogotovo mu nije mjesto u političkom prostoru Srbije ili Balkana.

Žao mi je što će brojni mladi ljudi koji su rođeni u Srbiji tokom i nakon njegovih ratnih pohoda, a koje su roditelji zadojili jednom negativnom idejom subotu provesti pred Skupštinom Srbije. Provest će je slušajući Vojislava Šešelja cirkusanta i manipulatora koji je će im dodatno uništiti živote i ostaviti ih da žive u 1389.-toj ili 1991.-oj iako tada nisu ni bili rođeni.

Cirkus na Balkanu, nažalost, nikada ne prestaje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s