Dodik: RS je najslobodnija teritorija u BiH – Čekali smo britanske izbore za referendum


milorad-dodik-rtrsDa Milorad Dodik, široj javnosti poznatiji kao predsjednik manjeg bh. entiteta, ne postoji trebalo bi ga izmisliti. Bez njegove prisutnosti u političkom životu Bosne i Hercegovine i Balkana bilo bi mnogo manje zanimljivo. Dodik koji se već duže vremena nalazi u silaznoj putanji njegove političke karijere još jednom je preko svoje glasnogovorničke službe poznate kao RTRS zabavio svekoliku javnost.

Naime nakon povratka iz Moskve gdje je kao “jedan od najvećih lidera” (iz trećeg reda iza Ban Ki-Moonovih leđa op.a.) Dodik je iskoristio 45 minuta programa da se kako reče “izgalami”. Količina intelekta i samodopadnosti koju je u ovom “intervjuu” iz sebe izbacio Dodik vjerovatno je najbolji primjer toga da ljudi na Balkanu ne razmišljaju kada biraju svoje lidere.

Britanci su odlučili sad smo mi na redu

Konačno smo saznali koje i zbog čega je inspirisao Milorada Dodika i njegov SNSD da donesu rezoluciju kojom se obećava po stoti put referendum o osamostaljenju RS-a. “Glavni krvci” su britanski premijer David Cameron i njegova Konzervativna Partija.

Cameron prije nego li je krenuo u netom završenu predizbornu kampanju najavio je kako će organizirati referendum o izlasku iz EU-a, dok je čelnica SNP-a kao glavne partije u Škotskoj najavila mogući referendum o odcjepljenju tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

“Mi smo veoma odlučni kada je u pitanju referendum i ja sam spreman žrtvovati se za RS. Pokušavamo igrati ozbiljnu igru, a namjerno smo kalkulisali i čekali britanski referendum”, kazao je Dodik.

Mislim da je David Cameron znao kako će obradovati Dodika i otvoriti put za još jedan referendum da nikada ne bi pobijedio na izborima niti bi se borio da ostane na vlasti.

U Moskvi s Putinom, Lavrovom i Ki-Moonom

“Planirao sam da budem viđen i da pružim podršku Rusiji koja nikada nikome ništa nije nametala”, kazao je Milorad Dodik te dodao da se u Moski “sastao” s Vladimirom Putinom, Sergejem Lavrovom i Ban Ki-Moonom.

Ovdje je važno kazati da se pod susretom s Putinom smatra sjedenje u istoj sobi u kojoj su bili svi ostali pozvani političari. Kada je upitanju nevidljivi prvi čovjek UN-a Dodik ga je podsjetio na “izvještaje” koje mu poslao vezano za RS, ali nije pojasnio da li je Ki-Moon uopšte znao o čemu je predsjednik “velike” RS pričao.

milorad-dodik-moskva-paradaNajzanimljivi detalj iz Dodikovih dogodovština u Moskvi, gdje je mrski Mladen Ivanić “čuvao” leđa Putinu, a Dodik Lenjinov mauzolej, je navodni susret s kubanskim liderom Castrom.

“Kada su me predstavili Castru on me je pitao da li smo mi Srbija, a ja sam mu rekao da nismo Srbija nego da smo dio bivše Jugoslavije, bilo mi je mrsko reći da smo dio Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Na polu-pitanje novinara da li je bilo šanse da s Putinom ili njegovim saradnicima razgovara o kreditima koji su mu obećani Dodik je odgovorio negativno.

“Nije bilo fer potencirati novac koji nam je obećao predsjednik Putin. Razumijemo probleme s kojima se suočila Rusija, ipak i pored tih problema oni su nam obećali pomagati i u budućnosti”, kazao je Dodik.

