Ustamujić u DF-u, početak kraja Radončićeva SBB-a?


Savez za Bolju Budućnost, koji je trebao biti iznenađenje političke scene i alternativa u bošnjačkom političkom korpusu u dva izborna ciklusa nije napravio ono što se od njega očekivalo, a sada su ga počeli napuštati ljudi koji su bili njegova zaštitna lica tokom proteklog mandata. Mirza Ustamujić, kojeg je većina vidjela kao jednog od glavnih igrača SBB-a, od prije više od mjesec dana više nije član Radončićeve partije, ali je zato od kraja ove sedmice član Komšićeva DF-a. Ako su SBB počeli napuštati članovi i medijska lica poput Ustamujića onda se s razlogom postavlja pitanje da li je ovo početak kraja Radončićeve partije?

Fahrudin Radončić je nakon dva izborna ciklusa i pokušaja da postane bošnjački predstavnik u Predsjedništvu BiH dobio još jednu korpu od naroda koji nije prihvatio njegove ideje i optužbe koje je iznosio na račun protivnika, a u prvom redu zbog napada na Bakira Izetbegovića. SBB se nije uspio nametnuti kao jaka politička snaga koja bi mogla formirati ili morala biti dijelom vlasti na bilo kojem nivou niti će to biti u dogledno vrijeme. Lider SBB-a koji nije uspio uraditi ono što je nakon samo dvije godine postojanja pošlo za rukom Željku Komšiću i DF-u danas tvrdi kako BiH treba neki drugi krug izbora u kojem bi on navodno pobijedio.

FahrudinRadoncic

Kada god izgubi izbore Radončić tvrdi da je izbore izgubio radi infrastrukture koju je imala neka druga partija odnosno zbog pomoći od strane Islamske Zajednice. Inače poznat po selektivnoj pameti zaboravlja da se protekle četiri godine na njegovoj strani nalazio bivši Reis Mustafa Cerić, s kojim je zaratio tek onda kada mu se suprostavio u borbi za fotelju u Titovoj, pa mu ni to nije pomoglo da postane najjača partija u BiH.

Odlaskom Ustamujića koji je tokom protekle četiri godine bio jedna vrsta parlamentarnog glasnogovornika SBB-a i jedan od onih koji je gurao SBB platformu na nivou FBiH naprijed ova stranka značajno gubi. Kako su naveli u svom saopštenju nije im bio dovoljno dobar kadrovik, pa su odlučili da idu dalje s odavno poznatim likovima poput Fehima Škaljića ili Mirsada Đonlagića. Škaljića su opisali kao izuzetno uspješnog predsjedavajućeg ZD Parlamenta FBiH, onog Parlamenta koji je više bio van funkcije nego li je ispunjavao svoju ulogu. Đonlagiću pripisuju uspjehe za vođenje prve sjednice u ovom sazivu na kojem je izabrano rukovodstvo koje je bilo dogovoreno i prije same sjednice. Osipanje SBB-a, a posebno odlazak Ustamujića i tjeranje iz stranke popularnog načelnika Goražda, značajno će uticati na javnu sliku ove partije.

ustamujic mirza”Svidio mi se program Demokratske fronte, oduševljen sam načinom na koji je Željko Komšić postavio stvari. Mislim da zajedno možemo napraviti mnogo toga dobrog. Moj dosadašnji politički angažman najbolja je preporuka za put naprijed. Ne vidim ništa nenormalno u ovom potezu. U pitanju su politička slaganja s vodstvom DF-a. Ničim, nijednim svojim potezom, dosad nisam ukaljao obraz. Mlad i potentan političar kakvim se smatram, ima pravo odabrati vlastiti put. Uradio sam to i idemo naprijed, zajedno”, kazao je Ustamujić u prvim izjavama za medije nakon prelaska u DF.

Željko Komšić je svojim odlaskom iz SDP-a donio smrt toj političkoj opciji te je doveo u stanje iz kojeg se neće izvući tako lako, a sada je izgleda na putu da dodatno našteti i Radončiću mirnim preuzimanjem kadrova. Čini se da SBB nije ono što je bio i Avaz jer nema takvu vrstu podrške kakvu je Radončić imao u vremenima kada je formirao svoju poslovnu imperiju, te da će u narednim godinama ta podrška biti sve manja jer narod nije spreman da vlast da u ruke njemu i saradnicima ma koliko željeli promjene i ma koliko bi nezadovoljni radom sadašnje vlasti.

SBiH, SDP, pa SBB, pitanje je ko je naredni za odlazak s političke scene?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s