Lagumdžija kreće Jeremićevim stopama – uskoro osniva fondaciju


Bivši lider SDP-a i još uvijek aktuelni ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžja najavio je osnivanje Fondacije slične onoj koju je nedavno osnovao bivši mu kolega Vuk Jeremić. Lagumdžija je tokom druženja s novinarima najavio osnivanje Fondacije i povratak na sarajevski Ekonomski fakultet. Samo nije objasnio da li će se po uzoru na Jeremića kandidirati za čelno mjesto Ujedinjenih Nacija u narednom mandatu koji počinje 2017. godine.

Lagumdžija i Jeremić: Nemamo pametnijeg posla pa osnivamo Fondacije

Lagumdžija i Jeremić: Nemamo pametnijeg posla pa osnivamo Fondacije

Lagumdžija koji je kao ministar vanjskih poslova u posljednje četiri godine propustio da uradi sve što je bilo u njegovoj moći da BiH primakne Evropi sada priča kako će pratiti njeno kretanje u evroatalanskim integracijama.

“Ono čime ću se posebno baviti kroz fondaciju i što će biti jedan od prvih projekata jeste praćenje nove evropske incijative za Bosnu i Hercegovinu, ali sada iz pozicije koji nije partijski ofarban. Uglavnom, bit ću jako aktivan”, kazao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.

Ministar vanjskih poslova je također zaželio da novi tim koji će doći na čelo države u svom programu naznači snažnu volju za pokretanjem zemlje naprijed. U isto vrijeme je rekao kako za posljednju inicijativu nije važna diplomatija nego je važno da lokalne vlasti budu spremne raditi i da budu aktivne.

Lagumdžija kao i većina političara boluje od sindroma “naknadne pameti” sada priča kako je na lokalnim liderima da urade sve što je u njihovoj moći da pokrenu zemlju naprijed. Sjedio je četiri godine u toj istoj vlasti i napravio je tačno onoliko koliko je napravio i kada je prvi put bio dio vlasti, a to je jedno veliko ništa.

Sve šanse, inicijative i vozove koji su stajali na raspologanju BiH da se pokrene i da dostigne ono gdje je danas recimo Crna Gora ili Srbija, ali je BiH pala tamo negdje daleko iza leđa Albanije i Makedonije koje su na samom začelju liste na putu za Evropu.

Poruka za Lagumdžiju i sve one koji nisu ispunili ono što su obećavali je ona stara narodska “kasno Marko na Kosovo stiže”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s