RS: Ko o čemu Cvijanovićka i Dodik o poštenju


Nakon što se krajem sedmice u javnosti pojavio audio materijal na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o papcima i kupovini glasova koji bi obezbijedili 42 glasa potrebna za formiranje vlasti o cijelom slučaju se povela široka rasprava. Cvijanovićka, Radmanović i SNSD tvrde kako je snimak montaža, podmetačina i da se na snimku čuje samo glas premijerke. Na drugoj strani SDS, PDP i nezavisni analitičari tvrde da su ovo igre o kojima se već duže govori i da se nadležni organi moraju uključiti.

cvijanovic zeljkaNa snimku koji je u subotu objavljen na portalu Klix.ba Cvijanovićku se može čuti kako o poslanicima NS-a Adama Šukala govori kao o papcima te kako su oni osigurali druga dva glasa ukoliko ih oni zeznu. Da se iza ove priče nešto i krije govori i činjenica da je Svetlana Cenić, banjalučka analitičarka, samo nekoliko sati nakon objave snimka u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem izjavila kako je SNSD finansijski pomagao SRS Vojislava Šešelja i da će poslanici bh. ogranka SRS-a biti na strani Milorada Dodika. Dodik je u više navrata tvrdio kako je većina već formirana i da se čeka da se održi sjednica NSRS-a, međutim do iste još nije došlo, niti se znaju tačna imena poslanika koji će podržati Vladu RS-a koju predloži njegova koalicija.

“Audio materijal na kome navodno govorim o kupovini poslanika je montiran i predstavlja najobičniju spekulaciju sa jasnim političkim ciljem. Protiv mene kao građanina, ali i predsjednika Vlade, učinjeno je ozbiljno krivično djelo, pa i odgovor nadležnih organa mora biti ozbiljan”, izjavila je Cvijanović u Banja Luci.

Iako Cvijanovićka smatra da se ovdje desilo krivično djelo nastalo montiranjem audio materijala, mnogo je izvjesnije da će biti da se desilo da je Cvijanovićka novinarima otkrila što nije smjela. Političari u Bosni i Hercegovini, a i inače, često zaborave da se mašine koje snimaju njihove razgovore s novinarima nalaze upaljene i onda kažu ono što nisu mislili ili barem nisu trebali. U ovom slučaju predsjednik Vlade (nije predsjednica prema Cvijanovićki op.a.) je ispričala šta se krije iza kulisa razgovora o formiranju Vlade, jer evo još uvijek Milorad Dodik i SNSD nisu formirali većinu od 42 glasa.

Njen stranački kolega i jedan od Dodikovih glavnih portparola Radmanović je dokazao da SNSD baš i nema uigranu taktiku u ovom slučaju. U izjavi za RTRS je prvo kazao kako je ovakva podvala teško zamisliva, ali da se nakon kačenja opozicije na istu zna odakle podvala i dolazi. Malo je nejasno kako za nešto što je nezamislivo možete znati odakle dolazi?

S druge strane opozione partije koje čine Savez za Promjene i koji je već formirao koaliciju sa SDA i DF-om jasno kaže da je autentičnost snimka gotovo neupitna. Ipak su prema riječima Miroslava Brčkala, člana Presjedništva PDP-a, spremni se izvnuti vladajućoj garnituri ako se dokaže suprotno.

Zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj Skupštini BiH, Aleksandra Pandurević je na press konferenciji u Istočnom Sarajevu pozvala nadležne organe da pokrenu istragu po službenoj dužnosti i da razotkriju političku korupciju.

aleksandra pandurevic“Kupovinom glasova i ubacivanjem listića u izbornoj noći, pokrali su i izbore, a sada pokušavaju pokrasti i volju naroda koju nisu uspjeli pokrasti u izbornoj noći, kako bi i dalje mogli da pljačkaju RS. Vlast SNSD-a je dosljedna samo u jednoj stvari, a to je kontinuitet politike afirmacije kriminala”, kazala je Pandurević.

Podsjetimo da ovo nije prvi put da se SNSD i njegovi čelni ljudi nalaze u problemima zbog audio snimaka. Tako je febraura 2013.-te godine Milorad Dodik snimljen kako vlasniku BN TV Vladi Trišiću psuje mater i prijeti, nakon čega je Dodik bio prisiljen da u više navrata uputi javno izvinjenje Trišiću. Tada baš kao i danas uz Milorada Dodika glavni akter priče je bila tadašnja ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, a današnje premijerka, Željka Cvijanović.

Advertisements

One thought on “RS: Ko o čemu Cvijanovićka i Dodik o poštenju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s