Vareikis: Vrijeme za reforme u BiH ističe


Bosna i Hercegovina je samo jedna od zemalja zapadnog Balkana, čiji je krajnji cilj da postane moderna, organizirana i zemlja koja živi i radi na principima europskih političkih i životnih standarda. Krajnji cilj je da postane punopravna članica EU-a i NATO-pakta jednog dana u budućnosti te da se izvuče iz grupe post-konfliktnih, nerazvijenih i disfunkcionalnih zemalja. Ali ovo su samo nade, ako ne i sani onih koji tamo žive, ali ne i onih koji vode zemlju koja danas slavi Dan neovisnosti, evo i zašto.bosnia-eu

Posljednji put je uzelo godinu i pol dana tzv. “političkim liderima” Bosne i Hercegovine da postignu koalicijski sporazum o formiranju vlade, time su propustili brojne prilike za pomicanje zemlje naprijed prema tom krajnjem cilju. Jedan od najvidljivijih žrtvi političkih igara i nespremnosti na suradnju u važnim pitanjima je grad Mostar koji je jednostavno govoreći grad bezakonja jer od 2012. nema ni Gradskog vijeća i ni gradonačelnika kojima je mandat istekao prije dvije godine, gradonačelnik danas sjedi u svom uredu kao privremena mjera dok njegov vođa (Hrvat) i bošnjački lider pokušavaju postići politički dogovor o provedbi  presude Ustavnog suda o Mostaru.

Ova presuda kada bude implementirana će pomoći pronalasku načine i sredstva kako bi se formirala lokalna vlast i zaštitila svaku etničku grupu, kako bi se osiguralo da oni imaju svoj udio u vlasti, ali također da imaju pravo birati i biti birani pod jednakim uvjetima.

Bosna i Hercegovina kao država je također dužna provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”. Ovaj slučaj je otišao sve do Evropskog suda za ljudska prava u nastojanju da otvori put za manjine ili etnički neopredijeljene da imaju priliku da budu biran na najvišu dužnosti u zemlji koja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Trenutno Predsjedništvo se formira na tripartitnom bazi, svaka od tri glavne etničke skupine se zastupljena kroz jednog člana koji se na čelu Predsjedništva rotiraju svakih osam mjeseci u toku četverogidišnjeg mandata. Danas je Bosna i Hercegovina tri mjeseca bez potpuno funkcionalne vlade na državnoj i entitetskoj razini zbog poteškoća uzrokovanih sebičnošću i nedostatkom konsenzusa.

Skupština Vijeća Evrope

Skupština Vijeća Evrope

Godinama Vijeća Europe, još jedno europsko političko tijele čiji je Bosna i Hercegovina član, prati stanje u demokratskim institucijama Bosne i Hercegovine i upozorava da će, ako se reforme ne provedu što prije, zemlja moguće biti suoočena i sa sankcijama ili suspenzijom iz članstva. U septembru 2013. godine Odbor o ispunjavanju obveza od strane država članica Vijeća Europe (ko-izvještači Karin S. Woldseth (Norveška, EDG) i Egidijus Vareikis (Litvanija, EPP / CD)) pripremio je nacrt rezolucije o situaciji u Bosni i Hercegovini daje pravo brojne probleme, nedostatak značajnog napretka posebice u području diskriminacije u njenim izbornim zakonima (slučaj “Sejdić-Finci”).

Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope imat će raspravu o Bosni i Hercegovini, u doglednoj budućnosti, te će se odrediti o budućnost njenog članstva i onoga što je potrebno učiniti kako bi se izbjegle potencijalne sankcije. Bosna i Hercegovina se također nalazi u redu za predsjedavanje Vijećem Evrope, kao dio redovitog postupka rotacije, to bi  naravno biti veliko priznanje i prilika za Bosnu i Hercegovinu, ali ako se uzime u obzir, da se još uvijek bori s gore navedenim problemima da će to biti vrlo teško misija.

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis

Ove sedmice FBTC je stupio u konatkt s gospodinom Egidijus Vareikisom (Litvanija, EPP / CD), COE ko-izvještačem o Bosni i Hercegovini, koji nam je rekao da trenutna situacija u zemlji izgleda kao “posao kao i obično”. Također smo ga pitali o njegovim pogledima na stanje u predmetu “Sejdić-Finci”, Mostaru i mogućim sankcijama prema Bosni i Hercegovini.

FBTC: Gosp. Vareikis kakvo je Vaše stajalište o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu implementacije izbornih rezultata? Postoje li određena područja, koja Vas muče u ovom trenutku?

Vareikis: Izgleda “posao kao i obično. To je vrlo teško za zemlju u cjelini, kao i za entitete da se dogovore o vladi. Ista situacija je bila u prošlosti i ponavlja se sada. Naravno, to ima vrlo negativan utjecaj na razvoj zemlje. EU i NATO-a su još uvijek spremni omogućiti integraciju zemalje u zapadne europske i transatlantske tokove; međutim postoji hitna potreba sa strane Bosne i Hercegovine da donositi važne odluke u tom pogledu. Vijeće Europe se očekuje dobre vijesti iz Sarajeva, što također poziva državu da ubrza procese.

