Dodik traži predsjednički sistem u RS-u, svu vlast u rukama jedne osobe


Najaktivniji političar u Bosni i Hercegovini na početku nove godine je predsjednik RS-a Milorad Dodik. Dodik ovime nastavlja politiku proruske orijentacije u želji da pokaže svom političkom idolu Vladimiru Putinu kako je dobro naučio lekcije. Dodik je odlučio da želi da provesti ustavne promjene u RS-u, koje veoma nalikuju onome što je političkim sistem Rusije i način vladanja jednom zemljom ili područjem.

Prema njegovim riječima, izrečenim u intervjuu Euro Blic-u, najbolji sistem za RS bi bio predsjednički sistem. Predsjednički sistem podrazumijeva da jedna osoba u svojim rukama objedinjuje sve poluge izvršne vlasti.

U tom trenutku predsjednik je šef države, premijer i odgovorna osoba za ispunjavanje obaveza izvršne vlasti, dok se na drugoj strani nalazi parlamentarni dio vlasti kao zakonodavno tijelo. Uz predsjednički sistem u modernom političkom iskustvu postoji i polu-predsjednički sistem sličan onome u Rusiji u kojem idalje premijer predvodi Vladu, i odgovara parlamentarnoj većini ili je imenovan od strane predsjednika i odgovara njemu i jednim dijelom parlamentu.

Dodik won another term on platform of secession and pro-Kremlin rhetoric

“Budući da mi je ovo drugi predsjednički mandat, prema Ustavu ne mogu više da se kandidujem za tu poziciju. Bilo bi dobro da nakon isteka mog mandata RS bira predsjednika koji bi istovremeno bio i član Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik EuroBlic-u.

Problem koji se nalazi pred Miloradom Dodikom, ukoliko stvarno i pokuša ostvariti ovu ideju, jeste da će pored Ustava RS-a morati krenuti i u promjene državnog Ustava. Izbor predsjednika RS-a jeste u nadležnosti Ustava RS-a, ali je biranje člana Predsjedništva BiH i njegova uloga u političkom sistemu u nadležnosti državnog Ustava. Ustavne promjene na nivou zemlje bi automatski uključile i sve druge želje koje imaju druge nacionalne grupe i to bi dovelo do klasične blokade u zemlji.

Drugi problem s kojim bi se suočio trenutni lider RS-a bi bio taj da bi bilo gotovo nemoguće ispunjavati obaveze koje prema Ustavu i zakonima pripadaju predsjedniku RS-a, premijeru RS-a i članu Predsjedništva BiH u istom trenutku. Bilo bi gotovo nemoguće očekivati da ista osoba u isto vrijeme sjedi u Sarajevu i misli o onome što se dešava u Banja Luci i da je u potpunosti posvećena svim obavezama u jednakom kapacitetu.

Mnogi će se zapitati zašto Dodik želi da uvede predsjednički sistem u RS? Razlog je jednostavan, a to je da sebi otvori šansu da osvoji još jedan mandat. Time bi po uzoru na Vladimira Putina mogao vladati nebrojeno pita više nego je to bilo planirano za jednu osobu sadašnjim Ustavom i dalo bi mu šansu da bez puno protivljenja vlada prostorom manjeg entiteta. Čini se još jedna “nemoguća misija” za hrabrog agenta Dodika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s