Hrvatska predsjednica još ni lente nema, a već probleme stvara


kolinda grabar kitarovic 1Netom izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uspjela je u samo nekoliko dana, mnogo prije nego li je i zvanično postala predsjednica, izazvati više skandala nego li Ivo Josipović za cijelog mandata. Grabar Kitarović, koju simpatizeri opisuju kao vrsnu diplomatkinju i političarku, pokazala je da je veoma daleko i od političarke, a i od diplomate. U seriji izjava koje su sve samo ne nesmotrene Grabar Kitarović je uspjela izazvati negodovanje srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, podići cijelu uzbunu u BiH zbog trećeg entiteta te zaoštriti odnose sa Srbijom bez ikakva razloga.

Svi Hrvati su Hrvati

Nekadašnja ambasadorica u USA, ministrica vanjskih poslova Hrvatske i pomoćnica Gen. Sek. NATO-a pokazala je još jednom da je bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar davno bio upravu. Lončar je u vrijeme imenovanja Grabar Kitarović na poziciju ambasadorice RH u Washingtonu, koja spada u pet najjačih pozicija u svakoj diplomaciji, smatrao da ona nije za tu poziciju. U to vrijeme prema izvještajima hrvatskih medija Lončar, diplomata starog kova i vrlo uvažen političar, je kazao kako se Grabar Kitarović “razmeće stranim jezicima i nepotrebnim hrvatstvom”.

Danas kada se vratila u Hrvatsku i postala prvom predsjednicom u modernoj historiji Grabar Kitarović upravo svojim hrvatstvom izaziva veliku pometnju u hrvatskom društvu. U intervjuu za BHRT koji tek treba biti objavljen u cjelosti kazala je kako “onaj ko živi u Hrvatskoj je Hrvat i mada može biti pravoslavne vjeroispovijesti i Srbin po nacionalnosti, on je ipak Hrvat jer je hrvatski državljanin.” Nije trebalo čekati dugo da joj odgovore prvi ljudi srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a najžešći u svojim rekacijama bio je Milorad Pupovac. Pupovac koji je poznat kao političar i intelektualac bez dlake na jeziku, pogotovo kada je u pitanju njegova nacionalna manjina, za hrvatske medije je izjavio da je njena retorika mnogo bliža ustaškoj nego evropskoj.

Pupovac“Nadam se da će izabrana predsjednica do dana kada će prisegnuti na Ustav upoznati vrijednosti koje proizlaze iz njegove preambule – da je Hrvatska nacionalna država Hrvata i država nacionalnih manjina, uključujući i srpsku. To obvezuje sve a posebice predsjednicu RH da treba poštovati sve manjine i da im se identitet ne može mijenjati imenujući ih drugim etničkim imenima. Ja ne bih volio da netko moje prijatelje iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji naziva Srbima. Oni jesu srpski državljani, ali su etnički Hrvati, kao što sam ja etnički Srbin i hrvatski državljanin. Zamislite što bi bilo da netko Hrvate u BiH nazove Bosancima? To je mnogo bliže frankovskoj i ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj ideji Hrvatske”, kazao je Pupovac za Večernji list.

Seriju lapsusa vezanih uz srpsku i hrvatsku nacionalnu manjinu s obe strane granice između Hrvatske i Srbije predsjednica je nastavila izjavom u kojoj je Vojvodinu odvojila od Srbije. Naravno zvanični Beograd je žestoko reagovao na ovakve izjave i odnosi koji su na neki način bili popravljeni u vrijeme Ive Josipovića naglo su zahladili. Niko pa ni već pomenuti Milorad Pupovac ne vjeruje da će ti odnosi biti išta drugačiji u budućnosti. Iako mora se priznati da za zahlađenje odnosa sa Srbijom nije kriva samo Kitarović nego i sam premijer Zoran Milanović. Milanović je nedavno uzrokovao cijeli niz problema kada je odbio putovati na samit regiona i Kine zbog izjava koje je davao Vojislav Šešelj.