FBTC: Postoje li službeni kontakti između Vijeća Europe i vlasti Bosne i Hercegovine ili bh. izaslanstva u COE koji se odnose na vaše preporuke i trenutnu situaciju?

Vareikis: Mi smo pažljivo pratimo situaciju. Cilj Vijeća Europe je da pomogne zemlji. Mi razumijemo specifičnost Bosne i Hercegovine ipak postoje opća pravila za sve COE zemlje, a BiH ih mora slijediti.

FBTC: Na temelju trenutne situacije da li očekujete da će biti usvojene Vaše preporuke iz 2013. godine iz Nacrta Rezolucije i biti provodene od strane Vlade u Sarajevu do trenutka kada bi Bosna i Hercegovina trebala početi predsjedsjedavanje COE?

Vareikis: COE Predsjedništvo je dano na zemlji na bazi rotacije, i to ne znači, da je ova zemlja je napravila napredak. Prepreka tome može biti suspenzija zemlje članica iz Vijeća Europe, što još uvijek nije slučaj. Naravno, uvijek je dobro imati predsjedavajućeg, bez većih problema; međutim, situacija je takva kakva jeste. Predsjedavanje COE će naravno, a posebnice zbog slučaja “Sejdić-Finci” biti teže.

Dervo-Sejdic-Jakob-Finci

FBTC: Gosp. Vareikis slučaj “Sejdić-Finci” još uvijek otvoren, a ostat će otvoren u doglednoj budućnosti, kakav će utjecaj ova situacija će imati na Bosnu i Hercegovinu i status njenih obveza u COE?

Vareikis: Slučaj je temeljno načelo jednakosti građana i to je jedno od temeljnih načela ljudskih prava, tako da mora biti provedena. Naravno, to nije lako. Bosna i Hercegovina je država koja se temelji na etničkom društvu. Potrebno je stvoriti građansko društvo, u kojem neće biti etničkih razlika, međutim, koje će uzeti u obzir jednakost građana, imajući u vidu nacionalne manjine. To nije lako, ali to mora biti učinjeno, a tu su i prijedlozi kako to učiniti.

(Photo: Sanel Kajan)

(Photo: Sanel Kajan)

FBTC: Jedan od osobito zanimljivih interesa u Nacrtu Rezolucije je situacija u Mostaru. Kao što Vam je vjerovatno poznato ostalo je tek nešto više od godinu dana od lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini i političkim lideri su još uvijek daleko od dogovora o Mostaru. Kakvo je vaše stajalište o ovoj situaciji?

Vareikis: Mostar je jedan od teških slučajeva izgradnji lokalne demokracije. Suština problema je da Daytonski sporazum omogućuje nekoliko opcija upravljanja, odnosno jednaku ili razmjernu zastupljenost u upravnim tijelima. To je vrlo osjetljiva situacija; međutim, rješenja se mogu naći. Tu je također problem odnosa između etničkih principa i kompromisa ideja civilnog društva. Svi se slažemo da je Daytonski sporazum nije savršen, a nije namijenjen za dugoročna rješenja. Rješenje je ipak u rukama lidera u Mostaru, i želim im da nađu kompromis, radije nego da  inzistiraju na načelima.

FBTC: Postoji značajna količina glasina koje govore da ćete Vi ili Vaš komitet predložiti COE Skupštini suspenziju Bosne i Hercegovine iz članstva Vijeća Europe i onemogućavanje Bosne i Hercegovine da predsjedava Vijećem Evrope. Možete li nam reći ima li istine u tome i što će biti preporuke tijekom predstojeće rasprave o Bosni i Hercegovini?

Vareikis: Da, postoji mogućnost da COE suspenduje zemlju iz članstva ili mogućnost drugih sankcija protiv zemlje koja ne ispunjava svoje obveze prema VE. Organizacija nije spreman napraviti bolne odluke i kazniti bilo koju zemlju. Praćenje zemlji je politička pomoć, a to je uvijek pozitivna poruka za zemlju jer uvijek slijede reporuke COE. Suspenzija se spominje kao mogući prijedlog, ali danas je to samo stavljeno kao mogućnost, koja se neće dogoditi ukoliko se desi pozitivan razvoj situacije. Moja želja je da se napiše više pozitivnih izjava, a ne da se predlaže suspenzija. Vidim mogućnost, no vrijeme brzo protiče i zemlja treba stvarno napraviti potrebne odluke. Ako ćemo vidjeti funkcionalnu vladu i prijedloge rješenja za slučaj Sejdić-Finci, mislim da Bosna i Hercegovina ima dobre izglede za poboljšanje svog rezultata u oblasti izgradnje demokracije i građanskog društva. Možemo staviti na papir različite rečenice; ipak glavne su stvari koje će se desiti u samoj zemlji. Stvarno je vrijeme za ovu zemlju da se pokrene na svom pro-europski putu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s