Hrvatska se vraća u fokus balkanske javnosti, Grbar Kitarović i Karamarko u punom napadu


Balkanski politički fokus posljednjih nekoliko godina bio je većinom fokusiran na politička dešavanja u Srbiji, gdje je Aleksandar Vučić svojom transformacijom i osvajanjem vlasti pokazao da se može uraditi dosta na pokretanju zemlje naprijed. U godinama prije toga fokus Balkana se nalazio na Hrvatskoj, pogotovo u godinama dok su se u Banskim dvorima nalazili premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Danas se ponovo vraćamo konstatnom praćenju hrvatskog političkog haosa koji izazvali na jednoj strani Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko dok je na drugoj strani hrvatski premijer Zoran Milanović. Grabar Kitarović i Karamarko su se svojski potrudili da zemlju dovedu u gotovo ratno stanje.

kolinda-grabar-pantovcak

Da bi u potpunosti razumjeli ponašanje Kolinde Grabar Kitarović moramo se vratiti u prošlosti i napomenuti da se aktuelna hrvatska predsjednica u političkom smislu formirala u vremenima kada su Hrvatskom upravljali Tuđman, Šušak i njen politički mentor i kreator Mate Granić. U tim vremenima Hrvatskom se vladalo čeličnom pesnicom i sve ono što je dolazilo iz Ureda Predsjednika se moramo provesti bez pogovora te se nije moglo desiti da se na suprotnoj strani političkog spektra nalazi druga polovica vlasti i moći. Grabar Kitarović neuspješno pokušava kopirati Titova generala i komunistički odgojenog Tuđmana, međutim za kopiju Tuđmana treba mnogo više političkog iskustva i mnogo više životnog znanja, ali i pogodne okolnosti imanja ljudi koji će vas slušati bez pogovora. Ovakav model vladanja o Grabar Kitarović će napraviti političkog klauna kojem će se u velikom dijelu Hrvatske, regije ali i Evropske Unije više smijati nego li će je smatrati političkim liderom jedne zemlje.

Grbar Kitarović je u svom prvom političkom potezu, bez ikakve utemeljenosti i ustavne podloge, zatražila od premijera da podnese ostavku i time otvori mogućnost napretka Hrvatske. Hrvatska predsjednica već dugo vremena pokazuje nervozu jer se u Vladi ne nalazi politička partija kojoj je donedavno pripadala, pa sada na sve načine traži prostor da izazove vanredne parlamentarne izbore iako su naredni planirani za iduću godinu. Ovaj svoj potez hrvatska predsjednica i njeni sljedbenici iz HDZ-a temelje na tome “da je ona direktno izabrana od naroda”. Ako je Grabar Kitarović izabrana od naroda, onda se postavlja pitanje ko je izabrao Sabor i Vladu? Vanzemaljci, Evropska Unija, Mongoli ili su pak to oni Čovićevi birači koji su stotinama autobusa prevezeni do Mostara kako bi glasali u zadnjem trenutku u drugom krugu izbora?

“U vezi s pozivom predsjednika Vlade RH Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize – ostavka predsjednika Vlade RH“, napisala je u svom pismu premijeru predsjednica Grabar Kitarović.

zoran-milanovicGrabar Kitarović zasigurno želi ubrzati proces odlaska s vlasti Zorana Milanovića, ali kako je neko već primijetio svojim akcijama bi umjesto dopusta Milanoviću da počini samoubistvo mogla biti optužena za ubistvo. Grabar Kitarović strelovito počinje mandat, a svaki strelovit početak obično znači i veoma strelovit pad. Ostavimo Zorana Milanovića i njegovu Vladu po strani jer su oni već dovoljno rekli o sebi i vjerovatnije je da neće preživjeti naredne izbore, iako bi se moglo desiti da će ih naslijediti neka nova lijevo orijentisana Vlada. Šanse da se na Markovu trgu nađe Vlada koju bi vodio Tomislav Karamarko znatno su manje od utorka. Naime na obilježavanju 25 godina od osnivanja hrvatskog HDZ-a na kojem je pored plejade hrvatskih političara govorio i Dragan Čović Karamarko je najavio kakvu to Hrvatsku želi da vidi u narednim godinama.

“Zbog svojih zasluga Tuđman je stekao trajnu zahvalnost hrvatskog naroda. I danas ima onih koji mu te zasluge žele umanjiti, ali takvih je sve manje, a njegovih je spomenika sve više. Vjerujem da će uskoro i u Zagrebu dobiti spomenik na dostojnom mjestu. HDZ je anti-totalitarna stranka, s jednakim odstojanjem prema komunizmu, fašizmu i nacional-socijalizumu. Ali činjenica je da su 45 godina jedne žrtve imale pravo na grob i spomenik, a druge nisu. I ova se vlast tako ponaša. HDZ će zbog toga vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom i tražit ćemo donošenje deklaracije kojom će se konačno zaokružiti stravična bilanca Drugog svjetskog rata”, kazao je Karamarko u prepunoj dvorani “Lisinski”.

Karamarko koji je godinama radio za lidera lijeve Hrvatske, nekadašnjeg predsjednika Vlade, Sabora i Hrvatske Stjepana Mesića, danas ponovo sanja o gradnji kulta “prvog predsjednika Hrvatske”. Veličanje bivših lidera, njihovih navodnih uspjeha i podizanje novih spomenika širom Balkana je još jedna od uzaludnih radnji koje neće pomoći bilo kome. Karamarko se nije dotakao ideja koje bi zemlju stvarno pomakle naprijed, onako kako to sanja Grabar Kitarović, on sanja o gradnji spomenika. Možda da uz Tuđmana dodaju još i ustaljenu ekipu oko Tuđmana poput Šuška, Bobana, Bobetka i inih drugih koji su tako dobro vodili Hrvatsku u ranim 1990.-tim.

bleiburg-crnokosuljasiDruga ideja koju zagovara Karamarko je možda još i gora od ove koja je vezana uz Tuđmana. Daljnja promocija Bleiburga neće Hrvatskoj donijeti ništa dobrog. Danas i bez podrške koju bi davala zvanična Hrvatska, ali s podrškom koja dolazi od strane Katoličke crkve u Hrvata, Bleiburg predstavlja okupljalište omladine u crnim uniformama upotpunjenim povelikim karakterističnim slovima “U”. Visoko dignutim desnicama, Šimunićevim omiljenim povicima, zazivanjem Jure i Bobana i slavljenjem režima koji je stajao rame uz rame s Hitlerovim nacističkim režimom.

Ako je ovo verzija Hrvatske koju stavarno žele Grabar Kitarović i Karamarko, ali i sami građani, onda je više nego sigurno da ćemo imati prilike pratiti još jednu izuzetno zanimljivu epizodu u balkanskom političkom haosu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s