Podržavam, ne podržavam “treći entitet”

Grabar Kitarović koja je u tijesnoj pobjedi nad Josipovićem dobila i značajan broj glasova dijaspore, posebno iz BiH u prvim medijskim nastupima je kazala kako će podržati tzv. “treći entitet”. Odmah nakon reakcija koje su došle iz BiH, a koje su upozorile da bi se umjesto o “trećem entitetu” trebalo govoriti o mnogo značajnijim problemima, predsjednica Hrvatske je nevješto pokušala da se izvuče iz priče u koju se sama uvalila.

kolinda grabar kitarovic“Podržavat ću ona rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol i predložili legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Hoće li to biti kakva županijska rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima”, izjavila je Grabar Kitarović za FTV netom poslije izbora. 

“Treći entitet” i svako pominjanje istog se većinom dešava onog momenta kada se treba usporiti ili totalno obustaviti određeni proces u BiH. U prošlosti Dragan Čović i njegov glavni saveznik Milorad Dodik su to radili kada je trebalo riješiti slučaj “Sejdić-Finci”. Naravno do promjene Daytona i preuređenja BiH će doći onog dana kada sve strane shvate šta je to tačno što žele i gdje je konačni cilj. Sve do tada, a vjerovatno se to neće desiti u skorijoj budućnosti, podgrijavanje bilo kakvih iluzija o parčanju BiH ili secesionizmu treba ostaviti po strani.

Hrvatska predsjednica prije nego li počne govoriti o BiH trebala bi pogledati kako će uspostaviti saradnju sa svojim političkim oponentima koji danas sjede u Banskim dvorima. Grbar Kitarović naravno ima pravo da sa svoje pozicije iznese mišljenje o stanju hrvatskog naroda u BiH, ali je možda podesnije da se bavi načinima kako da pomogne BiH da dođe do EU ili NATO-a umjesto što želi kreirati nove podjele i nacionalne torove.

Diplomata da, političar ne

Grbar Kitarović nije ni prva ni posljednja političarka koja će s minimalnim ili osrednjim znanjem o dnevnopolitičkom žitvotu i načinu rada naći sebe u teškim problemima. Bez obzira na to koliko diplomatsko iskustvo Grabar Kitarović ima ona ipak pokazuje da ne zna kako vladati političkim svijetom i kretati se kroz isti bez uzrokovanja novih antagonizama i umanjivanja svojih političkih sposobnosti.

Mostarski portal StarMo pravilno zaključuje kada ističe da je ponašanje Grabar Kitarović veoma slično onome koje je prije skoro deceniju imala američka političarka Sarah Palin.

kitarovic-palin“Ustvari politička karijera Kolinde Grabar-Kitarović neodoljivo podsjeća na nekadašnju “zvijezdu” američke predsjedničke kampanje guvernerku Aljaske, Sarah Palin. Sličnost je poprilična; od dobrog izgleda “dame u srednjim godinama”, do baštinjenja istog vrlo desnog političkog svejtonazora. Kao i Palin i Kolinda je odmah po izlasku u javnost “odapela” par izjava koje su uzburkale javnost i priskrbili joj široki krug osporavatelja. U jednom je ipak bitna razlika. Sarah Palin nije uspjela u svojoj namjeri da uđe u Bijelu kuću, dok je Grabar – Kitarević, istina vrlo tijesno, ipak uspjela ostvariti svoj cilj”, ističe  se u analizi StarMo-a.

Hrvatska i EU trebaju vezati pojas, balkanski klub proširen
Hrvatska država kao i javnosti trebale bi svezati sigurnosni pojas mnogo prije nego li Grabar Kitarović postane predsjednica zemlje naredni mjesec. Prema sadašnjem stanju očekuje ih vožnja koja će u narednih pet godina biti sve osim sigurne i mirne. Evropska Unija čija je Hrvatska punopravna članica bi također trebala biti spremna na određeni procenat problema koji će biti uzrokovani djelovanjem nove hrvatske liderke. Kada je u pitanju sam region Zapadnog Balkana Grabar Kitarović će se veoma lijepo uklopiti u trenutno društvo u kojem glavne uloge igraju Milorad Dodik, Toma “Grobar” Nikolić, Vojislav Šešelj, Mirsad Kebo, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i ini političkim intimusi istih.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s