Novinarstvo nije zločin! Zločinci su bili i jesu na vlasti!


novinarstvo nije zlocin

Novinarstvo nije zločin! (Foto: Klix.ba)

Hajduci Milorada Dodika Laktašenka, Željke Cvijanović Laktašenke i Bakira Izetbegovića Žutog udružili su snage u napadu na medije i slobodu informisanja. Ono što su hajduci izveli u redakciji Klix-a u Sarajevu apsolutno podsjeća na akcije režima iz Pjongjanga, ali i omiljenih destinacija Dodika i Izetbegovića gdje stoluju gospoda Putin i Erdogan. Ono što se u ponedjeljak dešavalo u Sarajevu je mnogo više od povratka famoznog verbalnog delikta. Ovo je poruka svim medijima, novinarima i ljudima koji svojim stavom i svojom riječju žele da promijene stanje u Bosni i Hercegovini. Napadom na slobodu medija Bosna i Hercegovina je zvanično prestala biti, pa čak i u onom oskudnom procentu u kojem je to bila, pravna država. Velike vođe su građanima poželjele dobrodošlicu u balkansku Sjevernu Koreju.

Prošle ili pretprošle sedmice Erdoganovi hajduci su upadali u medije, hapsili novinare i iznosili imovinu medija. Prošle godine Erdoganovi sudovi su novinare osuđivali na doživotne kazne, već godinama u zatvorima širom te zemlje sjede novinari bez tužbi i procesa pred sudovima. Putin je na novogodišnjoj pressici novinara koji je preživio dva moždana udara nazvao pijanicom i ismijavao pred cijelim svijetom. Pokojna Ana Politkovskaya je ubijena onog trenutka kada je odlučila progovoriti protiv Putina i njegova režima i njegovih pulena. Ni jedan ni drugi nisu odgovarali niti će odgovarati za svoje postupke.

Milorad Dodik, poznatiji kao Laktašenko, u više je navrata prijetio novinarima i na najgrublji način se spominjao njihovih porodica i zdravlja. Tako je vlasniku BN-a spominjao mater, a kolegi Miši Vidoviću sramno i pred kamerama zaželio srčani udar koji će ga odvesti u smrt. Naravno niko se iz policije RS-a nije ni počešao po glavi, da ne kažem po nečemu drugom, i zasukao rukave da ispita Dodikovo ponašanje i da utvrdi da li je bilo krivičnog djela u tom ponašanju.

I prije Željke Cvijanović Laktašenke i njenog ministra policije policija RS-a je provodila nasilje nad ljudima kojima se nije svidjelo njihovo ponašanje. Tako su za vrijeme JMBG protesta pratili, špijunirali i uhodili one koji su na društvenim mrežama pisali i govorili protiv velikog vožda Laktašenka i njegova režima u Banja Luci. Tada su tvrdili da ne rade ništa što im po zakonu nije dozvoljeno, pa su Twitteraši i korisnici Facebook-a postali meta odjela za elektronski kriminal ili nešto slično tome.

Prof. Slavo Kukić je zbog svojih stavova iznesenih u medijima i svoga javnog protivljenja onome što rade i Lakštašeno i Žuti i lideri hrvatskog naroda u BiH Dragan Čović, poznatiji kao kolekcionar krivičnih prijava je fizički napadnut. Kukića su pokušali ušutkati metalnim palicama, Klix pokušavaju ušutkati oduzimanjem opreme, prijetnjama i udaranjem reportera. Trebamo li očekivati nove napade na novinare u Bosni i Hercegovini slične onom koji je izveden nad Kukićem i Klixom?

Dodikova desna ruka, Željka Cvijanović, inače poznata po svom dodikovskom ponašanju je dokazala i pokazala da ono što se nalazi na snimku koji je Klix objavio vjerovatno jeste istina. Samo što sada ministar policije hoće da šefici da dovoljno materijala za odbranu lika i nedjela kako nje same tako i šefa joj Mileta Laktašenka. Vjerovatno će umjesto želja za srčani udar onome koji je ovaj snimak i dostavio mediju u pitanju pripremiti nešto slično onome što se desilo Željku Kopanji onda kada je dirnuo u osinje gnijezdo. Jer zaboga miloga kako se neko usuđuje snimati zamjenicu Velikog Vožda Laktašenka kad u potpuno opuštenoj atmosferi govori o podanicima i papcima čiji životi, a i životi onih koji su ih birali, ne pripadaju njima nego svjetlom režimu koji najbolje zna šta je najbolje za narod.

Ponašanje sarajevske političke čaršije koja nije ni prstom pomakla ni prije, a ni sada, da stane u odbranu Klix-a i medija inače pokazuje da su oni saučesnici u nedjelima i prljavim radnjama Laktašenka, Laktašenke Željke i svih ostalih koji se tim radnjama bave. Također je vrijedno pomenuti da onda kada su novinari napadnuti i kada im je ugrožena sloboda političke kukavice podvuku svoje repove pod stražnjice i uvuku kandže. Međutim onog trenutka kada mediji na profesionalan i odgovoran način istražuju njihove aktivnosti i nelagalne radnje onda se kao heroji ukažu s policijom i sudovima da bi novinarima začepili usta i kazali im ko je gazda u kući.

klix pressica

Šimić, Gorinjac i Hadžiahmetović na pressici po okončanju sedmosatnog pretresa (Foto: Klix.ba)

Nije se rodio ko je novinarima usta začepio, pogotovo ne bosanskohercegovačkim novinarima. Nije pošlo za rukom Miloševiću, Tuđmanu, Joviću, Kadijeviću, Mamuli, Karadžiću, Mladiću, Arkanu,  Izetbegoviću starijem, Silajdžiću, Lagumdžiji, Radončiću, Čoviću, Jelaviću, Bobanu, Praljku, Šušku, Bobetku i inima koji su se upinjali da ih začepe. Ovaj napad na slobodu medija, oduzimanje opreme, prijetnje kolegici Editi Gorinjac da će biti stavljena u lisice, udaranje kolege fotoreportera samo zato što je radio svoj posao, jeste i mora biti poziv medijima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu da jednom zauvijek političarima kažu: “DOSTA!”.

Pero je ubojitije od mača. Pero je naša snaga i naše jedino i najbolje oružje. Podignimo pera, podignimo svoje glasove, iznesimo na vidjelo dana sve ono što znamo i što se stvarno dešava, borimo se za čast našeg poziva, za čast naših kolega i kolegica. Recimo jednom zauvijek i za vijeke vijekova da Bosna i Hercegovina, zemlja Kulinova i Tvrtkova, zemlja Makova i Mešina, zemlja Pjevačeva i Kinđetova, zemlja heroja i neznanih junaka pripada njenim sinovima i kćerima, ne ljudima poput Željke Laktašenke koja kupuje papke, Laktašenka Dodika koji pjeva pod šatrama i Bakira Žutog koji sanja da bude paša sultana novoosmanskoga.

Kolegama i kolegicama koji su herojski podnijeli napad hajdučke družine skrivene iza natpisa policija iskazujem privatno i profesionalno divljenje. Kolege u svim drugim medijima, pa i u onima u kojima sam radim ili s kojima sarađujem, pozivam na bojkot svih aktivnosti vodećih političara u Bosni i Hercegovini sve do onog trenutka dok se ne prestane s nasiljem nad novinarima i nad svim kolegama koje čine novinarsku porodicu. Nedozvolimo da budemo žrtve diktatorskih režima ma koje boje i iz koje nacionalne grupe oni dolazili.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s