Ako se ovo pravilno pročita ovo znači da su lideri opozicije u RS-u bili upravu kada su kazali da od kredita koji je navodno obećan Dodiku u Moskvi prošle godine nema ništa. Također znači da će se u narednim mjesecima ekonomska situacija u kojoj se ovaj dio Bosne i Hercegovine pogoršati. Milioni iz Rusije ipak ostaju ono što su i bili pusti snovi Milorada Dodika.

Dodikove priče o boravku u Moskvi neobično podsjećaju na dogodovštine tinejdžera koji je sa sela po prvi otišao u najbliži grad te seljanima prepričava “šta je vidio i šta je radio”. U stvarnosti se vjerovatno veliki dio ovih “događaja” uopšte nisu ni desili, a još je manje Dodik predstavljao značajnu političku silu u glavnom gradu Rusije.

Otkad smo na vlasti BDP je narastao 70 odsto

gdpGovoreći o lokalnim pitanjima, posebno u RS-u, Dodik je izrekao nekoliko tvrdnji koje su veoma zanimljive te pokazuju stanje u kojem se nalazi čovjek koji je na vlasti malo previše dugo.

“Bruto Društveni Proizvod (BDP) nam je narastao za preko 70 odsto otkada smo mi na vlasti”, kazao je Dodik.

Milorad Dodik je ili bolji ekonomista ili je bolji politički maher od većine svjetskih lidera pa je uspio i pored svjetske ekonomske krize te ogromnog budžetskog deficita ostvariti ovakav napredak. Dodika kao velikog ekonomskog maga možemo staviti u perspektivu s nekad najbrže rastućom ekonomijom na svijetu Kinom.

Kina je od kraja svjetske ekonomske krize doživjela ekonomski pad koji traje do danas i čiji se ekonomski rast sa magičnih 10 odsto sveo na 7 odsto i ima tendenciju daljnjeg pada.

Da su njegove riječi utemeljene na realnosti ovaj ispuhani političar ne bi morao predlagati štampanje preko dvije milijarde maraka i kukati kako su ga političari iz SDS-a, NDP-a i PDP-a oštetili kada su glasali protiv novog sporazuma sa Svjetskom bankom. Taj sporazum trebao je pomoći da se zakrpe rupe u budžetima te da se osiguraju isplate budžetskim korisnicima.

U vrijeme dok je brzinom munje i nezaustavljivo gradio ekonomiju RS-a Dodik je našao i malo vremena da progovori i o državnosti RS-a te referendumu koji sprema za 2018. godinu. Prema njegovim riječima RS ima više državnosti od Bosne i Hercegovine, jer ista ima “samo međunarodno priznanje i nekoliko ovlasti na državnom nivou”.

RS je najslobodnija teritorija

Veliki borac za slobodu medija, mišljenja, govora i drugih ljudskih prava po čemu je poznat širom svijeta, na slobodama mu zavidi i Kim Jong-Un, izjavio je kako je RS najslobodnija teritorija u ovom dijelu svijeta. Predsjednik RS-a izjavio je kako zahvaljujući njegovom i radu njegovih saradnika od 2006. godine danas u RS-u nema organizovanih kriminalnih grupa.

Navodno te grupe su eliminirane nakon što su oni došli na vlast i zaveli red. Dodik je očito zaboravio svog kuma Ranka Škrbića koji je uništio zdravstveni sistem u RS-u, te pljačku državnog vlasništva koji je počinio njegov blizak saradnik Mile Radišić koji je trenutno iza zatvorskih rešetaka.

mile-radisic-sudSvoje političke oponente je optužio kako uopšte ne rade na korist RS-a i skupljaju velike plate u Sarajevu dok on ima platu od samo 3,800 maraka. Ovdje je u prvom redu mislio na Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, namjerno zaboravljajući kazati kako je donedavno najplaćenija zastupnica u Sarajevu bila njegova Dušanka Majkić.

Čini se da nije slamke koju mu pruža RTRS da Dodika i njegove ekipe odavno ne bi bilo ni na mapi, a da će ih biti još manje ukoliko nastave raditi onako kako rade sada. Ovo je vjerovatno kraj još jedne političke karijere propalog lidera na Balkanu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s